Seitsemän pitkää vuotta tätä odotettiin ja mitä saatiinkaan? – arvostelussa Finntrollin ”Vredesvävd”

Tämän viikon perjantaina koittaa se päivä, jota on todellakin odotettu: Finntrollin seitsemäs albumi ”Vredesvävd” näkee päivänvalon! Itse yhtyettä on hankala lokeroida mihinkään tiettyyn genreen, sillä jokaisella tuntuu olevan oma mielipiteensä siitä, mitä genreä yhtye todella edustaa. Markus Laakson ”Folk Metal Big 5” -kirjan myötä folk metal -lokero on varmaan tällä hetkellä se kaikista ajankohtaisin. Kuitenkin oma lempparini genremäärittelyistä on ehdottomasti röllimetalli.

En ole ehtinyt vielä edes play-nappia painamaan, ja olen jo nyt hirmu innoissani! Eikä tunnelma laannu, kun albumin ensimmäiset nuotit tarjoaa ”Väktaren”. Tämä elokuvamainen massiivinen intro saattelee kuuntelijan albumin mystiseen maailmaan. Samaa rataa jatkaa myös ”Att Döda Med En Sten”, joka aloittaa varovasti taipaleensa mutta eskaloituu pian blast beatiksi, ja bläkkisvivahteita viljellään ympäriinsä. Synkällä linjalla jatkaa myös albumin ensimmäinen singlelohkaisu ”Ormfolk.

Gränars Väg” edustaa melodisempaa ja perinteisempää röllimeininkiä. Ihan korpiklaanimaiselle pelimannityylille ei kuitenkaan vajota, vaan taso pidetään korkealla. Seuraavana kuullaan albumin toinen maistiainen ”Forsen”, jonka musiikkivideo on hypnoottista katsottavaa. Näistä singlelohkaisuista ”Forsen” edustaa mielestäni kokonaisuutena koko albumia parhaiten. Tässä kappaleessa kauniit melodiat ovat jälleen keskiössä.

Akustinen kitara toimii aina, kuten ”Vid Häxans Härdin” intro todistaa. Liian kauaa sitä ei kuitenkaan fiilistellä, vaan asiaankuuluvasti liiallinen hempeily jätetään taakse. Etenkin tässä kappaleessa Mathias ”Vreth” Lillmånsin ääni on parhaimmillaan. Lisäksi taustaorkestraatiot tuovat kappaleeseen pientä ”spookimaisuutta”. ”Vid Häxans Härdin” tavoin myöskään ”Myren” ei turhia ihmettele, vaan siinä mennään suoraan asiaan. Tämä on ehkä sitä tutumpaa Finntrollia, jota on totuttu kuulemaan.

Raidalla kahdeksan on jokaisen vain hieman (jos ei ollenkaan) ruotsia osaavan toimittajan painajainen, ”Stjärnornas Mjöd.Myrenin” tapaan tämä kappale edustaa perusvarmaa Finntrollia, johon ei tarvitse pettyä. Nimihirviön jälkeen kuullaan vielä viimeisinkin maistiainen ”Mask”, joka edustaa mörököllimetallia. Viimeisen kertsin kohdalla tuli hirveä ikävä takaisin keikoille, sillä tämä jos mikä toimii aivan varmasti livenä paremmin kuin loistavasti. Vielä ennen viimeistä raitaa kuullaan hitusen hitaampi ”Ylaren”, ja lopuksi ”Vredesvävdin” viimeistelee slaavilaisin vaikuttein ”Outro”.

Kaiken kaikkiaan ”Vredesvävd” on todellakin odottamisen arvoinen albumi, jossa kaikki palaset ovat loksahtaneet paikoilleen. Ensimmäisellä kuuntelukerralla iskee hypeaalto, sillä jokainen kappale menee suoraan ihon alle, ja tekee mieli vain kiljua maailmalle, miten upea albumi ”Vredesvävd” on. Jokaisella kuuntelukerralla löytää aina uusia elementtejä kappaleista, mikä pitää kuunteljan mielenkiintoa yllä. Jos mielestäsi ”Nattfödd” on Finntrollin paras albumi ikinä, niin et todellakaan tule pettymään. Eiköhän ”Vredesvävd” mene heittämällä tämän vuoden top 5 -listalle!

10 / 10

Kappalelista:
1. Väktaren
2. Att Döda Med En Sten
3. Ormfolk
4. Gränars Väg
5. Forsen
6. Vid Häxans Härd
7. Myren
8. Stjärnornas Mjöd
9. Mask
10. Ylaren
11. Outro

Finntrollin kotisivut
Finntroll Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela

Kommentoi julkaisua