Shade Empire

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 29.4.2013

Shade Empire PROMO 2013Kuopiolainen sinfonista äärimetallia soittava Shade Empire julkaisee odotetun uuden albuminsa nimeltään ”Omega Arcane” 3. toukokuuta Candlelight Recordsin kautta. Monet ovat ehtineet jo julistaa julkaisun olevan yksi vuoden kovimpia kotimaisia metallilevyjä. Kaaoszine otti yhteyttä sähköpostitse yhtyeen kosketinsoittajaan Olli Savolaiseen, joka paljasti meille hieman taustoja sekä omia mietteitään yhtyeen tulevasta albumista.

Morjensta.  Mitenkäs Shade Empiren vuosi on tähän mennessä sujunut?

Olli: Oikein mainiosti. Innolla odotetaan uuden levyn julkaisua ja keikkoja.

Mennään suoraan itse asiaan: teiltä ilmestyy uusi albumi nimeltä ”Omega Arcane” 3. toukokuuta. Voisitko näin aluksi kertoa meille lyhyesti itse levyn kirjoittamisesta sekä sen nauhoituksista. Erosiko levyn tekeminen jotenkin aikaisemmista kerroistanne?

Shade Empire Omega ArcaneOlli: ”Zero Nexuksen” jälkeen oli kaikilla semmoinen fiilis, että mitäs seuraavaksi. Oli vähän takki tyhjänä, eikä oikein tiedetty, mihin suuntaan homma lähtisi kehittymään. Itse aloin kyllä säveltää uutta materiaalia melkein heti ”Zero Nexuksen” ilmestymisen jälkeen, mutta niistä senaikaisista jutuista ei hirveästi tullut mukaan ”Omega Arcanelle”. Oikeastaan vasta pari vuotta sitten aloimme kitaristi Sirkkiän kanssa säveltää kunnolla uuden levyn biisejä ja huomasimme heti, että vanha taika on tallella ja tuoreita ideoita riitti kummallakin reilusti. Biisit syntyivätkin tämän jälkeen melko kivuttomasti.

Nauhoitukset erosivat  sen verran edellisistä, että nauhoitimme itse suurimman osan instrumenteista kotistudioissamme, mikä osoittautui oikein hyväksi ratkaisuksi. Uusien biisien sävellysvaiheessa tuli myös melko selväksi, että uusi materiaali tulee olemaan melkoisen massiivista orkesterien osalta. Tämän vuoksi halusimmekin ottaa ulkopuolista apua orkkien sovittamiseen, ja siihen löytyikin herra nimeltä Mikko P. Mustonen. Mikon ansiosta saatin orkkasovituksiin huomattavasti enemmän monipuolisuutta ja eloa.

Jos itse vertaat albumia edelliseen ”Zero Nexus” -albumiinne, mitkä mielestäsi näet albumeiden suurimpana erona? Oletteko tehneet tällä albumilla joitain asioita tietoisesti toisin?

Olli: Onhan tuo ”Omega Arcane” mielestäni huomattavasti monipuolisempi, massiivisempi, kypsempi, paremmin soitettu ja tuotettu, oikeastaan kaikin puolin parempi levy kuin ”Zero Nexus”. En nyt tarkoita, että ”Zero” olisi mielestäni jotenkin huono levy, mutta hieman enemmällä hionnalla siitäkin olisi saanut paljon paremman. Uudella levyllä käytettiin sitten nauhoituksiin ja miksaukseen enemmän aikaa ja hiottiin soundeja jne. niin kauan, että oltiin kaikki tyytyväisiä.

”Omega Arcane” on järjestyksessä teidän neljäs albuminne. Kun katsot albumeita aikajärjestyksessä, niin koetko, että jokainen on tavallaan ollut looginen jatkumo edelliselle, vai poikkeaako jokin albumi mielestäsi paljon toisista?

Shade Empire PROMO 2013 (5)Olli: Kyllähän nuo kaikki meidän levyt kuulostavat aika erilaisilta keskenään, mikä on minusta vaan hyvä juttu. Mutta missään vaiheessa ei ole mietitty, että nyt tehdään seuraavaksi tietynlainen levy, vaan kaikki on ollut luonnollista kehitystä ja kasvamista.

