Sielukkuutta ja tummaa tunnelmaa: Haastattelussa Anima Hereticae

Kirjoittanut Minttu Koskinen - 19.2.2022

Viime vuoden lopulla kotimainen Anima Hereticae herätti metallimaailman mielenkiinnon esikois-EP:llään ”Ov Behest”. Yhtyeen omaleimainen tyyli syntyy, kun Red Moon Architectista ja Aeonian Sorrowista tutut Ville Rutanen sekä Taneli Jämsä ja muun muassa Lost In Greyssä ja Paarassa soittava Teppo Ristola saavat soittimet käsiinsä. 

Kaaoszine pääsi jututtamaan laulaja-basisti Rutasta sekä kitaristi-säveltäjä Jämsää videopuhelun välityksellä. Puhelun aikana yhtyeen tarina raottui mystisen musiikin takaa. Puheliaiden tamperelaisen ja helsinkiläisen kanssa kysymykset jäivät sivuasioiksi, kun he aloittivat kertomaan musiikillisesta taustastaan.

Taneli Jämsä: Olen ollut musiikkirintamalla jo aika monta vuotta. Bändejäkin on ollut useita ja aina hirvittää, kun rupeaa laskemaa niitä. Tällä hetkellä bändejä on kuutisen kappaletta ja niissä soitan pääosin kitaraa ja yhdessä bassoa. Lisäksi olen soitinrakentaja. Valmistuin 10 vuotta sitten Ikaalisista artesaaniksi. Soitankin ainoastaan itsetehdyillä kitaroilla, mutta basso on sitten tehdaskamaa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ville Rutanen: Minunkin musiikilliset taustani lähtevät kaukaa. Olen soittanut teini-ikäisestä asti demobändeissä ja levyttäneissäkin bändeissä, jonka lisäksi on tullut rundattua Suomea ja ulkomaita jonkin verran. Vuosien aikana olen soittanut vähän joka soitinta, joskin viime bändeissä olen keskittynyt laulamiseen. Laulaminen oli luonnollinen osa tässäkin, tosin nyt halusin ottaa soittamisen haltuun basson myötä. 

Taneli: Minullakin on tässä lisäaluevaltausta, kun laulan murinoita Villen rinnalla. Frosttidessa jo olen ottanut taustalaulut itselleni basson lisäksi.

Ville: Kun meillä molemmilla on omanlainen soundi, tulee biisin tekoon, ilmaisuun ja sävellykseen lisää mahdollisuuksia. Bändissä on myös lahtelainen rumpali Teppo Ristola, joka on pitkän linjan Suomi-metallin vaikuttaja. Hän on ollut mukana black ja death metalin pioneeribändeissä, kuten The Crescentissä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kuinka teidän yhteinen musiikkitaipaleenne alkoi?

Ville: Tanelin kanssa ollaan tavattu Red Moon Architectin kautta, jonka lisäksi soitamme Aeonia Sorrowissa. Molemmat niistä on doom metal -bändejä. Teppo on tuurannut Red Moon Architectissa ulkomaan vedoilla ja ollaan pyöritty pitkään samoissa kuvioissa. 

Missä vaiheessa Anima Hereticaen taival syntyi?

Ville: Me ollaan monta iltaa istuttu yhdessä, katsottu musavideoita ja juotu kaljaa sekä fiilistelty samantyyppisiä bändejä. Meidän esikuvina ovat muun muassa Dimmu BorgirBehemoth ja Cradle Of Filth. Siinä nousi fiilis, että haluan vastaavan bändin. Tiesin muutaman Tanelin tekemän biisin, jotka ovat jääneet hyllyyn. Sanoinkin, että eiköhän Taneli testata, pystytkö tekemään biisejä ja kokeillaan tehdä päälle lyriikat. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Taneli: Juurikin sama tyyli kohtasi Villen kanssa, tummaa ja synkkää. Hukutus-yhtyeelle olen tehnyt synkempää ja muutaman bläkähtävän biisin, joista Ville sanoi, että tollasta lisää. Nämä Anima Hereticaen kolme rallia on hyvä lähtökohta. Tällaista se tulee olemaan. Matalampaa virettä, omalla ympäristöllä. 

Ville: Tarvitsimme lisäksi helvetin nopean rumpalin, eikä ollut vaikea miettiä, kuka se on. Musiikillisen taitonsa lisäksi Teppo on lahjakas valokuvaaja, ja hän on ottanut meidän uudet promokuvat.

Minkälaista kommenttia teidän musiikistanne on kuulunut?

Ville: Hyvää palautetta on pääosin tullut. Tosin olen pitänyt hyvät ja huonot kommentit samanarvoisina, sillä silloin ollaan tehty jotain, mikä jää mieleen. Pahinta olisi, että kaikki menisi täysin ohi. Jos joku ei tykkää laulamisesta, on se hyvä kommentti, koska se on herättänyt jotain. Toki positiiviset kommentit on aina parempia, mutta jokaisella on mielipide, eikä siinä ole pahaa. Me tiedetään, mitä tehdään ja uskotaan siihen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Taneli: Tärkeää on soittaa sitä, mistä itse tykkää.

Ville: Musavideon kautta monet ovat kuunnelleet biisejä tarkemmin. Yksi sanoi black metal -vivahteesta, että enemmän tätä. Hauska kuulla, kuinka näistä elementeistä digataan, vaikka se ei vaikuta siihen, mitä tehdään.

Sanoituksista keskusteltaessa Ville kertoi, että jo pienestä asti kiinnostui yleisesti biisien sanoituksista. Hän kahlasi isänsä vinyylikokoelmien ja hankittujen levyjen sisäsivujen lyriikoita.  

Ville: En osaa sanoa, kuinka paljon nykyään jengi lukee ja kuuntelee lyriikoita. Itse jo aikaisessa vaiheessa omaksuin ja sain esikuvia bändeistä, jotka kirjoittaa hyviä lyriikoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Miten Anima Hereticaen kappaleiden sanoitukset sitten syntyivät?

Ville: EP:n jokaista biisiä olen lähestynyt eri tavoin. On kronologista kerrontaa ja abstraktimpaa kerrontaa. Usein ensimmäinen ajatus, joka nousee biisistä, on se lopullinen. Se on intuitio ja visio siitä on vahva. Sanoituksiin vaikuttaa vielä se ulottuvuus, että koen laulun rytmisenä elementtinä. Ensin tulee rytmi ja sitten vasta löydän sen teeman ja rakennan stroorit ja useat skenaariot.

Rupattelevien muusikoiden kerronta etenee sujuvasti ja seuraavaksi pääsemme innostuneeseen kuvaukseen laulujen äänityksestä sekä bändin taustavaikuttajasta Saku Moilasesta.

Ville: Meillä on hyvänä taustatekijänä Saku Moilanen, joka työskentelee WolfheartinBefore The Dawnin ja Dawn Of Solacen kanssa. Sakun kanssa on mahtavaa äänittää lauluja ja lyriikoita, sillä hän saattaa kyseenalaistaa jonkun mun jutun. Hän on tuottajahahmo, joka osaa miettiä, mikä voisi tehdä musiikista vielä siistimpää. Omia tiettyjä maneereja kun on hyvä rikkoa. Saku on myös Red Moon Architectin säveltäjä ja voimahahmo, joten hänen rytmityksiään on tullut laulettua. Sitä joutuu menemään mukavuusalueen ulkopuolelle ja kehittyä. Saku on tosi hyvä tuottaja, ja hänen anti näkyy lopputuloksessa.

Taneli: Monta vuotta on tullut tehtyä musiikkia Sakun kanssa. Hänellä on hieno työmoraali ja ideat on jämäkkiä, joiden kautta on hyvä lähteä tekemään musiikkia. Hyvä, että saatiin häneltä ammattilaisen näkökulmaa tähän projektiin. 

Ville: Tärkeää, että joku katsoo asiaa ulkopuolelta.

Olemme puhuneet sanoituksista ja sovituksesta. Miten on sävellyksen laita?

Taneli: Minä olen biisit pääosin säveltänyt. Kun päästään eteenpäin, on tarkoitus lyödä päitä yhteen. Saunotaan ja otetaan kitarat käteen. Pikkuhiljaa kun jammailee, niin siitä se tulee. Musiikki tulee luonnostaan, kun pääsee rentoutumisalueelle ja asian ytimeen. Uusia ideoita kertyy koko ajan, kun pääsee luomaan. Tykkään luoda jatkuvan ja pitkän tarinan niin, että musiikissa on kontrastia ja dynamiikkaa. Viljelen hiljaisia kohtia, joissa ihminen voi hengähtää. Monet voivat samaistua omien elämäntilanteiden kautta, olla omana hetkenään tarinassa, mitä on tapahtunut tai tulee tapahtumaan. Sitä kautta ihmisiin saadaan tunnetta. 

Toki Suomen luonto ja pohjoismainen maisema vaikuttavat paljon. Villen kanssa luontohippeilijöinä tykätään käydä luonnossa, Lapissa, Norjan vuoristossa. Näkyyhän se videoillakin. 

Videoiden suhteen bändillä kävi tuuri, kun tuottajakaksikko Atte Santala ja Jenna Wathén otti heihin yhteyttä kysyäkseen, voisivatko tehdä musiikkivideon bändille. 

