Saturnian Mist – Chaos Magick

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 5.5.2015

Tamperelainen Saturnian Mist, joka hiljattain liitettiin englantilaisen legendaarisen Candlelight Recordsin rosteriin, julkaisee toisen täyspitkänsä ”Chaos Magick” kyseisen levy-yhtiön kautta 8.5.2015. Aiemmasta levystä onkin kerennyt kulua jo nelisen vuotta, ja on kiinnostava nähdä, miten yhtye on kehittynyt vuosien varrella. Virallisten promokuvien varjolla ainakin on selvää, ettei black metal-linjasta olla ainakaan erkaannuttu, mikä toki on aina positiivista nykyisellä musiikin kentällä. Suomi on kauan tunnettu maana, joka tuottaa omantyylistään vivahdetta tähän pienmustaan genreen ja näin on onneksi edelleen, kun vertaa vaikka Ruotsissa tapahtuneeseen viimeaikaiseen kehitykseen.

Levy alkaa selkeästi introksi tarkoitetulla raidalla ”612”. Tämä minuutin pätkä pitää sisällään säröistä julistamista taustahuminoiden kera, joka okkulttiselta sanomaltaan on sinänsä omiaan kasvattamaan alun tunnelmaa. Tästä jatkava ”The Heart Of Shiva” on ensimmäinen varsinainen kappale ja esittelee hieman erilaista tulkintaa, kuin olisin ehkä odottanut. Tempo on bm-genreen suhteellisen hidas ja kappale on yllättävän melodinen. Varsinkin myöhemmän kertosäkeen melodia on hyvin ns. suomalaisen kuuloinen ja mieleen nousee mm. Horna ja muut samantyyppiset alan orkesterit. Tunnelma on kokonaisuudessaan hyvin mollivoittoinen ja synkkä, kuten kenties voisi odottaakin. En tiedä onko kyse nimestä tapahtuneesta suggestiosta vai aidosta havainnosta, mutta lopun soolo tuo mieleeni itämaisen vaikutteen melodiassaan. Laulu on perinteistä hieman korkeampaa kärinäosastoa, joka sopii hyvin muottiinsa, sillä se on sopivan vihaista ja hyvin artikuloitua.

Tästä jatkava ”The True Law”, joka oli myös levyltä lohkaistu digitaalinen single, on enemmän oletettavamman tyylinen. Se lähtee nopealla blastilla, joka kehittyy hieman suorempaan säkeistöön, josta kuljetaan edelleen kertosäkeeseen.  Sitä varjostaa hyvin edellämainitun tyylinen toimiva melodia. Laulu jatkaa raivokasta uhoamistaan ja tunnelma on hyvin vihainen ja in-your-face! En ihmettele sinkkuvalintaa. Nopeuden puolesta samoilla linjoilla jatkaa ”Root Of The Coiled Serpent”, joka esittelee samantyyppisiä elementtejä, kuulostamatta kuitenkaan kopioilta edellisistä. Tällä kertaa soolon itämainen elementti on jo selkeä. Keskivaiheilla kuullaan myös tuttua melodiointia, joka saa jalan jälleen polkemaan rytmiä. Suomalais-melankolinen tunnelma puskee voitolla eteenpäin. Mainittakoon vielä, että kappaleen alussa kuultava messuaminen on hienosti integroitu lopun riffittelyn taustalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seuraava ”Chaos Unchained” palaa jälleen kakkosraidan tyyppiseen hitaampaan linjaan. Levy tuntuukin kulkevan kuin triadeissa (kolmen sarjoissa), missä aiemmat kolme kappaletta muodostavat oman kokonaisuutensa. Tästä alkava yhdistelmä taas pitää sisällään mainitun raidan sekä seuraavat ”Third Eye Contemplation” ja ”Bloodsoaked Chakrament”, jotka tuntuvat edustavan hieman kaoottisempaa linjaa, aikaisempien edustaessa huomattasti dynaamisempaa. Laulu murtuu aika ajoin taustalla vaikuttavaan mantra-tyyppiseen esitykseen ja riffit ovat riitasointuvoittoisia. Jos tähän mennessä asia ei ole selkiintynyt itsestään, niin okkulttinen vaikute lyyrisellä puolella tulee selkeästi esille kuudennen kappaleen julistuksissa: ”Third eye contemplation! Third eye emancipation!”.

