Scar Symmetry – The Unseen Empire

Vuonna 2008 Christian Älvestamin jätettyä ruotsalaisen melodista death metallia soittavan Scar Symmetryn monet yhtyeen fanit sekä kriitikot olivat jo valmiita kuoppaamaan yhtyeen. Yhtye kuitenkin kasasi rivinsä ja löysi Christianin tilalle kaksi loistavaa vokalistia, Roberth “Robban” Karlssonin (huudot) sekä Lars Palmqvistin (puhtaat laulut), joiden vokalisointi yhtyeen 2009 julkaistulla ”Dark Matter Dimensions” albumilla yllätti sekä fanit, että suuren osan kriitikoista positiivisesti. Kaksi vuotta on kulunut näistä ajoista ja nyt yhtye lyö tiskiinsä viidennen ”The Unseen Empire” nimeä kantavan albuminsa, joka ilmestyy huhtikuun 15. päivä Nuclear Blast Recordsin kautta.

Christianin jättämä aukko yhtyeeseen oli valtava ja vaikkakin ”Dark Matter Dimensions” oli albumina loistava se kuuluisa jokin siitä puuttui, jotta se olisi noussut samalle tasolle kuin edelliset ”Pitch Black Progress” sekä ”Holographic Universe” albumit. Tämä kuuluisa jokin loistaa puuttumisellaan myös yhtyeen uutukaisella ”The Unseen Empirella”, joka on tyyliltään hyvin pitkälti samanlainen albumi kuin edeltäjänsä ”Dark Matter Dimensions”. Yhtyeen riffikynä on edelleen terävä ja albumin kuuntelemista on vaikea lopettaa kesken sen aloitettua. Vokalisti Roberth Karlssonin karjunta muistuttaa erehdyttävästi Christianin huutoa ja se tukeekin todella hyvin kappaleiden raskaita riffejä kun taas vokalisti Lars Palmqvistin puhdas laulu sopii kuin nenä päähän eppisempiin ja kevyempiin kohtiin kappaleissa.

Scar Symmetry on yhtye, jonka albumeissa ei yleensä ole ollut niin sanottuja ”täyte” kappaleita ollenkaan eikä myöskään ”The Unseen Empire” ole poikkeus tähän kaavaan. Kaikki levyn kappaleet sopivat kokonaisuuteen loistavasti ja yhtyeen jäsenet ovat jälleen kerraan parsineet kasaan paketin, josta voi nauttia koko sen 43 minuutin kestonsa ajan. Albumin suurin ongelma kappaleiden tasaisuuden takia ehkä onkin, että siltä on todella vaikea nimetä niitä ”parhaita” kappaleita. Mielestäni kuitenkin ”The Unseen Empiren” kokokohtia ovat sen avaava eeppinen ”The Anomaly” sekä viides kappale ”Domination Agenda”, jonka koukuttavat kertosäkeet pakkaavat väkisinkin tunkeutumaan syvälle takaraivoon.

Vaikkakin Scar Symmetry koki suuren menetyksen Christian Älvestamin jätettyä yhtyeen ovat viimeisimmät albumit ”Dark Matter Dimensions” sekä ”The Unseen Empire” kuitenkin osoittaneet, että parhaillaan vokalistit Roberth “Robban” Karlsson sekä Lars Palmqvist pystyvät lähes yhtä taidokkaisiin suorituksiin kuin Christian parhaimmillaan. Kun tähän yhdistetään vielä yhtyeen maaginen kyky luoda sekä eeppisiä, että raskaita riffejä musiikkiinsa, on kasassa soppa jota voi ehdottomasti suositella kaikille melodisen death metallin ystäville. ”The Unseen Empire” ei ehkä ole se yhtyeen paras julkaisu tähän päivään mennessä, mutta pirun koukuttavaa ja taidokasta metallia se silti on!

8/10

Kappalelista:

01. The Anomaly
02. Illuminoid Dream Sequence
03. Extinction Mantra
04. Seers Of The Schaton
05. Domination Agenda
06. Astronomicon
07. Rise Of The Reptilian Regime
08. The Draconian Arrival
09. Alpha And Omega

www.myspace.com/scarsymmetry

Kirjoittanut: Arto Mäenpää

Kommentoi julkaisua