Sanna Marin tapasi musiikkialan edustajia Kesärannassa: heti perään julkistettiin tiedot kulttuurialan leikkauksista

Kuva: Laura Kotila

Tapahtuma- ja kulttuuriala ovat kärsineet koronan aiheuttamista tulonmenetyksistä ja epävakaasta tilasta jo vuoden 2020 maaliskuusta saakka. Keikkoja on peruttu ja siirretty edestakaisin, ja monen kyky tehdä töitä ja harjoittaa ammattiaan on viety pois rajoitusten takia.

Musiikkialan aktiivit ovat sosiaalisessa mediassa puhuneet alansa puolesta vaatien tukia ja ratkaisuja kuritetulle tapahtuma-alalle. Sanat ovat kyllä selvästi saavuttaneet päättäjien korvat, mutta tekoja ei ole juuri ollut.

Pääministeri Sanna Marin oli kutsunut menneenä sunnuntaina musiikkialan edustajia vierailemaan virka-asunnollaan Kesärannassa. Kuvien perusteella paikalla nähtiin muusikoita kuten Sanni, Abreu ja Alma. Marinin lisäksi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sekä eduskunnan musiikkiverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Ilmari Nurminen nähtiin paikalla.

Kuitenkin, vierailusta vain pari päivää myöhemmin julkistettiin tieto uusista kulttuurialan leikkauksista. Tiistaina hallitus julkaisi leikkaavansa taiteen ja kulttuurin rahoituksesta peräti 18,4 miljoonaa euroa, ja ymmärrettävästi musiikkialalla järkytyttiin. Leikkausten takana on Veikkauksen rahapelitoiminnan vähentyminen.

Tulevat leikkaukset tulevat kohdistumaan esimerkiksi valtion taideteostoimikunnan rahoitukseen, kulttuuritilojen hankkimiseen, perustamiskustannuksiin ja peruskorjauksia koskeviin avustuksiin sekä taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelman toimeenpanoon.

Taiteen eri alojen opetusjärjestöjen toiminnan rahoitus kuin myös kulttuurimatkailun kehittämisavustukset laskevat noin neljänneksellä. Lisäksi vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuen ja kirjastoille maksettavan kulttuurilehtien tilaustuen rahoitukset on tarkoitus lopettaa.

”Hyvä hallitus, vielä ehditte lisätalousarviossa perua massiiviset kulttuurialan leikkaukset joilla järkyttävät sosiaaliset, kulttuuriset ja taloudelliset vaikutukset seurauksena. Teidän päätöksenne”, Paula Vesala kommentoi sosiaalisessa mediassa.

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku ry:n toiminnanjohtaja Nea Leo kirjoittaa puolestaan seuraavaa:

”Yli 18 miljoonan leikkausten työllisyysvaikutukset tulevat olemaan merkittäviä. Koronasta kärsinyt ala tarvitsee tukea, ei uusia leikkauksia. Eduskunta, teillä on vielä mahdollisuus pelastaa tilanne.”