Levyn nimikkoraita on kuin tietynlainen keidas aiemmin mainittujen kolmikkojen välissä sen alussa esitellen rytmillisempää, matalampaa osastoa, kun taas kertosäkeessä dominoi vahvasti ehkä hieman ruotsalais-tyyppinen melodia. Mieleen nousee mm. Naglfar, vaikka suomalaisella otteella tietysti. Hyvä ja toimiva raita. Levyn parhaimmistoa!

Tästä alkaa seuraava kolmen kopla, joka pitää sisällään kappaleet ”Voodoo Satan”, ”Martial Theosis” ja ”Evoking God”. Ne edustavat tavallaan myös kahden aikaisemman tyylin yhdistämistä, kuten kahdeksas raitakin. Kuitenkin sanoisin, että kaoottisempi elementti on  vallitsevampi, dynaamisemman ollessa paitsiossa. Läsnä on myös ambient-tyylisempiä osia, kuten kymmenennen raidan alussa ja lopussa. ”Evoking God” onkin jo oma lukunsa ja esittelee hyvin erilaista ulosantia, säilyttäen silti kaoottisen elementtinsä. Kappale on käytännössä vireen kumminkin puolin lainehtivaa yksinkertaista riffiä, jonka taustalla vokalisti julistaa ”elämän totuuksia”. Vaikutelmaksi nousee vahvasti Current 93:n alkuaikojen tuotanto mm. kappale ”Twilight, Twilight, Nihil, Nihil”. Vaikka kappale onkin tavallaan hyvin häiriintynyt, on se samalla kummallisella tavalla kutsuva.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Lopuksi kuullaan vielä ”White Void Of All-Being”, joka on tietynlainen saavutettu määränpää aikaisempien raitojen muodostaman portaikon yläpäässä. Dynaaminen osasto korostuu hieman enemmän tässä päätöskappaleessa ja kaoottisuus on toissijaista, vaikka edelleenkin läsnä. Melodisuus yllättää myös positiivisesti jälleen. Kappale loppuu pitkään ambient-osaan, millaisella se alkoikin ja jäänee kuulijan päätettäväksi, onko hän saapunut päämääräänsä vai ei. Tämän jälkeen kuullaan vielä raita ”Yoga, Hate, Fuck”, jonka tulkitsin olleen ehkä tarkoitettu varsinaisen levyn piiloraidaksi. Se on hyvin erilainen verrattuna muuhun materiaaliin ollessaan näppäilty melodisempi kappale, jota rönsyilevä säröinen leadi tähdittää. Vokaaleina toimii pääasiallisesti vain mantra, jossa toistetaan biisin nimeä.

”Chaos Magick” on hieman normista poikkeava black metal levy. Se ei ole kuulijalleen kovinkaan helppo pala nieltäväksi ja kompleksisuudestaan johtuen se ei ehkä saavuta suuren yleisön suosiota. Mielestäni levy on kuitenkin positiivinen henkäys yleisellä tasollaan hieman sieluttomaan genreen. Yhtyeellä on selkeästi oma konsepti ja se pyrkii tekemään omanlaistaan materiaalia muiden sanelematta ehtoja. On minusta myös hienoa, että vaikka levy avautui tällä tavoin juuri minulle, saattaa se tehdä saman hyvin toisella tavalla muille kuuntelijoille. Tässä esiintyy hienosti se taiteellisen ilmaisun moninaisuuden paljous, jonka ilmennys on subjektiivisella tasolla loputon.

9/10

Official Facebook

Kappalelista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

01. 612
02. The Heart Of Shiva
03. The True Law
04. Root Of The Coiled Serpent
05. Chaos Unchained
06. Third Eye Contemplation
07. Bloodsoaked Chakrament
08. Chaos Magick
09. Voodoo Satan
10. Martial Theosis
11. Evoking God
12. White Void Of All-Being
13. Yoga, Hate, Fuck

Kirjoittanut: Tuukka Franck