Sankaritarinoita ja kertomuksia sodan mielettömyydestä – arviossa Sabatonin uutuusalbumi ”The Great War”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 14.7.2019

Ruotsalainen Sabaton ei esittelyjä kaipaa. Vuosituhannen vaihteessa perustettu yhtye on julkaissut kahdeksan albumin verran ihmiskunnan sotaisasta historiasta ammentavaa metallimusikkia, jota on esitetty vuodesta toiseen samalla tinkimättömällä tyylillä. Bändin johtokaksikkona häärivä parivaljakko Joakim Brodén sekä Pär Sundström ovat selkeästi omistautuneita aihealueelle, mistä viestii myös viime vuoden loppupuolella perustettu ”Sabaton History” -nimeä kantava YouTube-kanava, jossa perehdytään syvällisemmin tarinoihin yhtyeen kappaleiden takaa. Rakkaus lajiin roihuaa siis nykypäivänä ehkä kirkkaampana kuin koskaan, ja tämä loistaa kauas myös yhtyeen musiikista.

Kaupallinen yhteistyö

Battle Beastista Ulveriin ja VOLASTA Nightwishiin: Ilosaarirock tarjoaa paljon herkkua raskaamman musiikin ystäville →

”The Great War” on Sabatonin yhdeksäs studioalbumi. Homman nimi on edelleen sotahistoriasta ammentava metallimusiikki, josta löytyy voimametallin mahtipontisuutta sekä melodisempia koukkuja. Tällä kertaa teemaan otetaan kuitenkin aiempaa keskittyneempi näkökulma. ”The Great War” on konseptialbumi, jonka tekstipuoli keskittyy erilaisten sotatarinoiden sijasta täysin ensimmäiseen maailmansotaan. Mukaan on mahdutettu monelle tuttuja kertomuksia muun muassa Punaisesta paronista sekä Verdunin taistelusta, mutta läpi käydään myös yleisempiä ilmiötä sekä tuntemattomampia tarinoita kyseiseltä ajanjaksolta. Osansa saa esimerkiksi tuolloin sotateknologian tulevaisuutta edustanut panssarivaunu. Kiekosta on tarjolla myös ”History edition” -erikoisversio, jossa kappaleiden alkuun on lisätty tarinanomaista kerrontaa, joka sitoo muuten irtonaisen kokonaisuuden hieman tiiviimmin yhteen.

Sabaton on aina ollut omaa luokkaansa taistelutahtoa kohottavan ja tarttuvan musiikin luomisessa. ”The Great War” ei tuota tällä osa-alueella pettymystä, sillä mukaan on ympätty useampikin hittibiisi, joiden yksinkertainen tarttuvuus uppoaa kertalaakista tajuntaan. ”The Great War” on kuitenkin selkeästi harkitummin rakennettu paketti kuin esimerkiksi yhtyeen edellinen täyspitkä ”The Last Stand”. Sabaton ei ole pistänyt kaikkia paukkujaan simppeleiden hittibiisien varaan, vaan osa kappaleista vaatii myös aikaa, jotta kaikki niiden hienoudet aukeavat. Tämän vuoksi ”The Great War” voi hyvinkin olla albumi, joka tulee kestämään aikaa paremmin kuin monet edeltäjänsä.

”The Great War” kellottaa vajaan kolme varttia ja pitää sisällään 11 kappaletta. Biisikattaus on tasaisen vahva, ja siltä löytyy selkeiden tykkivetojen ja muutaman yllätyksen lisäksi laadultaan vaihtelevaa ja perusvarmaa Sabaton-kamaa. Kiekon huippuhetkiin nousevat jo etukäteen julkaistut vedot ”Great War”, joka herättää sanomallaan pohtimaan sotien mielettömyyttä ja tarkoituksenmukaisuutta, sekä ”Fields of Verdun”, joka on noussut listoillani helposti tämän vuoden soitetuimmaksi biisiksi pirullisen tarttuvuutensa ansiosta. Samaa huippulaatua edustavat uhkaavasti takova ja kertosäkeellään käsikarvat pystyyn nostattava ”The Attack of the Dead Men” sekä komealla kitaraosastollaan vakuuttava ”A Ghost in the Trenches”. Albumilta löytyvät ässäbiisit ovat erinomaisia, ja osa näistä nousee varmasti yhtyeen settilistaan pysyvästi.

Turvallisempaa keskitasoa puolestaan tarjoavat muun muassa ”Seven Pillars of Wisdom” sekä ”82nd All the Way”, jotka ovat varsin mukavaa kuunneltavaa vaikkeivät mitään mullistavaa tarjoakaan. Selkeästi kehnoja kappaleita ei ole montaa mukaan eksynyt, mutta rasittavan tekopirteä ”The Red Baron” sekä tyhjänpäiväinen ”Devil Dogs” tiputtavat kiekon pisteitä alaspäin. Muutamat heikommat hetket eivät kuitenkaan jätä huonoa jälkimakua, sillä kiekon päättävä biisikaksikko on kaikkea muuta kuin mitäänsanomatonta renkutusta: mahtipontinen ja eeppinen ”The End of the War to End All Wars” sekä rauhallisen kaunis ”In Flanders Fields” ovat upeita teoksia, jotka saattelevat albumin hienolla tavalla päätökseensä. Kappaleet osoittavat samalla, että Sabatonin musiikista löytyy tarvittaessa myös kokeenelle yhtyeelle sopivaa kypsyyttä. Varsinkin albumin päätöksenä kuultava ”In Flanders Fields” yllättää, sillä harras, kuoroilla rakennettu tunnelmapala on napannut  sanoituksensa ensimmäisen maailmansodan aikana kirjoitettusta runosta.

”The Great War” on vahva kokonaisuus, joka esittelee sopivassa suhteessa uutta sekä vanhaa. Turhan rohkeasti Sabaton ei ole ulosantiaan lähtenyt päivittämään, mutta muutoksia on tehty juuri sen verran, ettei yhtyeen musiikki toista itseään häiritsevällä tavalla. Piditpä Sabatonin edesottamuksia junttina maastohousupelleillynä tai nautitpa yhtyeen hyvästä meiningistä ja menevistä metalliralleista, kukaan ei voi kiistää, etteikö yhtye tee musiikkiaan suurella intohimolla. Vaikka ”The Great War” voisi olla sisältönsä puolesta parempikin julkaisu, onnistuu yhtye tartuttamaan intonsa kuulijaan ja saamaan uskomaan tekemisiinsä. Ja se on aina hyvän musiikin merkki. Sabaton tuntuu vain parantavan tasoaan sitä mukaan, mitä enemmän yhtyeelle tulee ikää.

8+/10

Kappalelista:
01. The Future of Warfare
02. Seven Pillars of Wisdom
03. 82nd All the Way
04. The Attack of The Dead Men
05. Devil Dogs
06. The Red Baron
07. Great War
08. A Ghost in the Trenches
09. Fields of Verdun
10. The End of the War to End All Wars
11. In Flanders Fields