Solarhall – Lokus
Solarhall on jokaiselle progressiivisen ja vaihtoehtorockin ystävälle ehdottomasti tutustumisen arvoinen tapaus. Tämä Hämeenlinnasta ponnistava, rockia soittava neljän miehen yhtye tuo uutta tuulahdusta suomalaiseen rocktarjontaan. Bändi julkaisi 14. helmikuuta debyyttialbuminsa, joka sisältää kahdeksan kappaletta. Solarhallin musiikkia voi luonnehtia kirjavaksi: erilaisia soittimia käytetään monipuolisesti ja ammattitaitoisin ottein, osa kappaleista on kevyempiä ja osa vastaavasti raskaampia. Lyriikat eivät ole tusinatavaraa vaan niihin on selvästi nähty vaivaa, ja monissa kappaleissa on omat, syvälliset ja synkät ajatuksensa. Myös kappaleiden rakenteita on rukattu rohkeasti uuteen uskoon, mikä tekee niistä mielenkiintoisia.
”Fenix” aloittaa albumin. Se on rauhallinen fiiilistelykappale, joka sopii hyvin kuunneltavaksi laiskalle sunnuntaipäivälle. Se edustaa samalla albumin kevyintä osastoa. Kappaleen alussa on instrumentaalinen osuus, jossa rummuilla ja kitarasäröllä luodaan seesteinen tunnelma. Kappaleessa käytetään soittimia monipuolisesti, mikä tekee siitä kauniin kuuloisen. ”Broken Man” on albumin perinteisintä rock-antia. Se on tarttuva ja hyväntuulinen kappale, mutta erottuu silti edukseen albumin muusta tarjonnasta.
”Great Deceiver” jatkaa edellisen kappaleen vauhdikkaalla linjalla. Se lähtee liikkeelle kitarariffeillä ja on itsessään varsin jammaava kappale, joka saa jalat liikkeelle. Rosoinen soundi ja kepeys tekevät siitä miellyttävää kuunneltavaa. ”Shelter” on hyvä esimerkki Solarhallin monipuolisuudesta. Kappale alkaa verkkaisesti, mutta on samalla raskas. Kahden ja puolen minuutin jälkeen siihen tulee vauhtia, kun kitarariffit ja rummut tekevät siitä entistä raskaamman. Myös laulu muuttuu eläimelliseksi ärjynnäksi, mikä takuulla yllättää kuuntelijan. Ärjynnän jälkeen ”Shelter” muuttuu kevyemmäksi kuin mitä se on siihen mennessä ollut. Laulukin kuulostaa erityisen puhtaalta. Kohdassa 4:40 kappale muuttuu taas menevämmäksi ja jatkuu niin loppuun asti.
”Sewer Man” on kestoltaan melkein 12 minuuttia ja onkin albumin erikoisin kappale. Alussa on kuultavissa tuulen kaltaista huminaa. Kahden minuutin kohdalla kappale polkaistaan käyntiin. Tarttuvat kitarariffit saavat jalat liikkeelle, ja laulu on hiukan melankolisen ja pahaenteisen kuuloista. Neljän minuutin kohdalla kuulijaa yllätetään taas erikoisella lauluosuudella, ja intensiivisen rummutuksen ja kitarariffien jälkeen kuulostaa siltä kuin kappale voisi päättyä viiteen minuuttiin. Niin ei kuitenkaan käy, vaan tulee vain hengähdystauko, jonka jälkeen jatketaan kitarasoololla ja upealla lauluosuudella. Kohdan 7:20 tiukat kitarariffit, joita rumpukompit rytmittävät, synnyttävät uudenlaista raskautta kappaleeseen. Kun ”Sewer Man” on kestänyt kaikkiaan yhdeksän minuuttia, tarjoillaan taas kuulijalle jotakin ihan uutta ja käsittämätöntä. Teosta on mahdotonta ymmärtää täydellisesti kuuntelematta sitä, ja siksi kehotan kuuntelemaan sen itse.
Päätösraita ”All Gods Live In Dark Houses” alkaa pianonsoitolla, jota fiilistellään lähes parin minuutin ajan ennen kuin kappaleeseen tulee kunnolla eloa. Kappale on erikoinen, sillä siinä vuorottelevat jammaavat fiilistelyosuudet ja tiukat rock-osuudet. Mielenkiinto pysyy tässäkin yllä, ja viiden minuutin jälkeen lähtee mopo käsistä. Päätöskappale on instrumentaalinen, lukuun ottamatta viimeisen puolen minuutin erikoista lauluosuutta. Kun albumi on kuunneltu loppuun, olo on hiukan pöllähtänyt.
”Lokuksen” kaltaisia albumeja ei tule kovin usein vastaan. Se on itsessään monipuolinen, mutta se, että kappaleiden rakenteet ja temmot vaihtelevat paljon, tekee siitä vielä erikoisemman ja kiinnostavamman kokonaisuuden. Etenkin ”Sewer Man” ja ”All Gods Live In Dark Houses” ovat kappaleita, jotka yllättivät kuunnellessa useampaan otteeseen. Toki albumilla on muutama kappale, jotka eivät erotu muista räväkkyydellään. Solarhallin musiikki on myös haasteellista kuunneltavaa: siitä ei saa kaikkea irti ellei sen kuuntelemiseen keskity. Lisäksi yhtyeen musiikkia pitää kuunnella useamman kerran ennen kuin se avautuu. Tämä varmasti karsii hätäisimpiä kuuntelijoita, mutta niille, jotka ovat kärsivällisiä, tarjoaa musiikki kiinnostavia kuunteluhetkiä.
9-/10
Kappalelista:
- Fenix
- Broken Man
- Great Deceiver
- The Wolf And The City
- Shelter
- Sewer Man
- Engulfed In Green
- All Gods Live In Dark Houses
Solarhall Facebookissa
Solarhall Albumi kuunneltavissa täältä tai vaihtoehtoisesti Spotifystä.