Sentencedille tähti Hollywoodin Walk of Famen inspiroimaan muistomerkkiin Muhoksella

Suomi 100 -toritapahtumassa Muhoksen torilla julkistetaan la 15.7.2017 klo 10–15 joka toinen vuosi kasvava Tähtien polku -muistomerkki. Se pohjautuu Sakari Topeliuksen Koivu ja tähti -satuun, jonka kotipaikka sijoittuu Muhokselle. Tähtien polku perustetaan aivan Muhoksen sydämeen, torin uuden esiintymislavan edustalle, Valtatie 22:n varrelle. Torin lavan kosketusnäytöllä esiteltävä digitaalinen julkaisu on osa elämystä. Tavoitteena on tarjota nykyasukkaille ja -matkailijoille ihan oman näköinen, houkutteleva ja laadukas muistomerkki – tilataideteos joka jatkuu ajassa, paikassa ja medioissa.

Muhoslaiseen maaperään, juuriin ja mentaliteettiin kätkeytyy luovuutta, joka suotuisten tähtien alla jysähtää graniittisellekin tasolle, tuumaa muhoslainen art director Susanna Ukkola.

Muhoksen ”Walk of Fame” on ehtinyt kerätä ennen julkistamista huomiota mm. lehdistössä ja sosiaalisessa mediassa; esim. tähtien nimiä on esitetty Miss Universum Armi Kuuselasta metalliyhtye Sentencediin. 15.7. julkistettavien tähtien nimet on valinnut Muhoksen kunnan Suomi 100 -ohjausryhmä eri asiantuntijoita kuultuaan. Tähtien valintakriteereinä ovat olleet mm. yleinen tunnettuus, tausta, kiinnostava tarina sekä matkailullinen arvo. Arvossaan olivat myös henkilön tai ryhmän paikkakunnalle tuoma maine ja ansioituminen elämäntyössään kansallisesti tai ympäri maailmaa.

Sentencedin tähdelle löytyvät kaikki perusteet. Yhtyeen perustivat muhoslaiset Miika Tenkula (laulu, kitara), Sami Lopakka (kitara), Lari Kylmänen (basso) ja Vesa Ranta (rummut) vuonna 1989. ”Senarit” moni paikallinen muistaa jo alakouluiästä koulukavereina, hyvinä tyyppeinä ja lahjakkaina persoonina sekä Amerikasta ja Euroopasta 1980-luvulla Suomeen rantautuneen death metal -musiikin varhaisina edustajina. Silloin musiikkiharrastus vaati niin bändiltä kuin yleisöltäkin vannoutuneisuutta; kiertelyä satunnaisissa pikkutapahtumissa, demonauhoja, radio-ohjelmien kuuntelua ja omakustanteisten zine-lehtien lukemista. 16-vuotisen uran ja oululaisjäsenten aikana yhtye löi kuitenkin materiaaliin oman poltinmerkkinsä sekä itsensä maailmanluokan tähdeksi, livejulkaisulla platinaa ja albumeillaan miljoonamyyntiin. Suosioon johtivat tarttuvat melodiat, tikintarkka tykitys, virtuoosimaiset soolot sekä multakurkkuinen laulanta, jossa syljettiin matalalta ja kovaa mm. Sami Lopakan sanoituksia elon syvimmissä roopeissa kieriskelyistä sekä alatyylistä filosofiaa, jossa on tähden voimaa mutta imua kuin mustassa aukossa! Yhtyeen maallisen vaelluksen rivakkaa etenemistä kohti loppua on kuvattu Ever-Frost-musiikkivideolla, jossa mm. kirkkoveneellä saatetaan ruumisarkkua Oulujoen jylhimmissä maisemissa Muhoksella. 34-vuotiaana menehtynyt Miika Tenkula on haudattu Kirkkosaareen Muhokselle. Faneja ja ystäviä käy siellä edelleen kunnioittamassa huippukitaristi-säveltäjän muistoa.

Muistomerkin kehittelystä ovat vastanneet kehittämispäällikkö Kyösti Honkala, art director Susanna Ukkola sekä Päivi Heikkinen. Mukana ovat olleet myös mm. Suomi 100 -ohjausryhmä ja Muhoksen kunnan tekninen lautakunta. Toritapahtumassa on luvassa muistomerkin julkistamisen lisäksi esim. tähtien yllätyshaastatteluja, Muhoksen Mimmi ja paikallisia taide- ja käsityöyrittäjiä. Lisätietoa saat www.muhos.fi, Suomi 100 -tapahtumista www.muhos.fi/suomi100 sekä ajankohtaisimmat kuulumiset tykkäämällä Muhoksen kunnan Facebook-sivusta. Tutustu myös Ever-Frost-videon kuvauspaikkaan kunnassamme Oulujoella, maailman pohjoisimmassa Rokua UNESCO Global Geoparkissa https://www.muhos.fi/liikunta-ja-vapaa-aika/liikunta-ja-ulkoilu/lemmenpolku/

Kommentoi julkaisua