Saxon – Heavy Metal Thunder : The Movie

Jos joku ei tunnista nimeä Saxon, on hän ilmeisestikin päätynyt täysin väärälle sivustolle. Tämä heavy-legenda on ollut kasassa jo 70-luvun loppupuolelta lähtien ja jatkaa kulkuaan edelleen. Alun perin brittijulkaisuksi tarkoitettu DVD ”Heavy Metal Thunder – The Movie”, julkaistaan nyt myös maailmanlaajuisesti.

Tupla-DVD levyn paketissa on ihan kiitettävästi materiaalia; löytyy minidokumentteja, 2 konserttitaltiointia ja tietysti itse ”Heavy Metal Thunder” -dokkari. Kyseinen dokumentti on kaksituntinen katsaus tämän brittiläisen orkesterin historiaan. Mitään täysin sensaatiomaisia paljastuksia tai yllätyksiä dokumentti ei sisällä, mutta on kuitenkin varsin viihdyttävää katseltavaa. Toki yhtyeen uusimmille faneille se myös antaa varmasti paljon täysin uuttakin informaatiota.

Dokumentin haastattelut ovat monipuolisia ja niissä kuullaan nykyisten jäsenten lisäksi myös yhtyeessä vuosien varrella soittaneita muusikoita. Pääosassa tietenkin itse Biff Byford, josta saa varsin jämäkän johtajan kuvan, mutta kuitenkin pääosin leppoisan jalat maassa-tyyppisen henkilökuvan. Yhtyeestä erotettujen jäsenten haastatteluista käy hetkittäin ilmi, etteivät he itse olleet täysin tyytyväisiä yhtyeen päätöksiin, mutta ilman mitään suurempaa katkeruutta. Päällimmäisenä jää kyllä mieleen Graham Oliverin tilitys eräässä pätkässä, josta saa sellaisen kuvan, että mies olisi valmis tekemään mitä vain jos saisi soittaa Saxonissa edes yhden keikan vielä.

Perinteisten albumien syntytarinoiden ja kiertue-elämän kääntöpuolesta kertovien pätkien ohella, yhtyeellä on myös hauskoja tarinoita kerrottavanaan. Yksi parhaista liittyy tietenkin Lemmyyn ja Motörheadiin. On varmasti ollut melkoinen yllätys näille teen voimalla rokkaaville aloittelijoille lähteä kiertueelle Lemmyn ja poikien kanssa, Motörhead kun ei ole kovinkaan tunnettu tuosta teen juomisesta.

Kaiken kaikkiaan ”Heavy Metal Thunder” on viihdyttävä dokkari legendaarisesta yhtyeestä. Missään vaiheessa yhtyettä ei sorruta ylistämään liikaa, vaikka toki muutamat julkimot käyvätkin kertomassa omasta Saxon-diggailustaan. Tämän parissa viihtyvät varmasti niin vanhat, kuin uudetkin fanit. Ja dokkari myös muistuttaa siitäkin tosiasiasta, että yhtyeellä on noiden muutamien klassikko-albumiensa lisäksi muitakin erittäin kovia levyjä, esimerkiksi kohtalaisen vähälle huomiolle jäänyt ”Dogs Of War” on omasta mielestäni loistava albumi.

Varsinaisen elokuvan lisäksi paketista löytyy myös ekstra-materiaalia, pari minidokumenttia ja haastattelun pätkää sekä nuo kaksi keikka-taltiointia; toinen näistä on vuodelta -81 ja toinen 2008. Oikeastaan tuolla aikavälillä ei ole muuttunut mikään muu kuin yhtyeen pukeutumistyyli, ja toki Biffin lavaesiintyminen on nykyään hieman hillitympää. Vuonna -81 mies heilui lavalla tiukkaakin tiukemmat housut jalassa, keikaroiden ympäriinsä kuin mikäkin kukko. Toisaalta, lainatakseni erään rokkarin sanoja hänen puhuessaan Slade-yhtyeestä ”Jos vetää noin hyvin, voi minun puolestani näyttää ihan miltä vaan”. Tämä sopii erinomaisesti tähänkin kohtaan, nimittäin musiikki puhukoon puolestaan. Myöhemmällä keikkataltioinnilla voi vain ihmetellä, kuinka siinä vaiheessa lähes 60-vuotias Byford on saanut äänensä pidettyä noin hyvässä kunnossa. Ilmeisesti se teen juonti viinan sijaan on asiaan vaikuttanut. Saxon on hieno yhtye ja tämä on hyvä paketti kaikille yhtyeen ystäville, tätä on hyvä katsella odotellessa ensivuoden puolella julkaistavaa yhtyeen kahdettakymmenettä albumia. Melkoisen kunnioitettava määrä.

8/10

Kappalelista:

DVD 1
Heavy Metal Thunder : The Movie

DVD 2
Concert, Saxon ON The Beat Club, 1981
1.Heavy Metal Thunder
2.See The Light Shining
3.The Hungry Years
4.Rainbow Theme/Frozen Rainbow
5.And The Bands Played On
6.Strong Arm Of The Law
7.747 (Strangers In The Night)
8.Freeway Mad
9.Dallas 1 PM
10.Wheels Of Steel
11.Machine Gun

Concert, St. George’s Day 2008
1.Intro
2.Princess Of The Night
3.Never Surrender
4.Jack Tars
5.English Man ’o’ War
6.Sixth Form Girls
7.Warrior
8.Battle Cry
9.Man And Machine
10.I’ve Got To Rock (To Stay Alive)
11.And The Bands Played On
12.Denim And Leather
13.Ashes To Ashes
14.Crusader

Mini Documentary:Building The Labyrinth
Mini Documentary:The Eagle & The Bomber
Archive Special:On A Crusade
Archive Special:No Excuse

http://www.saxon747.com/

Kirjoittanut: Juha Attola

Kommentoi julkaisua