Shining – VII-Född Förlorare

Huh huh, johan oli pommi. Ruotsalainen Shining, joka aiemmilla levyillään tuli tunnetuksi lähinnä äärimmäisen ahdistavasta tunnelmastaan, on seitsemännellä levyllään tehnyt melkoisen muutoksen ulosantiinsa. Toki uran alkuaikoihin verrattuna jo edelliset albumit ”V-Halmstad” sekä ”VI-Klagopsalmer” olivat aavistuksen melodisempia, mutta uutukainen ”VII-Född Förlorare” vie yhtyeen musiikin aivan uusiin ulottuvuuksiin. Vaikka uumoilin jotain muutoksia tapahtuneen, kun kuulin yhtyeen siirtyneen Spinefarmin suojiin, ihan tällaista en olisi kuitenkaan uskonut.

Alkujärkytys levyn kanssa kesti muutaman ensimmäisen kuuntelukerran ajan, kunnes ymmärsin mitä tässä oli tapahtumassa. ”VII-Född Förlorare” on nimittäin oikeinkin kelpo levyllinen melodista ja melankolista metallia. Black metallia siitä ei saa enää tekemälläkään, vaikka hetkittäin vielä vaikutteet heijastuvat läpi ja muutamia rankempiakin kohtia levy tarjoilee. Se, mikä levystä tekee erinomaisen, on sen koukuttavuus. Vaikka alakuloisissa tunnelmissa mennäänkin, on levy kaikin puolin mukaansatempaava. Myös vokalisti Niklas Kvarforth näyttää viimeistään tällä levyllä ja etenkin levyn akustisissa kohdissa, että mies todellakin osaa laulaa. Ja vaihtelevuus aina synkästä popista black metalliin takaa sen, ettei levy ainakaan missään vaiheessa puuduta kuuntelijaa.

Omiksi suosikeiksi levyltä nousevat neljäntenä kuultava ”Tillsammans Är Vi Allt”, jonka kertosäe tuo hieman mieleen nykyaikaisen Amorphiksen, sekä rankempaa puolta edustava päätöskappale ”FFF”. Sen sijaan juuri suosikkieni väliin sijoittuva Landberk-cover ”I Nattens Timma” on selkeästi levyn heikoin lenkki. Täysin akustisesti soitettu kappale on sinällään ihan hyvä ja mielenkiintoinen veto, mutta onnistuu jotenkin häiritsevästi katkaisemaan levyn muuten kovinkin menevän tunnelman.

Olisi ollut helppoa antaa Shiningille 0 pistettä täydellisestä uskottavuuden menetyksestä, mutta allekirjoittanut ei ole täällä ihmisiä arvostelemassa, joten mikäs siinä jos ei herra Kvarforthia vituta tällä hetkellä yhtään tämän enempää. ”VII-Född Förlorare” on erinomainen levy, jota voi huoletta suositella kaikille melankolisen metallin ystäville, mutta yhtyeen alkuaikojen tuotoksien ystävien kannattaa kenties suhtautua levyyn pienellä varauksella ja avoimin mielin.

9/10

Kappalelista:
1. Förtvivlan Min Arvedel
2. Tiden Läker Inga Sår
3. Människa O’avskyrda Människa
4. Tillsammans Är Vi Allt
5. I Nattens Timma
6. FFF

http://www.myspace.com/shininghalmstad

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua