Sleep of Monsters – II Poison Garden

Kirjoittanut Markus Raatikainen - 4.6.2016

Sleep of Monsters julkaisi toisen albuminsa  ”Poison Garden” 3.6.  Bändin vuonna 2013 julkaistu debyyttialbumi ”Produces Reason” keräsi hyviä arvioita varsinkin ulkomaisilta metallilehdiltä.  Sleep of Monstersin jäsenet ovat hankkineet kannuksensa muun muassa HIM:stä, Waltarista, Blakesta ja Babylon Whoresista, joten laadun pitäisi olla lähtökohtaisesti taattu.


Jo albumin lähes viisi minuuttia pitkä avausraita ”Poison King” paljastaa, mitä seuraavan tunnin aikana on odotettavissa: korkeatasoinen ja sopivasti vaihteleva tuotos, jota kuunnellessa ajatus ei harhaile epäoleellisiin asioihin. ”Poison King” on kappaleena kiehtova: kitarasoundit ovat onnistuneet, väliosuudet tuovat biisiin sopivasti vaihtelua ja vokalisti Iki Vil luo äännellään vakavaa tuunelmaa, mikä sopii kappaleeseen erinomaisesti. Kakkosraita ”Golden Bough” alkaa avausbiisiä kevyemmin kitaraintrolla. Iki Vil vetää kappaleen duettona naislaulajan kanssa, ja täytyy sanoa, että biisi on erittäin onnistunut; mukana on sopivasti vakavuutta, herkkyyttä ja keveyttä, jota tuo muun muassa ajoittainen viulunsoitto. Molemmissa biiseissä taustalaulajien osuudet värittävät kappaleita mukavasti ja tuovat mukanaan jotain erilaista, mikä kohoaa tyylikkäästi esiin kokonaisuudesta.

”Poison Garden” jatkuu biisillä ”The Art of Passau”.  Tällä kertaa intro on nopeampi sisältäen kitaralla kikkailua, joka jo itsessään  herättää mielenkiintoa: mitähän biisi tällä kertaa sisältää. Vastaus on yksinkertainen: kappale sisältää suoraviivaisempaa materiaalia kuin aiemmat kipaleet ja on toimiva ja hyvä. Toisin kuin edelliset biisit ”The Art of Passau” ei nouse huikeaan kategoriaan, mutta ei kappaletta voi moittiakaan. ”Babes in The Abyss” osoittatuu rauhalliseksi, hieman raskaaksi, mutta kaiken kaikkiaan hyvänmakuiseksi välipalaksi. Kappaleen huono puoli on siinä, että biisin nimeä hoetaan kappaleen aikana yksinkertaisesti liikaa, mikä alkaa kuulostamaan tylsältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Beyond the Fields We Know” jatkaa edellisen raidan rauhallista linjaa. Kappale osoittautuu hieman synkäksi, rauhalliseksi ja kokonaisuutena onnistuneesti toteutetuksi taustalaulajien tuodessa mukanaan vielä mahtipontisuutta ja värikkyyttä. Kyseessä on mielestäni yksi albumin parhaista biiseistä. Ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen kappale!  ”The Devil and All Hiss Works” jää taas täytebiisin asemaan: ihan hyvä kappale, mutta monien biisien ollessa parempia tämä kipale jää vähän mitäänsanomattomaksi, vaikka hienon kitarasoolon sisältääkin.

Our Dark Mother” alkaa rauhallisella ja tunnelmallisella introlla, josta biisi kasvaa tyylikkäästi sisältäen tarttuvan kertsin ja loistavan kokonaisuuden. ”Foreign Armies East” jatkaa edellisen biisin rauhallisuutta ollen kuitenkin tätä synkempi ja raskaampi. ”Poison Gardenin” päätösraita ”Land of Nod” on taas albumin eeposmaisin kappale pituutensa – yli 6 minuuttia – ja vaihtelevuutensa puolesta. Albumin synkähkö linja jatkuu myös viimeisellä raidalla; tosin soolo-osuus tuo mukanaan kevennystä.

Kokonaisuutena Sleep of Monstersin toinen albumi ”Poison Garden” on onnistunut tuotos. Albumi sisältää monipuolisen synkkää ja rauhallista maalailua muodostaen ehjän kokonaisuuden. Ehjästä kokonaisuudesta albumilta nousee yksittäisiä todella kovia biisejä: ”Poison King”, ”Golden Bough” ja ”Beyond the Fields We Know”. ”Poison Garden” on ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen – useampaan kertaan!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

 

8/10

Biisilista:

1.Poison King
2.Golden Bough
3.The Art of Passau
4.Babes In the Abyss
5.Beyond The Fields We Know
6.The Devil And All Hiss Works
7.Our Dark Mother
8.Foreign Armies East
9.Land Of Nod

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

https://www.facebook.com/sleepofmonsters/?fref=ts

Kirjoittanut: Markus Raatikainen