Samankaltaisilla tusinariffeillä toteutettu pitkäsoitto – arviossa saksalaisen Disbeliefin kokopitkä ”The Ground Collapses”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 26.3.2020

Saksan suunnasta kaikkoaa death/thrash/sludge-kombinaatiolla varustettu Disbelief-yhtye. Nimi voi haiskahtaa tuntemattomalta, vaikka yhtye on kerennyt toimia aktiivisena jo kolmekymmentä vuotta, mutta uskon hc-asiantuntijoiden tietävät bändin olemassaolosta. Levytyksiä bändiltä on kertynyt yhdentoista kappaleen verran, joista ”The Ground Collapses” luokittuu uusimmaksi kokopitkäksi.

Levyn karismaattinen voima keskittyy raskaisiin, mutta sitäkin tummanpuhuviin soundeihin. Yhdentoista kappaleen aikana huomaa nopeasti, että soitto painottuu hyvin äkkiä yksinkertaiseen ja suoraviivaiseen kulkuun. Alussa ”The Ground Collpases” vaikuttaa pienoiselta esimaulta tulevasta, mutta ote jämähtää paikalleen. ”Scaring Threat” ja sitä seuraavat raidat ovat erittäin junnaavia tekeleitä. Melkoisen tylsyyden lisäksi pääsolistin Karsten ”Jagger” Jägerin örinätulkinnat ovat monotonista kuunneltavaa.

Hetkittäistä yritystä monipuolisuuteen on haettu ”Soul Destructor”– ja ”Hologram for the Scum”-kappaleista, mutta eivät nekään missään nimessä ole päätä huimaavia suorituksia. Jopa jossain albumin keskivaiheella alkaa itsekseen pohtia, että soiko sama kappale uudestaan, sillä sovituksissa ei ole suurta hurraamista.

Sinällään albumista on vaikea keksiä mitään positiivista sanottavaa. Suurimmaksi osaksi ”The Ground Collapses” on yhtä suurta tylsien ja samantapaisten riffien soittoa. Levystä ei löydy erityistä syytä sille, miksi tätä voisi luokitella hyväksi julkaisuksi. ”The Ground Collapses” on raskaan metallimusiikin ohella todella keskinkertaista mössöä.

5/10

Kappalelista:

1. The Ground Collapses
2. Scaring Threat
3. The Awakening
4. Killing to the Last
5. The Waiting
6. Colder Than Ice
7. Soul Destructor
8. Insane
9. Hologram for the Scum
10. Kill’s Ending
11. Depth of Sorrow

Disbelief Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa