Shiraz Lane suuntaa katseensa kohti stadioneja – arviossa tuleva ”Carnival Days” -albumi

Korkealta ja kovaa. Nämä synonyymit tuntuvat kuvastavan hyvin Shiraz Lanen ensimmäistä EP:tä ja esikoisalbumia. Raivokkaasta ulosannistaan ja mahtavaäänisestä solististaan tunnettu suomalaisyhtye tuo markkinoille kauan odotetun toisen pitkäsoittonsa ”Carnival Daysin”. Jatkaako uusin albumi edellisten julkaisujen viitoittamalla tiellä vai suuntaako yhtye uusille urille?

Täydellisenä yllätyksenä albumin sisältö ei pääse iskemään, sillä yhtye on joutunut tai saanut (miten asian katsoo) julkaista jo useamman singlen. ”Carnival Days”, ”Harder To Breathe” ja ”People Like Us” näkivät päivänvaloa ennen albumia, ja ovat osaltaan raottaneet mitä tuleman pitää. ”Carnival Days” on aistikas rockralli, jossa saksofoni ja sormien napsutukset ovat merkittävässä osassa luomassa tunnelmaa. ”Harder To Breathe” on kivulias, mutta kaunis kappale, joka saa väistämättä laulamaan mukanaan. Kimakalla kosketinsoitinosuudella alkava ”People Like Us” on mukaansa tempaava sing-along-kappale, josta luonnollisesti löytyy sähäkkä kitarasoolo.

Mitä muuta albumilta löytyy? ”Tidal Wave” on rytmikäs ja hyväntuulinen korvamato, joka saa jammaamaan mukanaan. ”Gotta Be Real” on stadionit täyttävä tunnelmointikappale, jonka letkeä ilmapiiri saa lisää lennokkuutta kitarasoolosta ja charmikkaista saksafoniosuuksista. ”Shangri-La” on myös luonteensa puolesta kuin tehty täyttämään stadioneja ja kappaleessa on samanlaisia vivahteita kuin Bon Jovilla.

Tässä vaiheessa, kun kappaleita on takana enemmän kuin enää edessä, pystyy tekemään muutamia huomioita: Shiraz Lane ei ole lähtenyt tekemään uutta ”For Crying Out Loudia”, vaan on rohkeasti lähtenyt eri suuntaan. ”Carnival Days” ei juuri kuulla vokalisti Hannes Kettin kirkuvaa ääntä, vaan tällä albumilla on keskitytty enemmän matalalta ja pehmeämmin laulamiseen. Uusimmalla albumilla ei myöskään ole yhtä paljon aggressiivisuutta, vaan Shiraz Lane on luottanut enemmän varioimiseen ja tunnelmointiin. Tästä huolimatta levyltä löytyy runsaasti rouheita riffejä ja koukuttavia melodioita, jotka saavat rockmusiikin ystävien sydämet sykkimään riemusta. ”Carnival Daysillä” on myös hyödynnetty useassa kappaleessa saksofonia, joka tuo charmikkaan lisänsä.

Levyn loppupuolelta löytyy vielä purkitettua energiaa ”Shot Of Life” muodossa, jossa Kettin upeasta äänestä pääsee kunnolla nauttimaan. ”Hope” nostattaa ihokarvat vielä kerran pystyy ennen päätöskappaletta. Kahdeksanminuuttinen ”Reincarnation” alkaa rauhallisesti pumppaavalla ”sydämen” sykkeellä, keveillä riffeillä ja Kettin pehmeällä äänellä. Toki yhtye ei tyydy vain fiilistelyyn, vaan purkaa höyryjään kolmen minuutin jälkeen. Viiden minuutin tienoilla tunnelma muuttuu jälleen, tällä kertaa jopa hiukan reggeamaiseksi! Shiraz Lane ei tosiaan halunnut mennä sieltä mistä aita on matalin, vaan heittää ässiä hihasta vielä viimeisillä minuuteilla.

Yleensä yhtyeiden uusimpia levyjä tulee verrattua edellisiin. Näin on myös Shiraz Lanen kohdalla. Siinä missä ”For Crying Out Loud” kuulostaa kesyttämättömältä pedolta, ”Carnival Days” kuulostaa määrätietoisemmalta, joka tavoittelee maailman herruutta. Albumi on kunnianhimoisesti toteutettu, jonka myötä Shiraz Lane on siirtynyt seuraavalle tasolle.

8/10

Kappalelista:

 1. Carnival Days
 2. The Crown
 3. Harder To Breathe
 4. Tidal Wave
 5. Gotta Be Real
 6. People Like Us
 7. Shangri-La
 8. War Of Mine
 9. Shot Of Life
 10. Hope
 11. Reincarnation

Shiraz Lane Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentit