Scorpions – Return To Forever

Kirjoittanut Markus Raatikainen - 11.3.2016

Onko ”Return To Forever” Scorpionsin joutsenlaulu? Vuonna 2010 ilmestyneen ”Sting in the Tail” -albumin piti olla bändin pitkän ja menestyksekkään uran päätöslevy. Jäähyväiskiertue oli käynnissä, mutta miten kävikään: Scorpions päätyi takaisin kiertueelle ja ”Return To Forever” ilmestyi 20.2.2015. Viimein on tullut aika tarkastella albumia hieman tarkemmin. Minulle Scorpions on yksi suurimpia musiikillisia vaikuttajia, joten tämän arvostelun kirjoittaminen on mielenkiintoinen ja toisaalta jännittävä tehtävä. 

”Return To Forever” alkaa kolmella tiukalla rockraidalla: ”Going Out With A Bang”, We Built This House” ja ”Rock My Car”. Levyn avausraita antaa jo nimellään osviittaa siitä, millaisella tuotoksella yli 50-vuotista uraa ollaan paketoimassa. Ensikuulemalta vihasin kyseistä biisiä – haukuin sen pystyyn eräälle ystävälleni, koska se vaikutti liian  yksipuoliselta verrattuna levyn toiseen raitaan. ”We Built This House” kuuluu niihin Scorpionsin lauluihin, jotka ovat tehneet heti todella suuren vaikutuksen. Kuuntelin singlen heti, kun se ilmestyi, ja se toimi: kappale on loistava yhdistelmä rauhallista ja melodista rockia, jossa laulaja Klaus Meinen kirkas ääni pääsee oikeuksiinsa. ”Rock My Car” on puolestaan railakas ja vauhdikas kappale, joka henkii 1980-luvun menestysalbumien rockraitoja, unohtamatta vuoden 1991 ”Crazy World” -albumin rocktykitystä.

Rock-kukkoilun keskeyttää ”House Of Cards”, joka on levyn ensimmäinen balladi. Erityisesti huomioni kiinnittyy kappaleen paikkaan levyllä: rock-vetoisen alun jälkeen ”House Of Cards” toimii tasapainottavana elementtinä ja tuo tarpeellista musiikillista vaihtelua juuri oikeaan paikkaan. Kappale on tyypillinen Scorpionsin balladi eli melodinen ja laadukas kappale, joka täyttää paikkansa levyllä erinomaisesti. Seuraavat raidat ”All For One” ja ”Rock ’n’ Roll Band” ovat myös tyypillistä Scorpionsin musiikkia, mutta täysin eri kannalta katsottuna kuin ”House of Cards”. Kappaleet ovat bändin perinteistä rockmateriaalia, jossa yhdistyvät Rudolf Schenkerin riffit, Matthias Jabsin taidokkaat kitarasoolot ja Klaus Meinen edukseen erottuva lauluääni.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seitsemäntenä kappaleena levyltä löytyy Catch Your Luck & Play”, jonka intro kiinnittää ensimmäisestä tahdista lähtien huomioni: se erottuu todella hyvin levyn muista kappaleista. Sanoituksensa puolesta kappale edustaa Scorpionsin ”seksibiisi”-linjaa, jossa seksistä tai rakkaudesta on tehty vauhdikkaita rock ’n roll -ralleja. Kyseiseen kategoriaan sopivat muun muassa Rhythm Of Love”, Passion Rules The Game ja uudemmasta tuotannosta Turn You On”.

Kahdeksas kappale ”Rollin’ Home” erottuu omalla tavallaan Scorpionsin perinteisistä linjauksista olemalla varsin hidastempoinen rock-kappale. Kuten levyn avausraitaan ”Going Out With A Bang”, myös ”Rollin’ Homekappaleeseen minulla on ristiriitainen suhde: ensimmäisen kuuntelun jälkeen Rollin’ Home” oli minusta hirveä, mutta ajan mittaan biisi on alkanut kuulostaa paremmalta. Kertosäkeen kohdan ”Here we go, this rock is rollin’ home” voi halutessaan tulkita viittauksena bändin lopettamisaikeisiin. Yhdeksäs raita ”Hard Rockin’ The Place” on taas paluu perinteisempään ilmaisuun. Kappale avaa omalta osaltaan bändin filosofiaa lainauksella: ”(Hard) hard rockin’ the place. Wherever we go, whatever it takes. (Hard) hard rockin’ the place. We rock this joint and fade away.” Aivan kuten levyn edellinen kappale myös ”Hard Rockin’ The Place” ilmaisee rivien välissä  koko ajan lähestyvää hetkeä, jolloin Rudolf ja Matthias irroittavat kitarapiuhansa vahvistimistaan ja Klaus ottaa mikkinsä pois telineestään viimeisen keikan päätteeksi.

Kymmenes raita Eye Of The Storm on yksi albumin kauneimpia ja onnistuneimpia kappaleita, joka nousee omassa subjektiivisessa Scorpionsin balladivertailussa jopa Top 5:een. ”Eye Of The Storm” kertoo mielestäni kotiinpaluusta ja hieman kiertue-elämän arjesta. Yhdistän kappaleen mielessäni yhtyeen konkareiden Rudolf Schenkerin, Klaus Meinen ja Matthias Jabsin edessä siintävään kotiinpaluuseen ja lähes 40 vuoden kiertue-elämän päättymiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Levyn toiseksi viimeinen raita ”The Scratch” jää minulle etäiseksi. Linjaltaan kappale on tavanomaista Scorpionsin rockmateriaalia, mutta mielestäni kappale on levyin heikoin raita Jabsin hienosta kitaroinnista huolimatta. Suurin syy arviooni on kappaleen mitäänsanomaton kertosäe.

Albumin päätösraita ”Gypsy Life” avaa enemmän kiertue-elämää, siihen liittyviä iloja ja toisaalta ongelmia: Miten jatkuva kiertue-elämä vaikeuttaa rakkauden löytämistä sekä yhteydenpitoa ystäviin ja miten kiertueelle lähteminen on hyvästien jättämistä. Kuitenkin, jokin kiertolaisen elämässä ja jatkuvassa on the road -meiningissä on Scorpionsin pitkäaikaisia jäseniä vetänyt puoleensa: onhan bändi tälläkin hetkellä maailmankiertueella. ”Gypsy Life on sisältönsä puolesta yksi levyn ehdottomista kohokohdista, ja kappale lopettaa albumin onnistuneesti ollen rauhallinen ja kaikin puolin sopiva päätösraita Scorpionsin todennäköisesti viimeiselle albumille.

Kokonaisuutena ”Return To Forever” on mielestäni varsin onnistunut albumi. Se sisältää neljä erittäin laadukasta kappaletta: We Built This House”, ”Rock ’n’ Roll Band”, Eye Of The Storm” ja Gypsy Life”. Levy on sisällöltään pääasiassa todella tavanomaista – tai tasapaksua – Scorpionsia sisältäen runsaasti menevää hard rockia ja laadukkaita balladeja. ”Return To Forever” tulee avanneeksi monilla kappaleillaan Scorpionsin keskeisiä arvoja. Esimerkiksi kappaleet ”We Built This House”, ”All For One ja ”Hard Rockin’ The Place” kertovat yhtyeen peruspilareista: yhtyeen rakentamisesta rockin varaan, yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta – asenteesta ja rockin ilosanoman levittämisestä kaikkialle.

Mielestäni Scorpions on tehnyt 2000-luvulla kaksi parempaa albumia – ”Sting in the Tail” ja ”Humanity – Hour I” – minkä vuoksi ”Return To Forever” ei nouse arvostelussani kovinkaan korkealle. Kokonaisuudessaan levy on hyvää lisämateriaalia Scorpionsin tosifaneille, mutta uusien kuuntelijoiden kannattaa hakeutua mieluummin albumin yksittäisten kappaleiden pariin sen sijaan, että he kuuntelisivat koko levyn alusta loppuun. Scorpionsin vanhempi tuotanto sisältää huomattavasti parempia albumeja kuin mitä ”Return To Forever” kokonaisuudessaan on.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

6/10

Kappalelista:
1.Going Out With A Bang
2.We Built This House
3.Rock My Car
4.House Of Cards
5.All For One
6.Rock ’n’ Roll Band
7.Catch Your Luck & Play
8.Rollin’ Home
9.Hard Rockin’ The Place
10. Eye Of The Storm
11. The Scratch
12. Gypsy Life

https://www.the-scorpions.com/

Kirjoittanut: Markus Raatikainen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy