Siitä ei ole epäilystäkään – Rammstein on spektaakkelien äiti

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 12.8.2019
Rammstein Ratinassa 9.8.2019

Saksalainen industrial metal -jätti Rammstein soitti kaksi loppuunmyytyä konserttia Tampereen Ratinan stadionilla. Molempina päivinä bändiä saapui katsomaan 30 000 raskaan musiikin ystävää, jotka saivat nauttia unohtumattomasta spektaakkelista.

Ennen kuin kukaan ehtii närkästyä, miksi tässä artikkelissa ei käydä yksityiskohtaisesti keikkaa läpi, huomautan, että tämä on kolumni, joka keskittyy vahvistamaan ajatusta siitä, miksi Rammsteinin konsertit ovat mahtavimpia konsertteja, mitä bändeillä on tällä hetkellä tarjolla. Saksalaisyhtyeen konsertit eivät ole hienoja pelkästään musiikkinsa takia vaan myös visuaalisen överiytensä vuoksi. En tiedä, onko termi ”överi” edes tarpeeksi riittävä ja kuvaava, sillä Rammsteinin konsertissa odotukset ylitettiin joka tasolla ja monta kertaa.

Jo itse konserttilava oli päätä huimaava monumentti. Korkealle kohoava torni ja sivuille jäävät neljä massiivista valoheitintä kielivät pelkällä olemuksellaan siitä, ettei illasta puutu näyttävyyttä. Sen lisäksi konsertin aikana nähtiin vaikka mitä: luonnollisesti musiikin tahtiin synkronoituja valoja ja liekkejä mutta myös räjähdyksiä, mustan savun tuprutusta, konfetteja syöksevä vauva, ilotulitteita, kumiveneitä, kattila ja tietenkin penistykki. Eipä illasta puuttunut edes EDM:ää, kun Richard Kruspe nostettiin hissillä ylös, ja hän toimi dj:nä.

Rammstein ei tietenkään ilahduta kaikkia, mikä on ymmärrettävää. Jotkut eivät pidä saksankielisistä sanoituksista, ja jotkut eivät tykkää kappaleiden karkeista tarinoista. Osa ei voi yksinkertaisesti sietää raskasta ja tarttuvaa industrial metalia.

Sosiaalista mediaa selatessani olen törmännyt myös näkemykseen, jossa kritisoidaan yhtyeen lavashow’ta. Kyllä, Rammsteinin kohdalla lavashow on järjettömän pröystäilevä ja vie osan huomiosta (musiikilta). Visuaalisia ärsykkeitä ei kuitenkaan tule ymmärtää pääasiaksi. Ne ovat musiikin tukena, ja kun ne yhdistyvät Rammsteinin kappaleiden kanssa, on lopputuloksena kehoa ja mieltä järisyttävä kokemus. Ja sellaisen yhtye varmasti haluaa paikalle tulijoille antaakin. Konsertin, jossa on sulateltavaa vielä seuraavalle viikolle.

Lauantai-iltainen konsertti herätti minut myös siihen todellisuuteen, että Rammstein on saavuttanut nyt sen statuksen, että sitä voi hyvällä omallatunnolla tituleerata maailmanluokan yhtyeeksi. Kun 30 000 ihmistä heilui ja hyppi saksalaisyhtyeen hittitahtiin kahden illan ajan, ei usko raskaan musiikin tulevaisuuteen voisi olla kirkkaampi. Ne, jotka haaveilevat stadionluokan raskaan musiikin elämyksestä, voivat saada sellaisen menemällä Rammsteinin konserttiin. Saksalaisyhtyeen olemassaolo todistaa, että raskaalla musiikilla pyyhkii oikein hyvin.

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen