Erittäin korkealaatuinen debyyttialbumi – Santa Cruzin ”Screaming For Adrenaline” 10 vuotta

Kirjoittanut Päivi Närvänen - 26.4.2023

Kotimainen rock-bändi Santa Cruz perustettiin vuonna 2007. Bändi ehti julkaista kaksi EP:tä ”Another Rush Of Adrenaline” ja ”Anthems For The Young ’n’ Restless” omakustanteisesti ennen kuin orkesteri solmi levytyssopimuksen Spinefarm Recordsin kanssa. Siinä vaiheessa yhtyeen kokoonpanoksi oli jo vakiintunut Archie Cruz (laulu ja kitara), Johnny Cruz (kitara), Middy Cruz (basso) ja Tazzy Cruz (rummut). Santa Cruzin debyyttialbumi ”Screaming For Adrenaline” julkaistiin huhtikuussa vuonna 2013.

Jo levyn aloittava nimibiisi antaa ymmärtää, mistä Santa Cruz on tehty. Albumi ei sisällä varsinaisia balladeja, vaan meininki on hikistä rokkausta alusta loppuun. Hieman rauhallisempaa Santa Cruzia kuullaan ”Nothing Compares To You” -biisillä, joka ei ole sekään kovin slovarimeininkiä. Albumin menevin ja ehdottomasti parhain raita ”Aiming High” on onneksi maltettu säästää levyn loppupuolelle. Se vie siinä määrin mennessään, että viimeisenä kuultava ”Let Me (Lay My Love On You)” jää sen jälkeen auttamatta paitsioon, vaikkei yhtään hullumpi kappale olekaan.

Pitkäsoitto on täynnä laadukasta materiaalia. Archie Cruzilla tuntuu riittävän äänialaa, ja korkeatkin kiekaisut irtoavat varsin vaivattoman oloisesti. Kitarat soivat komeasti läpi albumin Archien ja Johnnyn vuoropuheluna, ja rytmiryhmä Middy ja Tazzy pitävät paketin napakasti kasassa. Ilahduttavaa on myös se, että koko bändi on mukana taustalauluissa. Biisien säveltämisessä on selkeästi nähty vaivaa, ja mukana laulettavia kertosäkeitä riittää joka raidalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Screaming For Adrenaline” on yllättävän tasapainoinen kokonaisuus debyyttialbumiksi. Pitkäsoitto on rakennettu vahvalle pohjalle, ja jäsenistön melko nuoresta iästä huolimatta soitosta kuuluu vuosien mukanaan tuoma kokemus. Muistelisin Santa Cruzin maininneen tuolloin omiksi vaikutteikseen muun muassa Poisonin, Guns N’ Rosesin ja Skid Rown, ja kieltämättä ne ovat huomattavissa myös muusikoiden omassa soitannassa. Esikuvien suuntaan kumarretaan kuitenkin tyylikkäästi eikä kopioiden.

Santa Cruzin tapauksessa oli vain hyväksi, että yhtyeen perustamisesta ja kokoonpanon vakiintumisesta oli ehtinyt kulua jo jonkin aikaa ennen levytyssopimuksen allekirjoittamista. Harva yhtye pystyy jo ensimmäisellä levyllään yhtä laadukkaaseen lopputulokseen. Kaikki oli kohdallaan jo näin aikaisessa vaiheessa uraa: ammattitaito, ulkonäkö sekä eteenpäin ajava nuoruuden vimma – siinä ainekset vaikka mihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy