Saxon – Battering Ram

Saxon on koko uransa taistellut brittiläisen uuden allon heavyn rintaman kärjessä, mutta aina B-joukoissa huolimatta siitä, että levyjä on käynyt Englannin Top viidessäkin. Bändi on ollut jääräpäisen ahkera liki neljäkymmentä vuotta kestäneellä urallaan, mutta A-luokkaan ja stadioneiden pääbändiksi johtavat suurimmat hitit ja karisma ovat jääneet puuttumaan. Töitä on silti duunareille riittänyt ja nyt on käsissä 21. studiolevy. Viimeisimmillä levyillä Saxon on ollut tavallista verevämpi eikä ”Battering Ram” tee siihen muutosta.

”Battering Ramin” biisilistan tittelit ”The Devil’s Footprint”, ”Queen Of Hearts”, ”Destroyer” ja ”Hard & Fast” vahvistavat, että keittoa ei ole liiaksi hämmennetty uusilla mausteilla. Vokalisti Biff Byfordin kynästä lähteneet tekstit käsittelevät hyvän ja pahan taistelua, moottoripyöriä ja rokkielämää. Byfordin tapa kirjoittaa asioita ei ole mitenkään erityisen runollinen, mutta Saxonin musiikin yhteydessä se ajaa asiansa täysin. Valitettavasti ”Destroyer” -kappale saa Pariisin tapahtumien valossa uutta sisältöä käsitellessään  uskonnon nimissä toimivia salamurhaajia ja tuhoamista. Onneksi vastapainona levy henkii paljon positiivista voimaa.

Nimibiisi ”Battering Ram” avaa levyn ja antaa kuulijalle välittömästi turvallisen olon. Byfordin ääni, riffit ja kaikki tutut elementit ovat läsnä, mutta eivät häiritsevällä tavalla. Suu antautuu väkisin hymyyn ja mielen valtaa hyväntuulisuus, koska ”papat” jaksavat vääntää ammattitaidolla sen enempää hetken trendeistä  piittaamatta. Tämä turvallinen ja hyväntuulinen olo seuraa läpi levyn. Hyvänä puolena mainittakoon myös Andy Sneapin levylle vääntämät soundit, jotka pitävät homman selkeänä ja potkivana.

Ainoa selkeä poikkeus albumilla on  sodasta ja siellä menetetyistä elämistä kertova surumielinen päätösraita ”Kingdom Of The Cross”. Hienossa ja pysäyttävässä kappaleessa vierailee vakuuttavana puhujana Hell-yhtyeestä tuttu David Bower. Eeppisempi loppu toimii levyn kokonaisuudessa mainiosti. Kansiin painettujen laulujen nimien ja tekstien perusteella  levyllä pitäisi olla vielä ”Three Sheets To The Wind (The Drinking Song)” -niminen ryyppylaulu – vaan ei ole.

Huolimatta siitä, että nämä laulut on kuultu jo moneen kertaan, niin kyllä maailmaan aina yksi rehellinen, luotettava ja työtä pelkäämätön perusvatkaaja tarvitaan.

8/10

Kappalelista:

  • Battering Ram
  • The Devil’s Footprint
  • Queen Of Hearts
  • Destroyer
  • Hard And Fast
  • Eye Of The Storm
  • Stand Your Ground
  • Top Of The World
  • To The end
  • Kingdom Of The Cross

 

Teksti: Nikki Jääsalmi

Kommentoi julkaisua