Sodan luomia kauhutarinoita – Arviossa Anaal Nathrakhin kymmenes studioalbumi

Kirjoittanut Jimmy Timonen - 6.10.2018

Anaal Nathrakh on vuonna 1999 perustettu kahden miehen yhtye. Bändi toimi ensimmäisten vuosien ja demojen ajan studiobändinä. Yhtye päätti kuitenkin vakiintua ja värvätä live-kokoonpanon ja alkoi kiertää maailmaa vieden faneille studiossa luodun kaaoksen yhtä vakuuttavana ja kovaa iskevänä. Yhtye sekoittaa soundissaan grindcorea, death metalia, black metalia ja indrustialia käyttäen levyllä ainoastaan konerumpuja ja luomalla musiikissaan sampleilla suuria äänivalleja ja uniikkeja hetkiä. Bändi tunnetaan hurjasta soundistaan, ja sama tahti jatkuu.

”A New Kind of Horror” on Anaal Nathrakhin uusin luomus. Jo ensimmäisestä singlestä alkaen pystyy päättelemään, mistä on kyse. ”Forward” on nopeudeltaan bändin tyylistä poikkeavaa materiaalia sekoittaen kappaleessa djent riffejä ja hitaita build uppeja ennen kertosäkeitä. Biisi sisältää kertosäkeessä samplen konekivääristä ja iskee korvaan jo ensimmäisellä kuuntelukerralla tuoden levyn teeman hyvin esille: ihmisten välisen sodankäynnin ja sen tuomat kauhut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaikka levy sisältää yhtyeen hitaimpia biisejä vuosiin, ei levy ole silti tylsä. Jokaiselle biisille on luotu oma uniikki äänimailmansa pomppien laulutyylien laajuudesta ja tempojen nopeista vaihdoista pieniin tuotannossa piileviin palasiin, jotka luovat pään ympärille kaaottisen mutta suunnatun tunnelman. Albumilla yhtyeen vokalisti Dave Hunt käyttää matalien murinoiden ja karjuntojen lisäksi useasti puhtaita lauluja. Parhaimmillaan Hunt kykenee ilkeillä huudoillaan King Diamondin tasolle. Vaikka levy sisältää useita variaatioita vokaalien ja soittotyylin suhteen, on muutaman kappaleen rakenne valitettavasti sama ja yhtyeen faneille jo ennestään tuttu. Siten esimerkiksi levyn toinen single ”Obscene As Cancer” saattaa kuulostaa huonolta yritykseltä luoda levylle oma ”Forging Towards The Sunset”, joka on yhtyeen kenties tunnetuin kappale. Hätä ei ole silti suuri, sillä levy sisältää paljon muuta materiaalia häivyttäen pois nuo detaljit.

Bändin tarjotessa uudella albumillaan tuotantonsa groovaavimpia kappaleita löytyy seasta myös usea kaaottinen grindcore-pläjäys, josta hyvä esimerkki on ”The Apocalypse Is About You”. Se synnyttää nopean ja väkivaltaisen kyydin ja sisältää psykopaattisia murinoita ja karjumista, mikä groovaa hyvin rumpujen ja instrumenttien kanssa. ”The Apocalypse Is About You” ei tarjoa kuitenkaan juuri lyyrista sisältöä: vaikka sanoituksista ei juuri saa selvää, tulee viesti ihmisten pilaamasta ja sekopäisestä maailmasta hyvin perille.

”A New Kind of Horror” on vakuuttava albumi alusta loppuun saakka. Niin kaaottinen kuin albumi onkin, onnistuu bändi jättämään jälkensä suurilla puhtaasti lauletuilla kertosäkeillä ja uniikeilla äänitehosteilla. Bändi onnistuu jatkamaan vakuuttavan tuotantonsa kasvattamista ja on siten nykyajan parhaimpia extreme metal -yhtyeitä.  Pienistä vajavuuksista huolimatta levy on raikas ja todella viihdyttävä niin vanhoille kuin uusille faneille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

8½/10

Kappalelista:

  1. The Road to…
  2. Obscene as Cancer
  3. The Reek of Fear
  4. Forward!
  5. New Bethlehem / Mass Death Future
  6. The Apocalypse is About You
  7. VI Coactus
  8. Mother of Satan
  9. The Horrid Strife
  10. Are We Fit for Glory Yet? (The War to End Nothing)

Anaal Nathrakh Facebook

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy