Pohjoisen Soturit promokuva 2020, kuva Nadja Taivassalo

Savosta kajahtaa: Pohjoisen Soturit -yhtyeen tuore ”Halaus”-kappale osuu nykyhetkeen, kun koronan vuoksi ei paljoa halailla

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 12.9.2020
Pohjoisen Soturit promokuva 2020, kuva Nadja Taivassalo

Iisalmi-Lapinlahti-akselilla vaikuttava metal-yhtye Pohjoisen Soturit julkaisi pienen tauon jälkeen uutta musiikkia. ”Halaus”-kappale on kuunneltavissa musiikkivideon kera, jossa seurataan viikatemiehen matkaa seuraavan asiakkaansa luokse. Musiikkivideon pääsee katsomaan jutun yhteydestä.

Kaaoszine tavoitti puhelimella laulaja-kitaristi Anssi Leinosen, joka kertoi savolaisen Pohjoisen Soturien kuulumisista.

Mitä Pohjoisen Soturit -bändille kuuluu?

Anssi: Parin vuoden ajan on ollut hiljaiseloa, ja jokainen meistä on tehnyt muuta omilla tahoillaan. Viime aikoina herätimme bändin toiminnan jälleen aktiiviseksi. Miehistövaihdoksia on tullut tässä välissä. Make siirtyi kitarasta taustavaikuttajaksi ja toimii bändin ääniteknikkona. Kesällä saimme Juuson uudeksi jäseneksi, ja hän hoitaa koskettimia. Piakkoin meillä on tarkoitus siirtyä nauhoittamaan uutta levyä.

Eli bändiltä on tulossa lisää uutta musiikkia?

Anssi: Kyllä. Lähes kaikki uuden levyn kappaleet on kirjoitettu valmiiksi, ja sen jälkeen on nauhoituksen vuoro. Ennen koronaa emme ehtineet paljoa treenaamaan, kun kaikilla oli omat kiireensä. Esimerkiksi basisti Sami oli töissä Raskasta Joulua -kiertueessa. Nyt näyttää siltä, että saamme yhteiset aikataulut sorvattua.

Kerrotko tuoreesta ”Halaus-kappaleesta.

Anssi:Halaus”-kappaleen riffi on yksinkertainen. Biisin tein alusta loppuun yksin. Rumpali Ossikin tekee biisejä ja teemme ne aina yksin alusta loppuun. Emme ole sotkeutuneet toistemme kappaleiden tekoon. ”Halauksen” riffi pyöri minulla jonkun aikaa, ja sen ympärille kasasin kaiken muun. Kappaleen nimi on osuva tähän aikaan, kun koronan vuoksi ei paljoa halailla ja kappaleessa puhutaan julmasta taudista. Sinänsä erikoista, että sain sanoitukset valmiiksi ennen koronan tuloa, ja se istuu silti hyvin tähän aikaan.

Entä kappaleen musiikkivideo? Kuinka se syntyi?

Anssi: Erikoisena huomiona mainittakoon, että koko video on kuvattu kännykällä. Alussa jo sovimme, että tehdään uudesta kappaleesta video. Sami on yleensä meillä tehnyt videoiden käsikirjoitukset, mutta nyt hän sanoi minulle ”Teepä sinä käsikirjoitus”. No, kuvauspäivä lähestyi enkä ollut saanut tarkkaa käsikirjoitusta valmiiksi. Oli minulla runko ja jonkinmoinen teksti. Tosin sitä ei edes luettu kuvauksissa, vaan puuhattiin fiiliksen mukaan. Ajatus oli heti alusta, että viikatemies tulee vanhalla pakettiautolla sairaalaan. Sami siinä yhteydessä huomautti, että odotushuoneeseen pitäisi saada porukkaa. Nopeasti saatiin nekin järjestettyä, kun meidän kaverilla oli lapsia. Kaveri tuli myös videolle, ja lapset olivat innoissaan mukana.

Oliko jokin tietty syy, että juuri ”Halaus” ilmestyi ensin ja vielä musiikkivideon muodossa?

Anssi: Se oli biiseistä kaikista valmein. Ajateltiin, että kun ei ole pikkubändistä kuulunut pitkään aikaan mitään, niin tehdään suoraan video.

Mistä yleensä saatte inspiraatiot musiikkiinne?

Anssi: Muiden puolesta en pysty vastaamaan, mutta omasta puolesta voin sanoa, että yksi naseva lausekin voi synnyttää uuden kappaleen. ”Halauksen” kohdalla kertsi napsahti päähän, ja kappale alkoi rakentua sen ympärille. Siihen tein Kalevala-tyylistä runonkerrontaa.

Mitkä bändit toimivat sinulla vaikuttajina?

Anssi: Nykyään en kuuntele bändejä samalla tahdilla kuin nuorempana, joten tietoisia vaikuttajia ei suoraan ole. Kun aloitimme, oli Kotiteollisuus-yhtyeen riffipuoli se kova. Viimeeksi olen kuunnellut Finntrollia ja Lamb Of Godia.

Kuinka roolit jakaantuvat bändin sisällä?

Anssi: Minä ja rumpali Ossi kirjoitetaan kappaleita, basisti Sami on meidän puuhamies. Se muun muassa on järjestänyt paljon keikkoja, tekee musiikkivideoita ja on toiminut myyntimiehenä. Juuso on sen verran tuore, ettei hänelle ole osunut ylimääräisiä nakkeja. Mutta ehtii hänkin niitä saamaan.

Kiitokset haastattelusta ja innolla kuullaan jatkoa. Onko vielä terveisiä Kaaoszinen lukijoille?

Lukijoille? Minä luulin, että ne kahtelee vaan kuvat. Ei vaiskaan. Hyvää ja raskasta syksyä!

 

Pohjoisen Soturit
Anssi Leinonen, kitara + laulu
Ossi Leinonen, rummut
Juuso Tujunen, koskettimet
Sami Kokkonen, basso