Samael – Antigod (EP)

23 vuotta urallaan taivaltanut Samael jätti aikoinaan pysyvän kädenjälkensä old school black metalliin julkaisemalla tukun legendaarisia levyjä kuten ”Worship Him”, Blood Ritual” ja ”Ceremony Of Opposites”. Sittemmin yhtye siirtyi pikkuhiljaa pois black metal genrestä industriaalisempaan suuntaan, eikä nyky-Samaelissa juurikaan enää entisajan vaikutteet kuulu. Siinä missä edellinen täyspitkä ”Above” oli hetkittäin paluuta rankempaan soitantoon, on nyt julkaistava ”Antigod” enemmän sitä edeltäneen ”Solar Soul” albumin jäljillä.

”Antigod” sisältää nimikappaleen kahden eri version lisäksi uudelleenversioinnin vanhojen aikojen klassikosta ”Into The Pentagram”, 2 livekappaletta ”Slavocracy” ja ”Reign Of Light” sekä päätöskappaleena ei-metallisen sinfonisen instrumentaalin ”Ten Thousand Years”. Aloitusraitana luonnollisesti toimiva nimikappale on keskitempoisella marssivalla hieman Rammstein-vaikutteisella rytmillään etenevä varsin loistava kappale. Samoin allekirjoittaneelle toimii nykyaikaistettu ”Into The Pentagram”, sekä päätöskappale. Sen sijaan nimikappaleen ”tanssiversion” olisi voinut jättää ep:ltä varsin hyvin pois, eivätkä nuo 2 livekappalettakaan mitään erikoista esitä, vaikka ihan kohtuuvetoja ovatkin.

Samael on yhtye, jonka nykyistä materiaalia on helppo joko vihata tai rakastaa. Industrial metallin ystäville uskon yhtyeen tarttuvamman ja koneellisemman soitannon toimivan oikein hyvin. Niille, joiden mielestä Samael on menettänyt uskottavuutensa tyylin vaihdoksensa takia, ei ”Antigod” valitettavasti tarjoa paluuta vanhoihin hyviin aikoihin.

Hetkittäin herää kysymys, kun yhtye tekee näinkin radikaalin suunnanmuutoksen, olisiko ollut jopa parempi vaihtoehto kuopata Samael legendana ja perustaa uusi yhtye tilalle? Niin tai näin, ”Antigod” on toimivaa electro industrial metallia, mutta allekirjoittaneen mielestä yhtyeen parhaat hetket koettiin sen alkuvuosina.

7/10

Kappalelista
1. Antigod
2. Into The Pentagram (2010)
3. Reign of Light (Live)
4. Slavocracy (Live)
5. Antigod (Dark Night Remix)
6. Ten Thousand Years

http://www.myspace.com/samael

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua