Scarm – Ghost (EP)

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 10.9.2013

Scarm Ghost EPOululainen metalcorepumppu Scarm julkaisi ”Fragile”-nimellä siunatun debyyttialbuminsa viime vuonna ja sen perusteella ainakin itse lokeroin bändin hieman geneeriseksi, mutta potentiaaliseksi tulevaisuuden nimeksi, sillä onhan bändin keski-ikä vasta siinä parinkymmenen hujakoilla. Nyt debyytille seuraa jatkoa ”Ghost”-EP:n muodossa ja on ilo huomata, että kehitystä on tapahtunut, vaikka ei tässä nyt mistään ihan jättimäisestä harppauksesta voida puhua.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy siihen, että ”Fragilea” vaivannut hieman munaton soundimaailma on saanut tällä kertaa vähän enemmän lihaa luidensa ympärille ja biisit pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Tuukka Fältin murina on saanut enemmän syvyyttä, mutta puhtaat laulut kuulostavat välillä hieman ponnettomilta. Välillä korvaan särähtää myös pientä ongelmaa englannin kielen lausumisen kanssa. Joitakin se saattaa haitata, mutta itselleni se ei ole mikään se suurempi ongelma. Perinteisempää metalcorejyystöä on myös maustettu melodisemman death metallin kanssa flirttailevalla riffittelyllä ja melodiamaailmasta löytyy suomalaisen melankolista surumielisyyttä.

Aurora Borealis” aloittaa minijulkaisun ja sen tarttuvan melodinen riffittely saa kyllä jalkaa tamppaamaan. Kertosäkeessä ei ole oikein tarpeeksi tarttumapintaa ja se laskee ikävästi muuten mainion kappaleen energiatasoa. Nimibiisi ”Ghost” on rakennettu melko simppelin junttariffin ympärille, mutta kertosäkeessä heitetään kehiin vähän melodisempaa kitarointia ja C-osa mennään enemmän ja vähemmän tunnelmoiden. EP:n ehdottomasti paras kappale, vaikkakin melko tavanomainen. ”Tragedy (Hope Is Dead)” heittää kehiin hyvinkin diablomaisen kitaraleadin, mutta muuten mennään kovin harmaissa tunnelmissa. Akustisen kitaran vauhtiin säestämän ”Externalityn” melodiamaailmasta ja melodeath-riffittelystä, tulee kovasti mieleen Before The Dawnin tai jonkin muun Tuomas Saukkosen poppoon tekeleet, mikä ei ole laisinkaan huono asia. Kertosäe särähtää jälleen kerran korvaan, mutta ”Ghostin” jälkeen julkaisun paras kappale.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Scarm onnistuu yllättämään melko positiivisesti allekirjoittaneen, vaikkei aivan vielä mestaruussarjassa painitakaan. Puhtaat kertosäkeet ovat melko vaikea taiteenlaji ja harva ne kunnolla hallitsee. Itselleni Ghosttoimii nimenomaan parhaiten silloin kun se iskee raskaamman vaihteen silmään, mutta makuasioitahan nämä ovat. Kaiken kaikkiaan ihan hyvä EP ja jos kehitys jatkuu nousujohteisena, niin kyllä Scarmista voisi ollakin suomalainen metalcoren lipunkantajaksi Artificial Heartin rinnalle.

7/10

Kappalelista:
1. Aurora Borealis
2. Ghost
3. Tragedy (Hope Is Dead)
4. Externality

https://www.facebook.com/pages/Scarm/179409407777?fref=ts

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittanut: Lassi Hinttala