Sleepy Sleepersin 50-vuotisjuhlakonsertit Helsingin Jäähallin lisäksi Tampereella ja kotikaupungissaan Lahdessa

Kirjoittanut Atte Itkonen - 1.7.2024

Sleepy Sleepers esiintyy 50-vuotisjuhlansa myötä joulukuussa Helsingin Jäähallin lisäksi Tampereella ja Lahdessa. Sleepy Sleepers 50 vuotta -konsertti pidetään 27. marraskuuta Tampere-talossa ja 4. joulukuuta Lahden Messukeskuksen Vesijärvi Hallissa. Jo aiemmin on julkaistu itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta Helsingin Jäähallissa pidettävä konsertti. Tämä tapahtuma on jo lähes loppuunmyyty.

Lipunmyynti Tampereen ja Lahden konsertteihin alkaa maanantaina 8. heinäkuuta.

Juhlakonserttien lavalle nousee huikea joukko maamme musiikki- ja viihdemaailman huippuhahmoja, kuten Mato Valtonen, Sakke Järvenpää, Sakari Kuosmanen, Varre Vartiainen ja Tume Uusitalo ja Timo Tolonen – ja tässä vain osa lavalle nousevista artisteista. Kokoonpanot vaihtelevat hieman eri kaupungeissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sleepy Sleepers on yhtye, jonka monet tuntevat jo Sliipparit-lempinimestään. Yhtye sai alkunsa vuonna 1974 Lahdessa, ja se herätti jo ensimmäisillä julkaisuillaan suurta huomiota. ”Kuka, mitä, häh”, ”Naiset haisee pahalle”, ”Uiskin kauhistus” ja monet muut yhtyeen kappaleet ravistelivat suomalaista rocklyriikkaa. Vuonna 1977 Sliipparit puolestaan aiheuttivat skandaalin ”Takaisin Karjalaan” -albumillaan, jonka sanoma ei istunut silloiseen suomalaiseen neuvostomyönteiseen politiikkaan.

”Takaisin Karjalaan” on vaikuttanut jopa kirjailija Sofi Oksaseen. Hän piti Frankfurtissa lokakuussa 2014 puheen suomettumisesta ja kansallisesta itsetunnosta ja muisteli vuotta 1977 itsesensuurin ja Sleepy Sleepersin vuotena. Oksanen toteaa:

”Syntymävuoteeni sijoittui erään suomalaisen rockyhtyeen, Sleepy Sleepersin, levyn julkaisu. Äänitteen alkuperäinen nimi olisi ollut ”Karjala takaisin”, mutta ulkopoliittisista syistä se julkaistiin nimellä ”Takaisin Karjalaan”. Julkaisun katsottiin vahingoittavan Suomen ja Neuvostoliiton suhteita, ja se poistettiin levyautomaateista ja keikkojen perumista vaadittiin. Bändi ei kuitenkaan suostunut suomettumaan ja siitä tuli yksi Suomen suosituimmista rockyhtyeistä.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sliipparit ovat olleet varsin tuottelias yhtye. Esimerkiksi 1984 se julkaisi kaikkiaan viisi albumia vuoden aikana. Yhtyeestä muotoutui 1980-luvun lopulla ympäri maailman tunnetuksi Leningrad Cowboys -kokoonpano, joka keräsi parhaimmillaan kymmenien tuhansien katsojien yleisöjä. Sleepy Sleepersin viimeisin studioalbumi, ”Vain Elämää – Only Rock’n’roll”, ilmestyi 2015.