Särkyneet – Me Ei Olla Kuin Ne Muut

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 4.11.2014

70-luvun punk-rallia ja popahtavia koukkuja täynnä oleva Särkyneet on julkaissut kolmannen albuminsa, josta pystyy helposti löytämään esimerkiksi Problems?:in punksoundin ja Maakuntaradion tarttuvien kertosäkeiden vaikutteita. Milla Härmän mukaan tämän levyn sanoitukset ovat paljon synkempiä kuin edellisillä levyillä, mutta niistä löytyy silti mahtavaa pilke silmäkulmassa tuotettua ironiaa ja romantiikka, jota on kuullut aikoinaan SIGin ja Leevi & The Leavingsin levyiltä.

”Me Ei Olla Kuin Ne Muut” -levyn raakuus ja pelkistämättömyys tuovat esille yhtyeen parhaat elementit ja sen simppelin faktan, että yhtye osaa tehdä erittäin hyviä kappaleita, joihin ei tarvitse lisätä mitään turhia  hilavitkuttimia. 70-luvun punkkia ja puhdasta suomirockia uhkuva “Me Ei Olla Niin Kuin Ne Muut” piristää mukavasti syksyisiä aamuja.

Suuri hatunnosto pitää antaa myös Lauri Elorannalle, jonka tuotannollinen puoli ei ole yrittänyt tukahduttaa levyn pelkistyneisyyttä.  Kappaleet kuten “Kuulemiin” ja “R’n’R Tohtori” näyttävät yhtyeen aggressiivisemman puolen, mutta levyn parhaimmat puolet löytyvät hitaammista kappaleista, kuten “Tämä Hetki Ei Tulevaisuus” ja “Lumi Sulaa”, jotka sulattavat jokaisen jäätyneen sydämmen. “Lumi Sulaa” -kappaleessa Härmä laulaa kertosäkeessä “Lumi sulaa, hajoaa. Mä meen eteenpäin, yhden päivän kerrallaan. Varovasti vaan. Päivän kerrallaan, kun selviäisin vaan.” Nämä kauniit sovitukset näyttävät Milla Härmän kauniin kädenjäljen parhaimmillaan.

“Me Ei Olla Niin Kuin Ne Muut” on todella hieno ja omalla tavallaan kaunis albumi, joka antaa kuuntelijalle tilaa hengittää ja keskittyä kappaleiden oikeaan tarkoitukseen, niiden täydelliseen harmoniaan ja raakuuteen. Ainoa  miinuspuoli levyssä on se, että sen kokonaiskesto on 26 minuuttia, koska tätä levyä olisi voinut kuunnella pidempäänkin.

9/10

Kappalelista:

  1. Joku Hyvä Koira
  2. Ensimmäinen
  3. Kuulemiin
  4. Tämä Hetki Ei Tulevaisuus
  5. R’n’r –Tohtori
  6. En Tahdo Että Kukaan Koskaan Tietää
  7. Timo Mitä Sinä Meinaat
  8. Lumi Sulaa
  9. Oikeita Asioita
  10. Anneli

Kirjoittanut: Niklas Aaltio

Särkyneet Facebook