Ville: Ihmeteltiin, kun harvoin bändiin päin kukaan ottaa yhteyttä tarjotakseen palveluita. Emme olleet edes tuttuja, mutta he näyttivät muutamia referenssejä ja mietittiin, että mikä ettei, tehdään pois. He olivat kuulleet meitä Spotifyn Metallia Suomesta -listalta ja tykästyneet musiikkiin. Pallottelimme ideoita musavideosta ja heidän apokalyptista visiota hyödynnettiin. Video kuvattiin Tampereella ja Lahdessa ja sattui hyvä talvinen sää. Atte ja Jenna tekivät loistoduunia, video vastaa meidän soundia. Olen halunnut, että kaikki tehdään ammattimaisesti.

Taneli: Olen todella kiitollinen, että he ottivat yhteyttä, tuli niin hienoa matskua heidän kanssaan. 

Ville: Saimme vielä ammattinäyttelijän ja taiteilijan videolle, kun meidän rumpalin ystävä Stefan Andersén tuli mukaan. Lopputuloksesta näkyy ammattimaisuus. Jokaisen pitää tunnustaa oma vahvuusalueensa. Vaikka intoa tekemiseen olisikin, niin ei lopputulos olisi sama. 

Taneli: Niin ja silloin on hyvä musiikkivideo, kun poliisi tulee parilla maijalla paikalle *naurua*. Lahtelaiset ohikulkijat hämmentyivät meneillään olevasta tilanteesta.  

Ville *Naurahtaa*: Ja ensimmäisen videon kuvauksissa oli metsästyskausi ja metsästyskoirat juoksivat keskelle kuvaussessioita.

Videoiden lisäksi teillä on näyttävä ja tunnelmallinen EP:n kansitaide. Kuka sen on tehnyt ja kuinka idea syntyi?

Taneli: Villellä on hyvä silmä, se on meidän mediavastaava.

Ville: Olen päivätyön puolesta monimedian ja tuotannon kanssa tekemisissä. Näen, kun asiat tehdään ammattimaisesti ja hyvässä mielessä se vuotaa tähän hommaan. Minulla on standardit korkealla kaikessa, mitä tehdään. Vaikka olen ottanut vastuuta taiteellisena tekijänä, olen avoin, että joku muu sen tekisi. Pointti ei ole siinä, että pääsen tekemään itse, vaan että visio toteutuu. Tiedän paljon upeita, visuaalisia kansia, joita en itse pystyisi tekemään. 

Taneli: Villellä on hyvät näkemykset ja homma tuntuu luonnistuvan. Toki saan sanoa omat mielipiteet ja muutokset. Kaikessa on semmoista yhteistuumailua ja suunnittelua. Pitää olla sielukkuutta ja ajatusta ympärillä. Kannessa tykkäsin etenkin voimakeinosta, kun Ville jätti kanteen valkoiset reunat. Pirun hyvän näköiset, ja silti synkkää.

Ville: Metalliskenessä usein kuvitellaan, että kaikki pitää laittaa mustaksi. Musta ei yksistään tee asioita synkäksi, se tekee asiat vaikeasti hahmoteltavaksi. 

Nyt, kun ollaan käyty bändin polku tähän pisteeseen, mitä tulevaa on suunnitelmissa?

Taneli: Albumin teko on suunnitteilla. Pian pidetään Villen kanssa livenä biisipalaveria, jotta saadaan työstettyä uutta musiikkia. 

Ville: Ja kyllä me saunaan mennään.

Taneli: Kyllä. Siinä tulee hyviä biisejä, kun saunottelee ja tuumailee. Rentoa meininkiä, sieltä se lähtee.

Ville: Toki toiveena on, että keikoille pääsisi. Ihmiset odottavat keikoille pääsyä. Meillä on jo tuote ja videot, mutta livekeikka on tietynlainen juttu, mistä tykätään pirusti. Se on taas erilainen rituaali, kun saa suunnitella, mitä esitykseen voi tuoda. Se on uusi ulottuvuus näyttää kyntemme.

Taneli: Parasta on se fanin ja musiikin kohtaaminen. 

Ehdottomasti sitä kohtaamista odotellen. Mitä terveisiä haluatte sanoa Kaaoszinen lukijoille? 

Taneli: Kuunnelkaa vielä kevään korvilla uudestaan ”Ov Behest” -EP ja olkaa kuulolla. Saimme jo hyvät musiikkivideot, mutta me ollaan mahtipontisia. Jokaisesta biisistä tehdään musiikkivideo! Ja tietysti tervetuloa tulevaisuudessa niille keikoille. Innolla odotamme niitä itsekin.

Artikkelikuva: Teppo Ristola

Anima Hereticae
Facebookissa
Instagramissa

”Ov Behest” -EP Spotifyssa