Saxonin laulaja Biff Byford: ”Bändeille kiertueelle pääseminen on kuin lotossa voittaminen”

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 20.2.2023

Brittiläisen, heavy metal-yhtye Saxonin laulaja Biff Byford kertoi kiertueen järjestelyn haastavuudesta, joka on monin osin vaikeutunut entisestään. Esimerkiksi Amerikassa suunnitellaan työviisumin maksun kolminkertaistamista, joka ei yksistään vaikuta meksikolaisten ja kanadalaisten, niin sanottuun tavalliseen työntekoon Amerikassa, vaan se vaikuttaisi suoraan myös musiikkimaailmaan voimaan astuessaan. Muualta saapuneet bändit ja näiden mukana kulkeva työvoima maksaisi tällöin triplasti. Ja maksaville faneille se tarkoittaisi suoraan keikkalippujen hinnan nousua.

Aiheesta on aktiivisesti keskusteltu musiikkimaailmassa. Metal Global -median Jorge Botas haastatteli hiljattain Saxonin Biff Byfordia, joka avasi tilannetta käytännön tasolta.

”Kiertueelle pääseminen on kuin voittaisi lotossa. Maailmassa on paljon todella lahjakkaita bändejä, joita oikeat ihmiset eivät aina huomaa.”

Jotta bändit saavat kasvatettua fanikuntaansa, niiden on toistuvasti kierrettävä esiintymässä. Tällä hetkellä monet keikkapaikat ovat sulkeneet ovensa, ja monissa klubeissa esiintyy tribuuttibändejä, joka vaikeuttavat uusien yhtyeiden pääsyn uuden materiaalien kera.

”Tarvitset paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa, olkoonkin se Spotify, Facebook, TikTok tai Instagram. Tarvitset paljon ihmisiä, joille soittaa, sanotaan vaikka Englannissa Oxfordissa. Paikalle täytyy saada viisi, kuusisataa ihmistä, jotka haluavat nähdä sinut, ja ne saattavat tietää sinut vain sosiaalisesta mediasta. Se on vaikeaa, erittäin vaikeaa bändeille. Live-esiintymisten jälkeen tulevat arvostelut lehdissä. Nauhoitat ja toteutat live-albumin aika edullisesti. Voit myydä oheistuotteita. Monet asiat syntyvät live-esiintymisen jälkeen, jotka auttavat bändejäj selviytymään.