Scatterfacen ”2020” kokoaa vokalisteja ja muusikoita ympäri maailmaa samojen kansien sisään

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 11.12.2020

Scatterface on monikulttuurinen kollektiivi, sillä projektin ”2020”-albumi on toteutettu yli niin kulttuuristen kuin valtioidenkin rajojen. Chris Techritzin visioimaan ja johtamaan projektiin on ottanut osaa lukuisia muusikoita ja laulajia ympäri maailmaa niin Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Euroopasta kuin Aasiastakin saakka. Lopputuloksena on erikoinen ”2020”-albumi, joka kattaa kaikkiaan 15 erilaista sävellystä aina rapista metalin raskaisiin riffeihin.

Scatterfacesta on heti alkuun todettava, että projektin toteutustapa on ollut nerokas. Techritz on hyödyntänyt nykymaailman globaaliutta ja teknologiaa tehokkaasti ottaessaan mukaan monia muusikoita ja laulajia eri puolelta maailmaa. Kyseinen metodi tuntuu varmasti luontevalta elektronisen musiikin parissa, jossa voidaan hyödyntää paljon sampleja. ”2020”-albumilla hyödynnetään kuitenkin myös lukuisia instrumentteja aina kitaroista selloihin ja pianoon, mikä herättää kysymyksen, pitäisikö muidenkin yhtyeiden käyttää enemmän etätyöskentelyn mahdollisuuksia. Ehkä, ja näin tulee taatusti käymäänkin, jos maailma jatkaa vielä kauan elämää pandemiarajoitusten kanssa.

Lukuisten muusikoiden lisäksi pitkäsoitolla kuullaan myös kymmentä eri vokalistia. Intialainen Bindi The First hoitaa muutaman kappaleen rap-osuudet. Craig Cairns laulaa vastaavasti albumin menevimmät miespuoliset vokaalit. ”Lust II:lla” kuullaan upea lauluosuus, kun argentiinalainen heleä-ääninen Stephie Luné tulkitsee kauniisti kolkkoja lyriikoita. Ranskalaisen Terriennen suoritus on myös hienoa kuultavaa kaihoisalla ”Snowflake”-kappaleella.

Laajasta vokalistien ja muusikoiden kirjosta johtuen ”2020”-albumin sisältö on monitahoinen. Levyllä liikutaan niin energisissä, samplejen kuorruttamassa soundissa kun kaihoisissa tunnelmissa. Albumin sanoitukset ovat pääasiassa Techritzin kirjoittamia, ja juuri sen takia albumilla on oma, kieroutunut punainen lankansa. Vajaan tunnin mittainen ”2020” on erikoinen albumi, jota ei kannata tyrmätä heti kättelyssä. Kun pitkäsoitolle antaa aikansa voi huomata sen oivalliset piirteet.

Usean ihmisen kädenjälki sekä kuuluu että näkyy albumilla, jonka kansitaiteisiin on osallistunut myös monia tekijöitä. Toimijoiden laaja kirjo vaikuttaa väistämättä siihen, ettei ”2020” ole kovin eheä albumi. Erilaisten kappaleidensa takia pitkäsoitto toimiikin paremmin osissa kuin kertaistumalta kuunneltuna. Albumin pahaenteisestä nimestä huolimatta ”2020”-pitkäsoittoon kannattaa tutustua, jos ei pelkää sampleilla kuorrutettua synkistelyä.

7/10

Kappalelista:

 1. SC4TTERF4CE
 2. State Of Change
 3. NULL
 4. Symptons
 5. Lustt II
 6. Snowflake
 7. Apocalypse
 8. Kyosis
 9. Path Of The Sun
 10. Endless Rain
 11. Secret Rooms
 12. State Of Truth
 13. 2020
 14. Apnoea
 15. We All Float

Scatterface Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat