Solution .45 – Nightmares in the Waking State: Part I

Ruotsi, tuo metallin luvattu maa, puski eilen jälleen yhden erinomaisen albumin ulos, kun Solution .45 julkaisi ”Nightmares in the Waking State: Part I”-nimeä kantavan albuminsa Recordsin kautta. Vaan mitä julkaisu kuulijalleen tarjoaa?

Kaksi albumin ensimmäistä kappaletta ovat karjuntapainotteisia nopeita ralleja, mutta kolmantena tilannetta rauhoittaa hidastempoisempi ja enemmän puhtaalle laululle perustuva ”Bleed Heavens Dry”. Pienimuotoisen hengähdystauon jälkeen ilmoille kajahtaa jälleen tiukempaa osastoa edustava ”Winning Where Losing Is All”, jonka koukuttavuusaste on nostettu maksimiin. ”Moments of Despair” viheltää pelin hetkeksi poikki ja tarjoilee herkän balladin, joka antaa hyvän käsityksen Älvestamin laulutaidoista. Tämä kappale menisi myös ihan täydestä viimeisenä hitaana huuruisen baari-illan päätteeksi. Pudotus pilvistä maanpinnalle tapahtuu kuitenkin hyvin nopeasti kun ”Second to None” potkaistaan kuin tyhjästä täyteen vauhtiinsa, ja meno äityy jälleen aggressiiviseksi.

Kokeilevinta materiaalia edustaa ehdottomasti ”Targeting Blaze”, jonka elektroniset soundit ja pomppivat rytmit poikkeavat albumin muuten suhteellisen yhtenäisestä linjasta. ”Alter (The Unbearable Weight of Nothing)” sen sijaan ei pyytele anteeksi keneltäkään, vaan hakkaa alusta loppuun täydellä voimalla kieroutuneiden elektronisten elementtien siivittelemänä. ”Wield the Scepter” jatkaa svengaavaa kertosäkeistöään lukuun ottamatta pitkälti edeltäjänsä jalanjäljissä, ja olisi mielestäni ollut oiva päätös albumille. Viimeisenä soi kuitenkin yli yksitoistaminuuttiseksi venytetty ”I, Nemesis”, joka on selkeästi julkaisun Akilleen kantapää. Biisi yksinkertaisesti kaatuu omaan suuruuteensa, ja musiikillinen anti on muutenkin melko mitäänsanomatonta muihin kappaleisiin verrattuna.

Kaiken kaikkiaan Solution .45 on selvästi nostanut tasoaan debyyttialbumistaan. ”For Aeons Pastiin” verrattuna ”Nightmares in the Waking State: Part I” tarjoilee kokonaisuutena yhtenäisemmän ja vahvemman esityksen. Tarjolla on kursailematonta ja puhdasta melodeath-mättöä armottomalla karjunnalla, mahtavilla puhtailla lauluosuuksilla ja pienillä twisteillä höystettynä. Mielestäni vahvassa kontrastin luomisessa brutaalin ja kauniin äänimaailman välille piilee Solution .45:n uuden albumin suurin nerokkuus. Christian Älvestamin ääniskaalaa voi tuskin liiaksi hehkuttaa. Epäinhimillisiä sfäärejä hipovat karjunnat, korkeat korinat ja mielettömän taidokkaat puhtaat omaava vokalisti on varmasti yksi metallimaailman suurimpia kykyjä. ”Nightmares in the Waking State: Part I” on ehdottomasti tarkastamisen arvoinen kokonaisuus, jota voisi suositella jokaiselle Scar Symmetryn, Soilworkin ja Disarmonia Mundin ystävälle. Kakkososaa odotellessa!

8½/10

Kappalelista:
1. from the Fold
2. Perfecting the Void
3. Bleed Heavens Dry
4. Winning Where Losing Is All
5. In Moments of Despair
6. Second to None
7. Targeting Blaze
8. Alter (The Unbearable Weight of Nothing)
9. Wield the Scepter
10. I, Nemesis

Solution .45 Facebookissa

Kirjoittanut: Jouni Lepistö

Kommentoi julkaisua