Savuavaa aggressiota ja hardcore-riffejä – Ensikuuntelussa Pig Destroyerin ”Head Cage”

on bändi, joka on jokaiselle extreme metallin ystävälle tuttu nimi. Kyseessä on vuonna 1997 perustettu grindcore-yhtye, joka aloitti kolmen miehen joukkona, mutta joka on myöhemmin urallaan ottanut miehistöön mukaan useita muita jäseniä sekä vierailijoita. Julkaistuaan klassikoita kuten”Prowler in the Yardin” ja ”Terrifyerin” on Pig Destroyerin vuoden 2018 julkaisu bändille näytön paikka.

Levy alkaa Pig Destroyerin tyyliin introlla, joka ei itsessään ole vielä kappale. Intro sisältää sampleja, koneella tehtyjä sähköisiä aaltoja ja puhetta, mistä siirrytään ensimmäiseen viralliseen biisiin. “Dark Train” tarjoaa samantien tutun ja aggressiivisen Pig Destroyerin sisältäen, ei pelkästään, blast beatteja mutta myös groovaavia riffejä. Levyn lopusta löytyy Pig Destroyerille tuttuun tapaan muita biisejä selvästi pidempi kappale, joka sisältää doom metal -elementtejä ollen levyn raskain ja hidastempoisin biisi.

Julkaistuaan ”Terrifyerin” laajensi yhtye tyyliään tehdä biisejä, ja tälläkin levyllä pompitaan useiden biisien kohdalla enemmän hardcoren kuin grindcoren puolelle. Levy sisältää paljon raskaita riffejä ja hitaasti vaihtuvia tempoja tarjoten Pig Destroyerin uran parhaimpia ja huonoimpia soitoksia. Tyylit vaihtuvat levyllä useasti, mikä sekoittaa albumin kokonaisuutta ja terävyyttä. Joidenkin kappaleiden sekavuus ja riffien vaihtelu kuulostaa tylsältä ja ennalta-arvattavalta, kun taas joidenkin biisien räjähtävät ja yllättävät käännökset pitävät kuuntelijan tuolin reunalla. Levyllä vokaaleitaan lainaamassa ovat myös Agoraphobic Nosebleedistä tutut Katherine Katz biiseillä ”Terminal Itch” ja ”Concrete Beast” sekä Richard Johnson kappaleella ”Army of Cops”.

Pig Destroyerin vokalisti J.R. Hayes on tunnettu lyriikoistaan, jotka luovat kuuntelijoiden mieleen visuaalisesti raakoja mielikuvia. Lyriikat käsittelevät yleensä seksiä, väkivaltaa, politiikkaa, itsevihaa tai kauhuelokuvatyyliin tarinoita kamalista teoista. Tälläkin levyllä saadaan kuunnella lauluja kyseisistä aiheista, vaikka mukaan mahtuu toki myös huumoria. Kappale ”The Adventures of Jason & JR” on vokalistin mukaan hullunkurinen stoner action -elokuva sisältäen esimerkiksi lesboseksuaalisen kommandojoukkueen ja USA:n entisen varapresidentin Dick Cheneyn.

Minne ”Head Cage” siis kuuluu Pig Destroyerin diskografiassa? Aika pohjalle, pitkälti. Levy on monella tapaa keskiverto mutta silti viihdyttävä ja nautittava. Levyn singlet saivat kritiikkiä rumpujen tuotannosta, mutta minun korvaani ne sopivat hyvin sille, mitä bändi yritti niillä toteuttaa. Kyseessä ei ole huono levy mutta Pig Destroyerin uran heikoimpia.

6½/10

Kappalelista:

 1. The Tunnel Under the Tracks
 2. Dark Train
 3. Army of Cops
 4. Circle River
 5. The Torture Fields
 6. Terminal Itch
 7. Concrete Beast
 8. The Adventures of Jason & JR
 9. Mt. Skull
 10. Trap Door Man
 11. The Last Song
 12. House of Snakes

 

Pig Destroyer Facebook

Kommentoi julkaisua