Kuva: Jussi Vuola

Sehr kryptisch! – Sammal-yhtye julkaisi uuden singlen

Kirjoittanut Niko Kuusela - 11.10.2022

Kotimaisen 2000-luvun progressiivisen rockin kärkinimi Sammal on äänittänyt järjestyksessään neljännen albuminsa ”Aika laulaa”, jonka Svart Records julkaisee marraskuussa. Bändin uusin single ”Sehr kryptisch” ilmestyi ennakkona tulevasta viime perjantaina.

Kokoonpanomullistusten jälkeen yhtyeen kitaristi Jura Salmi alkoi työstää tulevan levyn materiaalia pääsääntöisesti omassa rauhassaan, mutta uusi single on muusta albumin materiaalista poiketen nykyisen Sammal-kokoonpanon ryhmätyön tulosta.

”Kappaleen pääriffi syntyi halusta tehdä suoraviivainen kappale, jossa on kuitenkin rytmillisiä koukkuja. Täydellisen koronasulun jälkeen päästelimme tällä biisillä hieman höyryjä ulos. ’Sehr kryptisch’ on enemmän psykedeelistä blues-rockia kuin progressiivista rockia. Tulevan levyn ainoa kappale, joka syntyi koko bändin voimin, eikä yksin koronakuplassani demottuna. Biisi on soitannollisesti hatunnosto erityisesti Iron Butterflyn ja Neil Merryweatherin suuntaan”, kertoo Salmi.

Laulaja Janu Kiviniemi otti helpon kopin bändikavereidensa työstä ja viimeisteli lyyrisen puolen mielestään tavattoman helposti:

”Jura loihti nasevan riffin pohjalta hienon kappaleen, johon oli taas nautinto tehdä laulumelodiat. Sanat tulivat melko itsestään. Kun kertsiin istui luontevasti sana ’kryptistä’ vuorotellen sanan ’mystistä’ kanssa, nimesin laulun kuten nimesin. Kappale ei kuitenkaan ole saksankielinen, vaikka niin voisi luulla.”

Svart Records julkaisee Sammaleen neljännen albumin ”Aika laulaa” 18. päivä marraskuuta.