Sonata Arctica toi Talviyön Tuiskulaan

Kirjoittanut Sini Sulkakoski - 31.1.2020

Nivalan Tuiskulassa rokkailtiin tammikuun 25. päivä Sonata Arctican tahtiin. Lämppäreiksi mittavalle Suomen-kiertueelle oli saatu Temple Balls sekä jo hetki sitten Tuiskulassa vieraillut Arion. Torniosta perjantaina startannut kiertue pitää sisällään yksitoista paikkakuntaa, joissa nähdään kaikki kolme bändiä.

Tuiskulan lava oli täyden näköinen, sillä lavalla pönöttivät kolmen bändin rumpusetit ja muut instrumentit. Illan aloitti Oulusta kotoisin oleva Temple Balls, jonka tuotanto ja tyyli liikkuu perinteisen raskaan rokin maastossa. Bändi otti tilan haltuun ja toi hyvää energiaa lavalle. Yleisö nyökytteli mukana ollen bändin kanssa samoilla linjoilla. Koska lava oli täynnä soittimia, ajautuivat valot hiukan bändin taakse. Energinen porukka olisi varmasti hyödyntänyt lavaakin paremmin, mikäli siihen olisi ollut mahdollisuus. ”Six Ways to Sunday” ja etenkin radiohitin kaltainen kappale ”Kill The Voice” osoittivat, että bändin taustalaulut sointuvat todella hienosti yhteen. Reipasta menoa ja rock’n’roll-asennetta!

Kuukausi takaperin nähty Arion oli löytänyt tiensä toistamiseen Tuiskulaan. Tällä erää katsojia oli tullut paikalle aiempaa keikkaa enemmän, mikä toi bändille lisää nälkää esiintyä. Edellisellä vierailulla soundeissa oli vähän toivomisen varaa, ja nyt varsinkin alapään taajuudet oli saatu kuosiin. Tuntui, että soundit olivat kaiken kaikkiaan paremmin balanssissa. Setissä kuultiin muun muassa kappaleet ”At The Break Of Dawn”, ”Unforgivable” ja minun mielestäni Arionin illan paras veto ”Seven”. Erityismaininta täytyy antaa bändin rumpalille ja yhdelle sen perustajajäsenistä, Topias Kupiaiselle. Kupiainen on järjettömän kova rumpali, jonka veli löytyy muuten kitaran takaa Stratovariuksen riveistä. Varmemman oloinen veto, jos sitä vertaa bändin edelliseen vierailuun Tuiskulassa.

Sonata Arctican sormia syyhysi jo päästä lavalle, ja keikka alkoi 15 minuuttia aikataulua aiemmin. Sonatan fanit olivat löytäneet hienosti tiensä Tuiskulaan, ja ilta oli saamassa arvoisensa päätöksen. ”Paid In Fullin” kajahtaessa oli ilma käsiä täynnä ja koko sali mukana. Kakko huomautti välipuheissaan, että Sonatalla lähti jo neljäs vuosikymmen musiikin saralla käyntiin, mikä onkin kunnioitettavan pitkä aika bändille. Paikalle oli saatu myös komeat valot, jotka sointuivat hyvin ”Whirlwind”-kappaleen alun kanssa. Vekkuli instrumentaali ”Ismo’s Got Good Reactors” oli hauska ja hieno lisä settiin. Kappaleen nimeen sisältyy myös Sonatan inside-vitsi, jonka voi googletella halutessaan… Alun pienen jäykkyyden jälkeen löytyi vuorovaikutus hiljalleen yleisön kanssa, ja viimeistään herkkä tulkinta ”Replica”-kappaleesta sai yleisöltä runsaat suosionosoitukset. Kakko intoutui myös muistelemaan ensinmäistä esiintymistään Tuiskulassa, joka oli tapaninpäivänä vuonna 1999, eli rapiat kaksikymmentä vuotta sitten. Keikan loppupuolella Kakko kiitteli yleisöä ja muistutteli keikoilla käymisen tärkeydestä. Jotta keikkapaikat, bändit ja monet muut tahot voivat toimia jatkossakin, tarvitaan live-musiikista nauttivia katsojia ja faneja. ”Käykää siis keikoilla, jotta voitte nauttia niistä myös tulevaisuudessa lasten ja vaikkapa lastenlapsien kanssa”, lisäsi Kakko. Sonata Arctica, