Slash ylistää edesmennyttä Eddie Van Halenia: ”Kukaan sen jälkeen ei päässyt lähellekään sitä kitaransoittotyyliä”

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 1.12.2021

Kitaransoiton aikoinaan mullistanut Van Halenin kitaristi Eddie Van Halen siirtyi ajasta ikuisuuteen lokakuussa viime vuonna, hävittyään pitkäaikaisen taistelun syöpää vastaan. Van Halen jätti jälkensä musiikkimaailmaan ja inspiroi lukuisia aikalaisiaan ja tulevia kitaristeja.

Nyt Guns N’ Rosesin kitaristina tunnettu Slash on osoittanut kunniaa menehtyneelle kitarasankarille. Slash vieraili tuoreessa  ”Southern Accents Radio With Dave Cobb” -podcastin jaksossa, ja lausui seuraavaa:

”Yleisesti ottaen en todellakaan ole kotoisin sellaisesta kahdeksankymmentäluvun kitaransoittoluokasta ollenkaan. Mutta kun kuulin ensimmäisen kerran, kuten kaikki muutkin, vuonna 1978 Van Halenin debyyttilevyn, se sai minut todella sekaisin. Se oli helvetin raskas levy. Tarkoitan, että se oli hetki, jolloin 70-luku vain muuttui, juuri sen levyn ansiosta. Ja kitaristina olin vasta nuorukainen, joka oli juuri ottamassa kitaraa käteen tuohon aikaan”, Slash kertoo ja jatkaa:

”En ollut edes aloittanut silloin. Aloitin seuraavana vuonna, mutta kun aloin harrastaa kitaransoittoa, kaikki yrittivät matkia Eddietä ja keskittyivät sorminäppäilyyn, harmonioihin, tremolojuttuihin ja kaikkiin niihin vitun hienoihin tekniikoihin, joita Eddiellä oli. Mutta tapa, jolla hän teki sen, oli niin olennainen osa hänen persoonallisuuttaan ja niin olennainen osa hänen melodista herkkyyttään, että siinä oli sellaista musiikillista sujuvuutta, ettei kukaan sen jälkeen päässyt lähellekään sitä kitaransoittotyyliä. Niinpä olen aina rakastanut Eddietä. Ja kaikkien hänen hyvin erityisten tekniikoidensa välissä hänellä oli myös helvetin hienoja rock’n’roll-sanoituksia, todella hienoja, bluesmaisia, helvetin rock-sanoituksia. Joten kyllä, [minä] rakastin Eddietä.”