Sametinpehmeää rockia Brasiliasta – arviossa Tarmatin ”Out Of The Blue”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 12.1.2023

Alexandre Daumarien, Gabriel Aquinon, José Marcuksen ja Eduardo Marcolino muodostama Tarmat taitaa AOR:in soittamisen hämmentävän hyvin. Niin hyvin, että yhtyeen nimi kannattaa laittaa korvan taakse. Viime vuonna julkaistu ”Out Of The Blue” on kovatasoinen teos omassa sarjassaan ja herättääkin siksi huomiota.

2020-luvun taitteessa perustettu Tarmat on iältään ehkä nuori, mutta kokoonpano koostuu selvästi raudanlujista ammattilaisista. Albumitiedotteen mukaan brasilialaisnelikko on tuntenut toisensa lapsuudesta saakka ja jäsenet ovat soitelleet keskenään rockia erilaisissa kokoonpanoissa vuodesta 2006 alkaen. Eikä tätä väitettä ole vaikea uskoa, sillä Tarmatin debyyttialbumi on hyvin sulavankuuloinen kokonaisuus. Yhtyeen ehdoton valttikortti on sen autenttinen AOR-soundi, joka vetää vertoja genrensä kermalle. Erityisesti huomiota herättää kuitenkin Daumarien ääni, jota vokalisti käyttää pehmeästi, monipuolisesti ja erityisen hyvin artikuloiden. Daumerien rauhallinen laulu on niin selkeää, ettei lyriikoita tarvitse etsiä käsiinsä ymmärtääkseen mistä vokalisti laulaa.

Rauhallisten lauluosuuksien lisäksi myös soitto etenee verkkaisesti, mikä tukeekin osaltaan Tarmatin melankolista äänimaisemaa. Albumin nopeatempoisimman kappaleen tittelin nappaa ”Rosette Stone”, jolla Daumarienin nopea laulutyyli kuulostaa hätkähdyttävän paljon Sonata Arctican Tony Kakolle. Toinen suhteellisen nopeatempoinen kappale on ”True Colors”, joka herättää erityisesti huomiota Daumarienin äänenkäytön takia. Vokalisti tärisyttää ääntään hienolla tavalla, mikä tuo kappaleen melankolisuuteen lisää syvyyttä.

Tarmatin debyyttialbumi sisältää reilun 40 minuutin verran sametinpehmeää, melodista, melankolista sekä hyvin sovitettua rockia. Vaikka kappaleet sisältävät erilaisia elementtejä, on instrumenttien – mukaan lukien laulun – osuudet on sovitettu niin, ettei kokonaisuus kuulosta täyteen ahdetulle. Sen sijaan kappaleissa on harmonisuutta ja tilaa tunnelmoinnille. Kokonaisuudessaan ”Out Of The Blue” sisältää reilusti fiilisteltävää ja herättää odotuksia Tarmatin tulevaisuutta kohtaan.

Kappalelista:

https://www.facebook.com/tarmatband/

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen