Se, mistä kaikki sai alkunsa – Arviossa Paradise Lostin ”Drown In Darkness – The Early Demos”

Kirjoittanut Ilona Pakarinen - 16.4.2022

Brittiläinen, pitkän uran tehnyt, metalliyhtye Paradise Lost on julkaissut varsin mielenkiintoisen kokoelman yhtyeen alkutaipaleelta. West Yorkshiren Halifaxissa perustettu Paradise Lost on koonnut kokoelman, joka sisältää varhaisia demoja ”Paradise Lost” sekä ”Frozen Illusion”- demonauhoilta. ”Drown In Darkness – The Early Demos” sisältää myös livevetoja ”Plains Of Desolation” -bootlegista. Demonauhat sekä bootleg ovat nauhoitettu 80-luvun lopussa.

Kokoelman alkupuoli on täynnä fiilistelyä ja nostalgian havinaa. Yhtyeen varhaiset demot ovat paljon thrashimpää ja rankempaa materiaalia, mitä yhtyeeltä tänä päivänä on totuttu kuulemaan. Synkkyyttä, säröä ja rosoa sisältävät demot pitävä rankan raastavassa otteessaan. Kaiken rosoisuuden alta voi kuitenkin aistia määrätietoisuuden musiikin tekoa kohtaa, ja sen kuinka yhtye kasvaa yhteen. Komeasti laukkaavat kitaramelodiat ovat kylväneet yhtyeen nerouden siemenen multaan jo tuolloin. Jo pelkästään kokoelman alkupuolta voi pitää faniystävällisenä tuotoksena, joka voi tänä päivänä yhdistää sukupolvia musiikin keinoin. Itsehän en ollut vielä edes syntynyt näiden demojen nähdessä ensimmäisen kerran päivänvalon.

Kokoelman loppupuoli hyppää livemateriaalin haavoittuvaiseen maailmaan. Livevedot eivät säästele missään kohtaa, ja sisältävät paljon tunnetta. Vaikka 80-luvulla äänitetyt livemateriaalit eivät vedä vertoja nykypäivän teknologialle, välittyy musiikista rehellisen häpeilemätön meininki. Kohtalokas soundi kasvaa lähes infernaalisiin mittakaavoihin.

”Drown In Darkness – The Early Demos”, ei ole sitä helpoiten lähestyttävää materiaalia, mutta se onnistuu varmasti ilahduttamaan yhtyeen fanikuntaa. Kokoelma on hyvä muistutus siitä, kuinka jokainen yhtye aloittaa aina jostain. Nostalgia edellä toteutettu kokoelma on mielenkiintoinen ja onnistuu yhdistämään sukupolvia rakkaudesta musiikkiin.

Kappalelista:

 1. Drown In Darkness
 2. Internal Torment
 3. Morbid Existence
 4. Paradise Lost
 5. Internal Torment
 6. Frozen Illusion
 7. Internal Torment (live)
 8. Our Saviour (live)
 9. Plains Of Desolation (live)
 10. Drown In Darkness (live)
 11. Paradise Lost (live)
 12. Nuclear Abomination (live)