Sirkus saapui kaupunkiin – Avatarin kummajaiskavalkadi on mestarillinen luomaan ikimuistoisia iltoja
Konfetteja, ilmapalloja ja klovneja – mitä muuta voisi sirkukselta odottaakaan? Avatar toi spektaakkelimaisen esityksensä keskiviikkona Lutakon tanssisaliin, eikä illasta jäänyt puuttumaan mitään.
Illan avasi ruotsalaisyhtyeen lämmittelijänä toiminut Æther Realm, joka oli matkannut aina Pohjois-Carolinesta saakka. Nelihenkinen Æther Realm yhdisteli ulosannissaan niin perinteistä heviä kuin power metalia unohtamatta kuolon metallin kylmyyttä. Vokalisti-basisti Vincent Jones otti yleisön lämpimästi vastaan ja voitti yleisön nopeasti puolelleen, missä hän onnistui siitäkin huolimatta, ettei hänen äänensä ollut parhaassa terässä flunssan jälkimaininkien takia.
Æther Realmin keikkasetti osoitti yhtyeen repertuaarin olevan hyvin monipuolinen. Yhtye tuntui olevan omimmillaan erityisesti nopeatempoisissa ja progressiivisesti vivahtavissa kappaleissa, mutta myös hillitympi ilmaisu luonnistui esimerkiksi ”The Tower” -kappaleen voimin. Vauhdikkaan soittamisen ohessa oli mukava seurata myös jäsenten innostunutta soittoa. Vaikka Æther Realmin jäsenistö itsessään koostui taitavista muusikoista, teki Tyler Greshamin rumputyöskentely erityisesti vaikutuksen muusikon taitavuuden puolesta.
Æther Realm onnistui virittämään yleisön odottavaan tunnelmaan pääesiintyjää varten, ja se toden teolla varasti huomion koko kahden tunnin ajaksi. Vokalisti Johannes Eckerströmin johtama viisikko oli melkoinen ilmestys lavalla, ja eritoten Eckerström itse, sillä hänen naamaansa koristi vahva klovnin meikki. Hänen olemuksensa näytti aluksi suorastaan karmivalta punaisten valojen kajastuksessa, mikä lisäsi entisestään kiehtovuutta. Jäsenten yhteneväinen vaatetus ja valkeaksi meikatut naamat olivat myös erinomainen yksityiskohta bändin lavaolemuksessa.
Avatarin keikkaa seuratessa tuli hyvin nopeasti selväksi, että kyseessä on raudanluja ammattilaisten joukkio, joka osaa hommansa äärettömän hyvin. Kappaleet itsessään olivat erinomaisia villitsemään yleisöä mosh piteihin ja pään nyökyttelyyn, mutta omansa antoi myös vokalisti, joka provosoi puheillaan. Toisinaan puheiden sävy oli estotonta ja pääasiassa humoristista, mutta vokalisti pystyi luontevasti myös vakavoitumaan. Monia hänen puheitaan kuten myös yhtyeen toimia leimasi kuitenkin humoristinen vire, joka näyttäytyi niin ilmapalloissa, suuressa lahjapaketissa, rumpalin ja pyövelin tanssissa kuin Jonas Jarlsbyn ja Tim Öhrströmin kitarasoolomittelöissä.
Pakko todeta, etten muista, milloin olisin viimeksi nauranut ja seurannut niin intensiivisesti keikkaa kuin keskiviikkona Avatarin kanssa. Ruotsalaisyhtyeen ammattitaitoisuus, heittäytyminen ja kekseliäisyys tekivät vaikutuksen. Sen sijaan, että keikka olisi ollut vokalistin show, oli se kirjaimellisesti koko yhtyeen esitys. Jopa rumpali John Alfredssonin pääsi tuomaan omaa persoonallisuuttaan esiin, vaikka hän viettikin suurimman osan ajasta rumpusetin takana, jonka paikka on perinteisesti lavan perällä. Avatar oli toki huomioinut senkin ja toi pienemmän rumpusetin etualalle, mikä varmisti Alfredssonille parrasvalopaikan. Todellinen yllätys oli kuitenkin pieni flyygeli, joka tuotiin keikan aikana lavalle Eckerströmille, jotta hän pääsi soittamaan kappaleen. Sen lisäksi vokalisti soitti trumpettia ”The Puppet Show” -kappaleen aikana.
Avatarin esityksen kaltaista aitoa heittäytymistä ja taidokasta hulluttelua, mikä ei kuitenkaan vie huomiota pois musiikista, näkee harvoin. Ehkä Avataria auttaa siinä sen luomat hahmot, jotka mahdollistavat täysin uudenlaiset roolit. No, johtuipa Avatarin taika mistä hyvänsä, oli sitä mahtavaa seurata ja olla osa yleisöä.
Raportti: Aleksi Parkkonen
Kuvat: Outi Puhakka