Saumatonta kitaratyöskentelyä ja intensiivisiä hetkiä – arvostelussa Sepulchral Cursen debyyttialbumi ”Only Ashes Remain”

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 9.8.2020

Sepulchral Curse on turkulainen, vuonna 2013 perustettu blackened death metallia esittävä yhtye. Bändin mustaksi värjätty kuolonmetalli soi juuri julkaistulla debyyttialbumilla ”Only Ashes Remain” kirkkaasti – tai niin kirkkaasti kuin tässä tapauksessa voi. Albumi koostuu kappaleista, jotka voiman ja nopeuden lisäksi keskittyvät myös laulunkirjoituksen nyanssipitoisempiin puoliin.

Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2022 →

Avauskappale ”From Within the Bowels of the Earth” lähtee käyntiin blastaamisella, joka ei suinkaan aja ylinopeutta vaan piiskaa tasaisesti eteenpäin kitarakaksikon sahatessa kummassakin stereokanavassa toisiaan täydentäen. Kappale kehittyy tästä osioon, joka komppinsa ja riffiensä puolesta liikkuu jossain Darkthronen ja God Dethronedin välimaastossa. Siirtymät ovat saumattomia ja kitarastemmojen puolesta tapahtuu myös selvää variaatiota sekä ideoiden rikastuttamista.

Levyn kolmannella raidalla ”Into The Depths of Unknown” bändi löytää itsensä punomasta jo hieman koukeroisempaa teemaa, jossa riffi nykii 7/8-tahtilajissa. Tämä luo kappaleelle kieppuvan ja kaoottisen tunteen. Loistavia ideoita tuodaan pöytään entisestään, kun vokaalit vaihtuvat murinasta tuskaisiin karjuntoihin, joita reunustaa kitarakaksikon riitasointuinen, mutta käsi kädessä toimiva kitarakoristelu.

Neljännellä kappaleella ”Eyes Inside” yhtye sukeltaa liejuisemman, lähes doom-henkisen metallin pariin. Päätöskappale ”Maan Tuhkien Uneen” on jo huomattavan moniulotteinen teos, jonka ideoissa on selvästi kaikuja esimerkiksi Dismemberilta ja Cosmic Putrefactionilta. Teos on kuin pyörremyrsky, joka kehittyy luontevasti ja taidokkaasti läpi koko pituutensa nousten todistamaan bändin sävelkynän potentiaalista.

”Only Ashes Remain” on todella taidokas debyyttialbumi bändiltä, jonka vahvuutena on selvästi monipuolinen kitaratyöskentely. Bändin kitarapartio soittaa soljuvasti yhteen läpi koko levyn, ja erilaiset riffi-ideat luovat kontrastia ja täydentävät toisiaan synnyttäen massiivisen äänivallin. Kappaleet ovat parhaimmillaan onnistuneita sävellyksiä, vaikka aina silloin tällöin seilataankin vähemmän riskipitoisilla vesillä sovitusten suhteen. Sepulchral Cursella riittää paljon erittäin hyviä ideoita, joista bändi osaa toteuttaa toimivia sävellyksiä ja intensiivisiä kuuntelukokemuksia.

7½/10

1. From Within the Bowels of the Earth
2. Swarming Blackness
3. Into the Depths Unknown
4. Eyes Inside
5. Church of Loss
6. Dead Stars Drawing Spirals
7. Maan Tuhkien Uneen