Mitä voit itse kertoa meille kappaleiden sanoituksista? Millaisia aiheita levy käsittelee ja mistä olet ammentanut ideat albumin sanoituksiin?

Juha Harju (laulut): ”Omega Arcane” jatkaa tarinaa siitä, mihin ”Zero Nexus” loppui. ”What is end to others is total victory for some”. Portti apokalyptiseen ulottuvuuteen aukesi, minkä seurauksena pallolle ei jäänyt paljoa muuta kuin rauniot siitä, mitä ihmiskunta oli saavuttanut. Ne muutamat eloonjääneet haluavat tietenkin kaikki palansa siitä elintilasta, mikä on vielä käyttökelpoista, ja samalla kaikki ihmyyden rippeet voikin heittää ulostevirtaan. Heikkoudelle ei ole sijaa… Kaiken tämän paskan keskellä ihminen saa vielä kerran kokea pienuutensa, sillä ajan ja avaruuden takaa saapuu lopullinen tuhoaja, joka takoo viimeisen naulan arkkuun.

Tarinan lopussa pilkahtaa vielä ajatus toivosta, mutta kun asiaa kelailee, niin aika helvetin ohueksi sekin toivo jää. Kuulija päättäköön, onko tuo viimeinen Nomad omassa kiirastulessaan, loputtomassa limbossa vai todella kahlaamassa loputtoman jäätikön keskellä, kunnes tuupertuu viimeisen kerran ja hautautuu lopullisesti.

Olen kuullut muilta toimittajilta albumista pelkästään hyvää palautetta, joten voisin olettaa, että luvassa on varsin hyviä arvosteluita. Tapaatteko te itse lukea, mitä muut teidän levyistänne kirjoittavat, vai pyrittekö te päinvastoin välttelemään tekstejä omasta musiikistanne?

Olli: Totta kai on aina mielenkiintoista seurata, mitä muut ihmiset ovat levystä mieltä, kun tähän on käyttänyt itse niin paljon aikaa ja voimavaroja. Tähän mennessä on tullut vain positiivisia arvosteluja, ja kyllähän semmoinen lämmittää mieltä.

Teiltä ilmestyi myös video albumin kappaleesta nimeltä ”Ruins”. Voisitko kertoa meille hieman videosta sekä sen teosta. Miten video mielestäsi kuvastaa itse kyseistä kappaletta ja miksi päädyitte kuvaamaan videon juuri tästä kappaleesta?

http://www.youtube.com/watch? v=rBqaWfnCRZE

Olli: Biisivalinta oli melko helppo, sillä ”Ruinsista” saa melko hyvän käsityksen siitä, miltä koko levy tulee kuulostamaan, ja onhan se myös perkeleen hyvä biisi. Video on kuvattu Tampereella, ja ohjaajana hääri Ari Reinikainen, joka on ohjannut meidän aikaisempiakin videoita. Olihan meillä suuria visioita siitä, miltä videon pitäisi näyttää, mutta kun pienellä budjetilla mennään, niin päädyttiin tekemään simppeli mutta näyttävä soittovideo. Annettiin Arille vapaat kädet säätää, ja kaveri sai tehtyä biisin fiilikseen sopivan hienon videon.

Albumin kansitaide on äärimmäisen hieno. Miten tuo kansi kuvastaa mielestäsi itse albumia?

Olli: Harju kertoi meille biisien sävellysvaiheessa ”Omega Arcanen” tarinasta, ja kannet tehnyt Hicham Haddaji sai mielestäni vangittua sen tunnelman ja vision loistavasti.

Nykypäivänä kaikki musiikki on siirtynyt yhä enemmän digitaaliseen muotoon. Miltä tämä itse artistin näkökulmasta tuntuu?

Olli: Onhan se nykyaikana tietysti helppoa ja nopeaa ostaa levy digitaalisessa muodossa kätevästi koneelle, puhelimeen jne. Toivottavasti kuitenkin tulevaisuudessa riittäisi ihmisiä, jotka haluavat ihan fyysisenkin kopion levyistä.

