Kuva: Markku Kirves

Sielukkaan suomirockin ääni Ratas julkaisi paluualbuminsa

Kirjoittanut Niko Kuusela - 29.11.2023

Mainio suomirock-tunnelmoitsija Ratas palaa ”Valekuvia”-albumilla, joka jatkaa tämän jo 1990-luvun puolella perustetun yhtyeen tyylikkäällä linjalla. 2000-luvun alussa ympäri Suomen matkannut Ratas telakoitui ensimmäisten aktiivivuosiensa jälkeen määräämättömäksi ajaksi, ja nyt julkaistu ”Valekuvia”-studioalbumi esitteleekin nimenomaan suomenkielisen rockin 2000-luvun ajan parasta ja tarttuvinta melodiaperintöä höystettynä tämän päivän laatukriteereillä.

Oman tunnistettavan tyylinsä vuosien mittaan luonut Ratas on onnistunut säilyttämään musiikissaan tietyt progeenkin vivahtavat mausteet, yhdistäen ne kuulaasta popista melkoiseen rock-rynttäykseen saakka ulottuviin elementteihin. ”Valekuvia”-albumin nyt radioihin nostettava nimikappale edustaa juuri tätä Ratas-yhtyeelle ominaista mielenkiintoista mikstuuraa.

””Valekuvia” on kappale, joka summaa uuden levyn teeman ja bändin tulemisen monessakin merkityksessä. Biisin rytmiikka sisältää niin menevää rullausta kuin kevyempää otetta, sekä toki myös ripauksen progevivahteita. Biisin aloitussanat kertovat monella tapaa, miltä paluun tekeminen on tuntunut. Kuin mikä tahansa iso siirto työssä, parisuhteessa tai henkilökohtaisesti joku muu tärkeä asia elämässä, sitä usein päätyy lykkäämään huomiseen ja yhtäkkiä huomaakin, että 15 vuotta on kulunut”, yhtyeen primus motor Markku Kirves luonnehtii ja jatkaa:

”Näin saattaa päätyä seisomaan vain kynnyksen päällä, toinen jalka menossa ja toinen jäämässä. Ottamatta askelta kuitenkaan kumpaankaan suuntaan, keskittyen odottamaan jotain maagista merkkiä, joka kertoo milloin on oikea aika, se oikea hetki. Ja monesti, vaikka merkkejä olisi kuinka, mieli keskittyy näyttämään vain valekuvia.”

Luetuimmat

Uusimmat