Slack Birdin uusin pitkäsoitto on aiempaa monipuolisempi ja hulluttelevampi kokonaisuus – arviossa tänä keväänä julkaistu ”Hämärään”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 9.6.2021

Kotimainen folk punk -yhtye Slack Bird on tullut olemassaolonsa aikana tutuksi niin omintakeisella soundilla kuin sanoituksillaan. Vuonna 2018 Slack Bird julkaisi duona ”Aleta Au” -albumin, jonka tiimoilta jatketaan tutulla folk punk soundilla. Tällä kertaa tosin kokoonpano on laajempi, minkä myötä äänimaisema on entistä laajempi ja ote entistä leikkisämpi.

”Hämärään” on osuva nimi albumille, sillä nimensä mukaisesti albumin tunnelmaa voi välillä kuvata hämäräksi, jopa mystiseksi. Tältä vaikutelmalta ei voi välttyä kuunnellessa rauhallista ”Koitetaan pysyä hengissä” -kappaletta, tai lähes kymmenen minuutista ”Kerrospunkkaselliä”. Hämärän tunnelman lisäksi myös sanoitukset ovat toisinaan erikoisia ja siten hämäriä. Tästä kelpoesimerkkinä toimivat niin suolaa, sokeria kuin dippiä tihkuva ”Limut, Sipsit, Dipit”, sekä hullunkurinen ”Vauhtii”. Myös kansanperinnettä ja twerkkausta sekoittava ”Pyllytä peto” lukeutuu samaan kastiin, ja tässäkin kappaleessa nousee esille Slack Birdille ominainen, hienoinen humoristisuus.

Vaikka Slack Birdiltä taittuu erinomaisesti piilohumoristinen ote, ei yhtyeen sanoituskynä hyydy vakavamman aiheenkaan äärellä. ”Lasaretti” nostaa esiin kaunistelematta sota-ajan-teeman ja rujon sairaalakokemuksen, kun melankolinen ”Ystävälle” keskittyy ruotimaan epäonnistunutta ystävyyttä. Vastaavasti ”Samassa piirissä” -kappaleella Slack Bird penää yhtenäisemmän maailman perään, mikä on edelleen ajankohtainen toive.

Jos ”Hämärään”-albumia sattuu vertaamaan ”Aleta Au” -pitkäsoittoon, voi huomata, että Slack Birdin uusin levy on sekä monipuolisempi että rohkeampi kuin edeltäjänsä. Uusimalla pitkäsoitolla kuullaan entistä leikkisempää ja reippaampaa ulosantia, vaikkei painostavampaa tulkintaa ole myöskään unohdettu. Kaikkinensa ”Hämärään” on kiinnostava albumi, joka tihkuu yksityiskohtia ja tunnelmoitavaa pitkäksi aikaa.

8/10

Kappalelista:

  1. Koitetaan pysyä hengissä
  2. Limut, sipsit, dipit
  3. Samassa piirissä
  4. Lasaretti
  5. Pyllytä peto
  6. Vauhtii
  7. Ystävlle
  8. Kerrospunkkaselli

Slack Bird Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen