Sodassa ihmiskuntaa vastaan – arviossa uusi Trollheims Grott ”Aligned With the True Death”

Kirjoittanut Otto Vainionpaa - 1.11.2018

Vuonna 1997 perustettu, Kuopiosta lähtöisin oleva industrialia ja black metalia sekoittava yhtye Trollheims Grott palaa levytystauoltaan 15 vuoden jälkeen ”Aligned With the True Death” -nimisen albumin kanssa.

Pieksentä alkaa, tulta sataa niskaan ja koko maailma palaa. Uusi Trollheims Grott on täällä ja sehän toimii. Kompromisseja ei ole tehty, vaan biisit ovat juuri sellaisia, kuin niiden halutaan olevan. Tässä kuitenkin tulee itselleni ensimmäinen kompastuskivi. Olettaisin albumikokonaisuuden olevan itselleni parempi kokemus, jos kappaleet olisivat aavistuksen verran lyhyempiä. Kuitenkaan menettämättä kaikkea ilkeyttänsä sekä intensiivisyyttänsä. Mutta minullehan tätä ei ole tehty, joten ei takerruta siihen, vaan siirrytään albumin hyviin puoliin.

Epäpuhdas produktio ja nöyristelemätön pieksentä luo ainutlaatuisen äänimaailman albumille, jolla jokainen kappale palvelee albumia lähes täydellisesti. Tuotannollisesta ”köyhyydestä” huolimatta albumi ei kuitenkaan kuulosta epäselkeältä eikä heikolta, vaan nimenomaan päinvastoin, kun kyseessä on näin huolellisesti soitettu ja rääytty teos. Nyt paahdetaan täysiä.

Yksittäisiä kappaleita on aivan turha analysoida nimenomaan näin ehyen kokonaisuuden kohdalla, mutta esimerkiksi lähes instrumentaalinen kappale ”Twilight” maalailee taivaanrantaa mustalla myrkyllä, kunnes päästään taas raiteille seuraavan kappaleen painaessa koko selkärangan paskaksi. Tätä se on, kun black metal ja industrial-elementit löytävät perversiomaisen harmonian.

”LXFR” -kappaleen vokaalisuoritukset sekä ajoittainen sävellystyö esittelevät albumin kokeilullisempaa puolta ja tuovat mieleen Mayhemin viiden vuoden takaisen ”Esoteric Warfaren”. Ja vain hyvällä tavalla. Kulmat on jätetty hiomatta, ja se jos mikä toimii kuin nyrkki naamaan. Combat-veitsellä sahataan korvat irti barbaarisesti ja tilalle kaadetaan rikkihappoa.

Albumin paras kappale on kuitenkin vasta loppuun säästetty ”Earth’s Last Stand”, joka kaikessa hullunkurisuudessaan antaa levylle ansiokkaan lopetuksen. Mielestäni tämä on levyn ainoa selkeästi erottuva kappale, koska se lyö viimeisen naulan arkkuun sellaisella soololla, ettei tarvitse kuunnella musiikkia enää ikinä.

Arvostelun osalta totean, että lyhyestä virsi kaunis. Yhtye on luonut kenties tämän vuoden mielenkiintoisimman kotimaisen albumin.

8/10

 

Kappalelista:
1. Aligned With the True Death
2. Deathless Form
3. Omega Angel
4. Holy Black Sun
5. Twilight
6. LXFR
7. Earth’s Last Stand

Trollheims Grottin Facebook-sivut

Kirjoittanut: Otto Vainionpää