Saksan kovin jytäorkesteri tulee taas – arviossa Kadavarin ”For the Dead Travel Fast”

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 21.9.2019

Saksalainen jytäorkesteri Kadavar julistaa tuomiotaan Black Sabbathin ja jopa Hawkwindin hengessä viidennellä pitkäsoitollaan, joka kantaa nimeä ”For the Dead Travel Fast”. Kyseessä on bändin tähänastisista levytyksistä synkin, tunnelmallisin ja ehkä myös raskain kokonaisuus. Inspiraatiota on haettu goottilaisesta kauhusta sekä viktoriaanisesta ajasta. Tunnelmaa luodaan tällä kertaa enenevissä määrin myös syntetisaattoreiden avulla.

Tyylikkään intron jälkeen ”The Devil’s Master” täräyttää heti albumin alkuun jotain, josta tietää kuuntelevansa merkityksellistä levyä. Tunnelma on synkkä ja melko raskaskin. Kappale lumoaa kuuntelijan synkällä taianomaisuudellaan. ”Evil Forces” on loistavasti vähän hevimpi jytäbiisi, joka lienee Kadavaria ilkeimmillään. ”Children of the Night” on aavistuksen kevyempi ja tarttuvampi biisi juuri oikeaan paikkaan. Biisi tuo mieleen Ruotsin kuuluisan Ghostin, Kadavarin ollessa kuitenkin hieman juurevampaa menoltaan. Kuoleman kanssa otetaan pienet tangot ”Dancing With the Deadin” seurassa, ja edellistäkin kevyempi ja hienostuneempi meno jatkuu. Tunnelmaa voisi sanoa jossain määrin jopa aristokraattiseksi. ”Poison” on suoraviivainen menopala, ehkä jopa liiaksikin. ”Demons in My Mind” taasen on paljosta velkaa Hawkwindille, ja ”Saturnales” aivan täyttä huuruilua ja tunnelmallisen usvaista leijuntaa. Levy alkaa pikkuhiljaa lähentyä loppuaan, ja ”Long Forgotten Song” on nimensä mukaisesti albumin pisin kappale, joka on kuin luotu päätösraidaksi.

Kaiken kaikkiaan ”For the Dead Travel Fast” on erittäin mainiota tuomiorockia, joka on usvaisista mysteereistä tehty ja jossa on juuri oikeanlaista taianomaisuutta mukana. Levy osuu, uppoaa ja on likipitäen täydellinen nappisuoritus aina erinomaista vintage-tyylistä soundia myöten. Plussaa irtoaa myös tyylikkäästä kansikuvasta.

9/10

Kappalelista:

1. The End
2. The Devil’s Master
3. Evil Forces
4. Children of the Night
5. Dancing with the Dead
6. Poison
7. Demons in My Mind
8. Saturnales
9. Long Forgotten Song

Kadavar Facebookissa