Sarparannan ”Takaisin merkitykseen” -debyyttilevy on nyt julkaistu

Kirjoittanut Niko Kuusela - 22.10.2021

Sarparanta on punk-yhtye No Shamen laulaja-lauluntekijänä sekä kuvataiteilijana tunnetun Sampsa Sarparannan pitkään odotettu paluu musiikkikentälle. Viime vuodet kuvataiteilijan uraan keskittynyt Sarparanta alkoi työstää uutta levyä heti vuonna 2017 No Shamen lopettamisesta toivuttuaan. Hän halusi tällä kertaa tehdä levyn täysin omillaan ja vailla mitään raja-aitoja.

”Lähtökohtani ennen studioon astumista oli, että haluan tehdä tasokkaan levyn. Musiikillisesti ja soundillisesti ja sisällöllisesti monipuolisen, huolella mietityn rocklevyn, jossa joka ikinen rivi sanoituksista kertoo oikeasta elämästä. Yritin myös välttää kaiken nostalgiamössön. Vaikka vaikutteita ja kaikuja menneisyydestä toki kuuluu, tavoitteena oli tehdä täysin tämän päivän musiikkia, tämän päivän ihmisille, tästä päivästä.

Levy lähti liikkeelle erolevynä, sillä 20-vuoden ”suhde” edellisen yhtyeeni kanssa oli tullut päätökseen ja samalla piti arvioida uudestaan suhteeni omiin unelmiini, yhteisöön ja identiteettiin. Siinä ollaan kohdassa, jossa ei voi palata enää entiseen ja täytyy löytää uudestaan mielekkyys ja merkitys moniin asioihin, jotka joskus nuorempana olivat itsestään selviä.

Monet niistä rock-unelmista ovat myös toteutuneet, ja levyn viimeinen kappale onkin kiitollisuutta kaikelle sille aivan mahtavalle mitä tuona 20 vuotena olen saanut kokea ja ihmisille, jotka sillä matkalla ovat olleet mukana.
Levyn A-puolella kertoja pohdiskelee ahdistuneena, surullisenakin ja vahvasti ulkopuolisena tarkkailijana elämää ja yhteiskuntaa ympärillään, mutta löytää B- puolelta myös toivoa ja elämän loputonta kauneutta hetkistä, jotka ei tietenkään ole mitenkään pieniä vaan valtavia.

Levyn A-puoli on mulle Ajan henki-side. Näissä kappaleissa kuuluu kaiken alla vahva turhautuminen ja pelko mielestäni tämän hetken uhkaavimpiin kehityskulkuihin, kuten some-alustojen ylivaltaan ja niiden vahvasti edesauttamaan polarisaatioon yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla, sekä jonkinlainen vaikeasti määriteltävä yleinen tunne merkityksettömyydestä.

Levyllä ei silti olla- kaikesta maailmantuskasta ja ulkopuolisuuden tunteesta huolimatta -luovuttamassa tai menettämässä kokonaan toivoa.

Levyn B-puoli on mulle Yöhön pimeään -side. Näissä kappaleissa on enemmän tunnelmia ja tuokiokuvia henkilökohtaisen elämän hienoimmista hetkistä. Jostain syystä itsellä näistä hetkistä on usein helpompi saada kiinni yön pimeinä tunteina.

Pelkästään jo musiikki itsessään ja tässä tapauksessa uuden musiikin luominen tähän maailmaan, yhdessä muiden kanssa, antaa uutta merkityksen tunnetta. Tunnetta että tekee itse jotain, eikä vain ole passiivinen kuluttaja tai pysy kaiken ulkopuolella hiljaa, mikä nykyään on ainakin itselleni usein aivan liian houkutteleva vaihtoehto.”

Sampsa Sarparanta
Lokakuussa 2021

”Takaisin merkitykseen”

A.1. Aavemaisemaa
A.2. Tämä voisi olla paratiisi
A.3. Valkoinen huntu
A.4. Ajan henki
A.5. Samat virheet

B.1. Yöhön pimeään
B.2. Rakkauslaulu
B.3. Maailman pauhu
B.4. Tyytymätön mies
B.5. Tanssi mun haudalla

SARPARANTA:
Sampsa Sarparanta: laulu, kitara, piano, koskettimet
Janne Tanskanen: kitara, pedal-steel, ohjelmointi
Olli Noroviita: basso
Saska Ketonen: rummut