The Scintilla Project – The Hybrid

Kirjoittanut Juha Attola - 21.9.2014

The Scintilla Projectin ”The Hybrid”-albumi perustuu ”Scintilla”-nimiseen, neuvostoaikaan sijoittuvaan science fiction -elokuvaan. Itse kuulin koko elokuvasta vasta tämän albumin myötä, joten en osaa siitä sen enempää kertoa. The Scintilla Project taas koostuu vanhoista konkarirokkareista kuten Biff Byford ja Andy Sneap. Odotettavissa on siis perinteistä heavy metallia.

Albumi käynnistyy kappaleella ”Scintilla (One Black Heart)”, joka kuulostaa, varmasti pitkälti johtuen Byfordin vokaaleista, modernisoidulta Saxonilta. Kappaleesta itsestään eivät tule nuo science fiction -meiningit mieleen muuten kuin sanoituksien kautta. Homma jatkuu hieman hitaammin etenevän ”Beware The Children” -kappaleen myötä, joka ajaa myös asiansa, vaikka ei heavy-klassikon aineksia omaakaan. ”Permanence” rullaa myös varsin mutkattomasti, mutta vaikka kappaleet ovatkin menevää tavaraa, näistä kuitenkin paistaa hieman liikaa sivuprojektin leima, jonka myötä kappaleista tuntuu puuttuvan viimeinen silaus, joka nostaisi nämä vieläkin korkeammalle tasolle.

”The Hybrid”-albumi on kieltämättä parempi kuin ennakkoon uskalsin odottaa mutta ei periaatteessa pysty tarjoilemaan mitään, mitä ei olisi jo kuultu useampiakin kertoja. Projekti itsessään sai alkunsa, kun Saxon oli tekemässä ”Call To Arms” -albumiaan ja sitä pyydettiin kirjoittamaan kappale tulevaan ”Scintilla”-elokuvaan. Kyseinen kappale oli ”No Rest For The Wicked”, joka myös tältä levyltä löytyy. Tuon yhteistyön kautta kehkeytyi idea kokonaisesta konseptialbumista, jonka kappaleet perustuisivat elokuvaan. Näin siis sai alkunsa The Scintilla Project.

Kuten jo aikaisemmin totesin, tästä albumista huokuu vahvasti projektin henki, mutta löytyy tästä toki helmiäkin. Esimerkkinä mainittakoon erittäin hieno kappale ”Some Nightmare”. Byford ei ole koskaan ollut mikään varsinainen balladien tulkitsija, mutta tässä kappaleessa hän onnistuu todella hienosti. Kappale on kaikin puolin vahva ja hienonkuuloinen esitys. Hieno esitys on myös progeileva ”Pariah”, joka näyttää, etteivät nämä soittajat todellakaan ole ensimmäistä kertaa soittimiensa ääressä. ”The Hybrid” ei ole albumi, joka tulisi nappamaan vuoden levy -titteleitä, mutta yllättävän hyvätasoinen projekti kaikin puolin. Mikäli perinteinen ja hieman progeilevakin metalli on mieleen, suosittelen kyllä katsastamaan tämän levyn.

7/10

Kappalelista:

1.Scintilla
2.Beware The Children
3.Permanence
4.Some Nightmare
5.Angels
6.Pariah
7.The Damned And Divine
8.Life In Vain
9.No Rest For The Wicked (Saxon recording as featured on the film)

http://udr-music.com/index.php/thescintillaproject-band

Kirjoittanut: Juha Attola