Silverstein

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 9.6.2008

Silverstein, tuo Kanadan ylpeys post-hardcorelle vieraili Suomessa osana Euroopan kiertuettaan kesäkuun 2. päivä. Tapasimme yhtyeen laulajan Shane Toldin ennen keikkaa Nosturin backstagella, jossa mies kertoili meille hieman yhtyeen tuoreimpia kuulumisia sekä paljasti hieman yhtyeen suunnitelmia tulevan albumin tiimoilta. Lue lisää nähdäksesi koko haastattelu.

silverstein1.jpg

Mitäs Silversteinille tällä hetkellä kuuluu?

Shane Told: Meille kuuluu hyvää, ei valittamista. Odotamme innolla ensimmäistä Suomen keikkaamme.

Kuinka kiertue on sujunut tähän saakka?

Shane Told: Hyvin. Olemme soittaneet paikoissa, joissa emme ole vielä soittaneet, mutta vastaanotto on ollut todella hyvä. Kiertue on siis sujunut tähän asti todella loistavasti.

Miten päädyitte ottamaan Today Foreverin teidän mukaan kiertueelle?

Shane Told: Tunsimme heidät ennestään. Soitimme heidän kanssaan yhden kiertueen Euroopassa ja ystävystyimme, joten oli luonnollista ottaa heidät mukaan myös tälle kiertueelle.

Kuten mainitsit, olette ensimmäistä kertaa Suomessa. Jokos olette kerinneet käydä katsomassa kaupunkia läpi?

Shane Told: Emme oikeastaan. Saavuimme eilen laivalla Ruotsista, joten emme oikein ole muuta kerinneet tehdä kuin käydä hakemassa vähän ruokaa ja nukkua. Toivottavasti kerkeän hieman kiertää vielä ennenkuin lähdemme eteenpäin.

Mitä mieltä olet Skandinaviasta yleisesti?

Shane Told: Ihmiset ovat olleet todella mukavia ja kaikki puhuvat hyvää englantia, joka on ollut mukava huomata.

Tuosta on olemassa kyllä enemmäin kuin yksi mielipide.silverstein2.jpg

Shane Told: Sanotaan näin, että ainakin te puhutte paljon paremmin kuin ihmiset Ranskassa tai Italiassa. Täällä on helppo olla, koska tulee ymmärretyksi ja vastaanottokin on ollut Skandinaviassa hyvä.

Millaisia odotuksia teillä on tämän päivän keikan suhteen?

Shane Told: Meillä on yleensä todella matalat odotukset, jotta emme pettyisi. Olemme todella innoissamme, kun saamme Suomessa soittaa. Kun aloitimme yhtyeen, emme ikinä voineet edes kuvitella, että pääsisimme johonkin muuhun maahan soittamaan. Se on hullua.

1000 keikkaa kahdeksassa vuodessa on kyllä paljon.

Shane Told: Onhan se, kun ajattelee, että ensimmäisen kolmen vuoden aikana emme soittaneet kuin 20-30 keikkaa vuodessa. En ollut edes varma, että yhtye rupeaisi keikkailemaan, koska se oli täysin sivu-projekti. Kaikki vain jotenkin tapahtui, koska vastaanotto meitä kohtaan oli niin hyvä. Emme todellakaan suunnitelleet, että Silversteinista tulisi näin suuri.

Jos et olisi muusikko, mikä sinusta olisi tullut?

Shane Told: Opiskelin molekyyli biologiaa koulussa ennenkuin siirryin täysipäiväisesti Silversteiniin, joten todennäköisesti tekisin jotain nörtti hommia jossakin. Siitä on tosiaan todella pitkä aika, että vaikea on sanoa, mihin olisin loppujen lopuksi päätynyt.

Mikä on itsellesi suosikki kappale, jonka haluat livenä laulaa?

Shane Told: Olemme ottaneet taas mukaan settiimme yhden vanhan kappaleen nimeltä ”Broken Is Easily Fixed” ja se on tällä hetkellä oma suosikkini.

Olette soittaneet paljon keikkoja Yhdysvalloissa. Kuinka helppoa keikkojen saanti maassa tällä hetkellä on?

Shane Told: Keikkojen saanti Yhdysvalloissa on aika helppoa. Maassa on paljon paikkoja, missä soittaa ja ihmisiä, jotka välittävät musiikista. Sielä on myöskin paljon yhtyeitä, joka on ehkä Yhdysvaltojen suurin ongelma. Maa on kuitenkin kohdellut meitä hyvin, joten itselläni ei ainakaan ole valittamista.

Jos vertaat Kanadaa ja Yhdysvaltoja keskenään, miten eroja näissä maissa on keikkojen suhteen?

Shane Told: Kanada on paljon pienempi kuin Yhdysvallat, joten keikkapaikkojen määrä on huomattavasti pienempi. Kun Kanadassa voi kiertää ehkä kuukauden, voi Yhdysvaltoja kiertää helposti sen neljä kuukautta putkeen. Muuten maat ovat keskenään hyvin samanlaisia keikkojen suhteen.

Millaisia suunnitelmia teillä on tulevaisuuden suhteen?

Shane Told: Tämän kiertueen jälkeen menemme takaisin kotiin, otamme lomaa kesän kirjottaen uusia kappaleita ja siirrymme syksyllä studioon.

Uusi Silverstein albumi julkaistaan siis vuoden 2009 alussa?

Shane Told: Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin kyllä.

silverstein3.jpgOletteko te jo aloittaneet materiaalin kirjoittamisen?

Shane Told: Olemme kirjoittaneet jo hieman, mutta yhtään kokonaista kappaletta meillä ei ole vielä valmiina. Ideoita ja pieniä kappaleen palasia kyllä on, mutta ei vielä kokonaisuuksia.

Mikä on paras / huonoin asia kiertueella?

Shane Told: Huonointa on se, että on pois perheen luota kokoajan. Hienoa on se, että pääsee tapaamaan uusia ihmisiä ja näkemään uusia paikkoja.

Miten kulutatte ajan tien päällä? Pelaatteko te videopelejä?

Shane Told: Itse en pelaa kauheasti. Ainut peli, josta tykkään on Mario Kart. Itse yleensä seuraan tietokoneeltani maailmanmenoa ja uutisia, että pysyy vähän mukana mitä maailmalla tapahtuu.

Paras keikkanne tähän asti?

Shane Told: Soitimme yhden keikan Australiassa, joka oli todella loistava. Myös Saksassa soitetut Rock Am Ring / Rock Am Park- keikat ovat olleet todella hyviä. Warped Tour on aina ollut myös todella hyvä paikka soittaa meille.

Onko Warped Tour hyvä kiertue bändin näkökulmasta?

Shane Told: Se voi olla. Se on todella raskas, koska ulkona on niin kuuma kokoajan. Myös setit ovat todella lyhyitä, joka on sinänsä huono asia. Warped Tourilla on hyvää se, että aina suurin yhtye ei soita viimeisenä, joten kaikki yhtyeet ovat keskenään täysin samalla viivalla ja saman arvoisia.

Lopuksi hieman musiikkimaustasi. Millaista musiikkia itse yleensä kuuntelet?

Shane Told: Kuuntelen aika paljon kaikenlaista musiikkia. Tällä hetkellä yksi suosikeistani on Tanskalainen Mew. Tykkään myös todella paljon yhtyeestä nimeltä Brand New.

Kiitoksia todella paljon haastattelusta. Onko itselläsi jotain lisättävää loppuun?

Shane Told: Kiitoksia faneille, kun olette jaksaneet meitä näin kauan odottaa. Toivottavasti saamme soittaa Suomessa myös tulevaisuudessa uudestaan.