Sex Pistolsin managerin poika striimaa 5 miljoonan arvoisen punk-kokoelmansa polttamisen
Sex Pistolsin edesmenneen managerin Malcolm McLarenin sekä muotisuunnittelija Vivienne Westwoodin poika Joe Corré kertoi tuikkaavansa tänään tuleen viiden miljoonan punnan (noin kuusi miljoonaa euroa) arvoisen punk-kokoelmansa. Samalla hän striima sen livenä omilla sivuillaan ympäri maailman 17:30 Suomen aikaan. Tapahtumapaikka ollaan pidetty salassa, sillä Corré ei halua paikalle keräilijöitä ja faneja pelastamaan muistoesineitään.
Mistä sitten on kyse? Tänään on kulunut 40 vuotta Sex Pistolsin ”Anarchy in the UK”-debyyttisinglen julkaisusta. Tänä vuonna vietetään myös punkin juhlavuotta julkisen rahoituksen turvin ja sitä muistellaan monin eri tavoin. Corré on vihainen punkin muututtua ”mainstreamiksi”, sillä hänen mukaansa jopa kuningatar Elizabeth II antaa tapahtumalle siunauksensa. Juhlan toteuttamisessa on Lontoon kaupungin lisäksi ollut mukana museoita ja taidejärjestöjä.
Corrén mukaan juhlavuodesta on tullut valtion, yhteiskunnan ja yhtiöiden omistama McDonald’sin kaltainen brändi, joka häpäisee punkin idean. Hän julisti tiedotustilaisuudessa mm. punkin kuolleen ja kuningattaren hyväksynnän tapahtumalle olleen viimeinen pisara. Mies kertoi myös ihmisten unohtaneen, kuinka punkkareita vihattiin ja miten kapinamusiikki on muuttunut museoesineeksi.
Hyödykseen Corré käytti mediaa ja paljasti jo maaliskuussa polttavansa arvokkaan kokoelmansa. Toivomuksena on, että muutkin osallistuisivat protestiin ja toisivat poltettavaksi oman kokoelmansa helmiä. Kokkoon laitetaan esimerkiksi Johnny Rottenin housut, yhtyeen ensimmäinen äänite, McLarenin ja Westwoodin Sex-myymälän ovenkahva, hakaristein koristeltu Sid Vicious -nukke ja muita harvinaisuuksia. Muutamia vaatekappaleita Corré kuitenkin säilyttää, mutta ne ovat sellaisia joiden ompeluun hän on itse osallistunut äitinsä kanssa.
Corré on tärvellyt materiaalia jo aikaisemmin polttamalla esimerkiksi God Save The Queenin t-paidan ja ”Anarchy in the UK” -levyn, jonka laittoi aluksi myyntiin, mutta ei saanutkaan siitä haluamaansa rahasummaa. Lisäksi hän on myynyt kokoelmansa perustaakseen alusvaatefirman, mutta hankki sen takaisin ja jätti firman. Hyväntekeväisyys ei ole ollut edes vaihtoehtona, sillä miehen mukaan se pitäisi ulkoistaa valtiolle. Epäilyksenä on, että rahat eivät menisi oikeaan kohteeseen, vaan järjestöjen satoja tuhansia tienaaville johtohenkilöille.