Keräätkö itse albumeita tai vinyylejä? Kuinka tärkeänä itse näet albumin kansitaiteen osana albumin kokonaisuutta?

Shade Empire PROMO 2013 (4)Olli: En sanoisi, että kerään, mutta hyvät levyt tulee kyllä ostettua CD-muodossa. Laulajamme Harju on vissiinkin aika kova vinyylimies  Kyllähän kansitaide on tärkeässä osassa. Monet bändithän esittelevät aina ensimmäisenä kannen tulevasta albumistaan, ja ainakin itselläni tulee jo kansikuvasta mielikuvia siitä, miltä levy tulee tai voisi tulla kuulostamaan, joten näen tärkeänä.

Voisitko itse kuvitella Shade Empiren julkaisevan joskus albumin pelkästään digitaalisessa muodossa?

Olli: Toivottavasti ei tarvitse koskaan lähteä tälle linjalle. Kyllä se fyysinen kopio on varsinkin omasta levystä todella tärkeä. Voi sitten vanhana esitellä niitä ylpeänä lapsenlapsilleen ja kertoa, että ”tämmöstä paskoo myö silloin aikoinaan tehtiin”. Mutta eihän ne varmaan silloin enää tiedä, mikä se CD-levy edes on.

Monet artistit ovat viime aikoina avautuneet musiikin huonoista puolista ehkä avoimemmin kuin koskaan. Onko teitä uranne aikana kusetettu esimerkiksi jollakin kiertueella niin, että sieltä on tehnyt mieli lähteä kesken kaiken pois?

Olli: Keikoilla ja kiertueilla ei ole juurikaan ollut ongelmia, paitsi tämä surullisenkuuluisa Frostbite -festivaali. Siellähän taisi kusta kaikki, mikä vaan voi kusta, mutta pojat vetivät urheasti keikan alta pois, vaikka keikkaliksat jäivät maksamatta jne. Itsehän makasin kyseisen festarin aikana kotona vatsataudissa, mikä oli näin jälkeenpäin ajateltuna ihan hyvä juttu. Levy-yhtiöiden kanssa meillä on ollut jotain säätöä, mutta ei niitä jaksa enää miettiä. Katsetta vain tulevaisuuteen.

Millaisia suunnitelmia teillä on tulevan albumin suhteen? Tullaanko teitä näkemään paljonkin kotimaassa keikalla tulevan albumin tiimoilta? Entäpä ulkomailla?

Olli: Keikkoja koetetaan tehdä mahdollisimman paljon sekä kotimaassa että ulkomailla.

Suomessa järjestetään kesäisin lukuisia festivaaleja. Missä festareilla olette uranne aikana soittaneet parhaan keikkanne? Mistä Suomen festareista pidät itse eniten?

Olli: Kyllä paras keikkamuisto itselläni on Tuska 2008. Aivan järkyttävä krapula, oksentelua 10 minuuttia ennen keikkaa, tärinää, vapinaa ja kuoleman pelkoa. Mutta kun lavalle pääsi ja näki yleisömäärän ja sen fiiliksen, niin siinä vaiheessa unohtui krapulat ja muut huonot vibat. Keikan jälkeen olikin olo kuin uudestisyntyneellä. Nummirock on myös sellainen festari, jossa on aina ollut loistava meininki.

Monet yhtyeet ovat lanseeranneet omia tuotteitaan viime aikoina. Mikäs tuote Shade Empirelta tulisi, jos saisitte itse valita?

Olli: Shade Empire -sipsit voisi olla aika kova sana. Minä ainakin ostaisin.

Kiitoksia paljon haastattelusta ja onnea tulevalle albumille. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille?

Olli: Toivoisin, että ihmiset tutustuisivat rohkeasti ”Omega Arcaneen”, vaikkeivät olisikaan aikaisemmin bändistä juurikaan välittäneet. On tässä kuitenkin täysin eri peto kyseessä. Ja saa tietysti levyä ostaakin, joko sitten CD:na taikka mp3:na.