UTU - Russian Poets.

Silmähikeä pyyhkiessä – UTU – Russian Poets, Tampere-talo 15.11.2017

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 18.11.2017
UTU – Russian Poets.

Suomalaisen härömusiikin kirkkain jalokivi UTU julkaisi kolmannen levynsä ”Russian Poets” räntäsateisena marraskuun 15. päivänä. Levyn julkistamistilaisuus pidettiin vaatimattomasti Tampere-talossa.

Eri alojen taiteilijat olivat tehneet arvotusta levyn biisistä taideteoksen. Taideteokset esiteltiin tilaisuuden aluksi Tampere-talon Talvipuutarhassa, missä näyttely on kuukauden verran auki. Näyttelyssä on muun muassa maalauksia, tekstiilitöitä, valokuvia, laulua ja tanssia.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Kaaoszine haastatteli pari viikkoa sitten yhtä projektin taiteilijaa, Juha Hurmetta, joka on tehnyt teoksen biisiin ”Statistics”. Teos, iloluontoinen rallatus on nimeltään ”Missä taide luuraa’’. Alkuhämmennyksen jälkeen oli aivan selvää, miten tämä biisi ja alkuperäinen ”Statistics” liittyivät toisiinsa. ”Statisticsissa’’ käsitellään sitä, miten rakkauselämässä laskelmointi ja analyyttisyys tappaa rakkauden. ”Missä taide luuraa”-biisissä laskelmointi ja tuloshakuisuus tappaa taiteen. Onneksi uusi taide, tai rakkaus on aina kulman takana luuraamassa.

Näyttelyn koskettavin teos tuli minulle yllätyksenä. Se on näyttelijänä paremmin tunnetun Laura Malmivaaran valokuva ja teksti kappaleesta ”Giving”. Valokuva on ilmeisesti hänen omasta lapsestaan ja teksti heidän käymästään keskustelusta. Malmivaara on todella vähäeleisesti, erittäin tarkkanäköisiä nyansseja käyttäen kiteyttänyt vanhemmuuden ytimen: Sen mikä vanhemmuudessa on hienointa sekä haikeinta. Minulla alkoi hieman silmäkulmia hiostaa.

Harmittaa vähän, etten nyt pysty jaarittelemaan loputtomasti kuvataiteesta tässä, ja erikseen kehua kaikkia teoksia mistä pidin, koska musiikkiin on nyt jo päästävä. Tampere-talon Pieni sali täyttyi ja UTU veivasi koko levynsä läpi. Olen nähnyt UTU:n keikkoja, joilla bändi ei ole mahtunut lavalle, mutta nyt seitsenhenkisen bändin lisäksi mukana oli vaihtuvat kolme taustamuusikkoa ja vielä flyygeli!

Kultaisiin asusteisiin pukeutunut bändi soi kuin jumalalliset aariat. Tunnelma lavalla ja yleisössä oli ihana ja kannustava. Kun ensimmäiset biisit ”Melancholy” ja ”Giving” oli vedetty, bändi ikäänkuin huokaisi helpotuksesta ja johtohahmotar Petra Poutanen puhutteli yleisöä ensimmäisen kerran. Itkuhan siinä Poutaselle tuli, ja yleisössäkin vollotettiin onnesta ja sympatiasta. En ole ennen ollut keikalla, jolla solistin itku saa kolmet huutoaplodit.

UTU – Russian Poets

Kyynelehtimisen ja höpöttelyn jälkeen bändi jatkoi armotonta tuuttaamistaan. Iso lava on tehty UTUa varten, ei vain fyysisesti, vaan myös henkisesti. Bändin kasvoilta oli nähtävissä jännitystä, hämmästystä ja ennenkaikkea valtavaa riemua. Kitaristi Teemu Kiiskilä huokui 70-luvun charmia valkoisessa puvussaan ja vesikampauksessaan. Multi-instrumentalisti Tony Sikströmin selviytymistä lukuisten erimuotoisten soittimien kanssa oli häkellyttävä katsoa. Illan puku-palkinto meni rumpali Aku-Pekka Kurjenniemelle. Hän oli pukeutunut sadeviitan ja nyrkkeilykaavun rakkauslapseen. Rumpujen ”nyt myös saatananpalvontaa” -teksti tuli uskottavaksi tämän kaavun edessä.

Levyn ensimmäinen sinkku ”Undetermined Purple” on kova funkahtava ja hillitön biisi. Se toimi kuin höyryjuna livenä. Kolme taustalaulajaa olivat glitterpuvuissaan kuin The Supremes Diana Rossin takana. Jousisektio Iida Savolainen ja Katri Antikainen toivat oman osansa hillittömyyteen Pulp Fiction -henkisillä, eräänlaisilla tanssiliikkeillä. Konsertti loppui levyn päättävään biisiin ”Bigger”, jossa Margit Urantowka teki flyygelillään jatkuvan ja soljuvan äänimaton Poutasen äänen ympärille. Sitten se oli ohi. Todella upea konsertti ja todella upea levy. Vähän liikutuin, kun näin miten onnellisia bändiläiset olivat loppukumarruksissaan. Tuntui hyvältä heidän puolestaan.

Ilta jatkui vielä pari tuntia kun näyttelyyn osallistuneet taiteilijat esittivät kaikenlaista UTU:un liittyvää tai liittymätöntä. Suosittelen lämpimästi UTU:n keikkakunnon tsekkaamista 21. marraskuuta Tampereen Metso Livessä. Paljosta minä en pidä, mutta UTU:sta minä pidän ja muidenkin pitäisi.

UTU Facebookissa

Undetermined Purple” -sinkku YouTubessa.

Raportti ja kuvat: Sanna Uusi-Rasi

Luetuimmat

Uusimmat