Skottiyhtye Saor ja kotimainen …And Oceans joulukuussa Helsinkiin ja Jyväskylään

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 27.9.2022

Suomalainen black metal -yleisö saa vielä ennen joulua maisteltavakseen todellisen herkkupalan. Lauantaina 17. joulukuuta Helsingin Tiivistämössä ja seuraavana iltana Jyväskylän Lutakossa esiintyvät skotlantilainen mustan metallin ja folkin yhdistävä Saor ja suomalainen sinfonisen black metal -musiikin pioneeri …And Oceans. Helsingin-keikalla on mukana myös deathin ja blackin tummissa vesissä uiva Gomorran.

Saorin monipuolinen musiikki kumpuaa Skotlannin nummilta ja vuorilta. Andy Marshallin vuonna 2013 perustama ja yhä hänen näkemystään toteuttava yhtye on julkaissut viisi albumia, joilla jylhyys ja synkkyys kohtaavat komeasti.

Skotlannin gaelin kielessä Saor merkitsee vapaata. Sen kuulee, kun tutustuu bändin musiikkiin. Andy Marshall kokee black metalin monipuolisesti; mukana on melodisuutta, pakanallisuutta, örinää ja jopa iloluonteisuutta, joka nousee esiin viimeistään siinä vaiheessa, kun säkkipilli pärähtää soimaan.

…And Oceans perustettiin jo vuonna 1995, mutta sittemmin yhtye on pitänyt reilun vuosikymmenen mittaisen tauon, joka loppui vuonna 2018. Sinfonisen black metal -paahdon kotimainen esitaistelija on julkaissut viisi pitkäsoittoa, joista viimeisin ”Cosmic World Mother” on vuodelta 2020.

Yhtyeen kuudes albumi ilmestyy tammikuussa 2023 ja siltä on jo saatu kuulla single ”Cloud Heads”. …And Oceans paljastaa albumistaan seuraavaa:

”Tuleva levy on väkevää jatkoa edeltäjälleen. Albumi sisältää sekä uusia että tietynlaisia ”paluuta juurille” tarjoavia musiikillisia ratkaisuja.”

Helsingin-keikalla mukana oleva Gomorran takoo tummaa death metalia, jossa käsitellään ihmiskunnan historian ei-niin-hienoja hetkiä. Jyväskylän-keikan kolmas esiintyjä julkistetaan myöhemmin.

Saor (Sco), …And Oceans
La 17.12.2022 Helsinki, Tiivistämö (mukana myös Gomorran), 22,50/25 e
Su 18.12.2022 Jyväskylä, Lutakko, 20,50/22 e

Ennakkoliput tulevat myyntiin ma 3.10. klo 9.
Liput myy lippu.fi

www.saormusic.com
www.facebook.com/andoceans
www.gomorran.com
tiivistamo.fi
www.jelmu.net
www.loosemindagency.com
www.nem.fi