nor

Seitsenvuoren “Iäisyys” on sävykäs taiderock-matka itsestä ikuisuuteen

Kirjoittanut Santtu Paananen - 17.12.2021

Rovaniemeläisen musiikin moniosaajan Mikko Hyyryläisen sooloprojektina alkanut Seitsenvuori-projekti julkaisi levyllisen tunnelmallista taiderockia. Hyyryläinen on toiminut muun muassa rap rock -kokoonpanossa Reindeer Kalashnikov ja indierock-yhtye Rosa Heartissa.

“Iäisyys”-levyllä kuuluu kokemus eklektisestä musiikillisesta taustasta. Suomirockin vaikutteet tulevat esille jo kakkosbiisi “Kuunvalon” kohdilla. Albumille on haettu sävyjä kiinnostavasti monesta suunnasta: siinä määrin, että levyä on vaikea luokitella yksinään rock-genreen.

Levyä kannattelee hillittyys. Soitannalla ei liikoja briljeerata. Pääpaino on harkituissa sommitelmissa ja taiten tehdyissä siirtymissä rauhallisten ja voimakkaampien osien välillä. Viulu ja sello tuovat levyn sointiin lisäväriä ja herkkyyttä.

Kohokohtia kuullaan sinkkuna julkaistulla biisillä “Hauras huuto”, joka on levyn reippaammin kulkevaa päätyä. Hyyryläisen vokaalit keikkuvat säkeistön mainion grooven päällä kauniisti. Kappaleen puoltaväliä kohden edetään tunteikkaan viulumelodian parissa. Säveltämisessä on tehty rohkeita valintoja. Säkeistön jälkeen loput kappaleesta on huolellista ja kärsivällistä nostatusta.

Samantyylistä sävellyseetosta näkyy useissa albumin biiseissä. Kappalerakenteet eivät ole suoraviivaisia, ja bändin progressiivinen ote tulee tätä kautta ilmi. “Iäisyys” on hienostunut kokonaisuus, joka ei avautunut ensimmäisillä kuunteluilla. Odotuksenani oli enemmänkin “rock” kuin “taide”, ja levy painottaa jälkimmäistä.

On silti vaikea olla toivomatta levyltä hieman lisäpainotusta reippailuun. Se nimittäin toimii erinomaisesti, kun bändi siihen ryhtyy.

Levyn finalina toimii upea “Ikuisuus”, jossa bändi päästelee menemään notkean rytmikkäästi. Arvioija on kuulevinaan rajuimmissa juoksutuksissa välillä Porcupine Treetä, välillä Kingston Wallia. Päätösbiisiksi tämä on oiva valinta. Seitsenvuoren soitossa on taikaa.

“Iäisyyden” eri kappaleista olisi paljonkin kirjoitettavaa, sillä sinänsä minimalistisella levyllä tapahtuu melko lyhyen kestoonsa nähden todella paljon. Lyriikoissakin on pureskeltavaa pidemmäksi aikaa. Ajoittain liikutaan kosmoksen ja aika-avaruuden tasoilla, toisinaan sukellellaan syvälle inhimillisen kokemuksen mikrotasolle.

Täydellinen levy ei sentään ole. Rohkeat ja herkän tulkinnalliset lauluosuudet osuvat enimmiltä osin maaliin, mutta joitakin heikompia kehitelmiäkin levyltä löytyy. Seitsenvuoren halu ottaa riskejä ja tehdä musiikkiaan avoimen antipopahtavalla asenteella on kuitenkin ennen kaikkea “Iäisyyden” ansio.

8/10

Kappalelista:

  1. Pilkahdus
  2. Kuunvalo
  3. Hauras huuto
  4. Punainen kuu
  5. Iäisyys
  6. Syksy
  7. En unohda sinua
  8. Hyvästi
  9. Ikuisuus

Seitsenvuori Facebookissa

Luetuimmat

Uusimmat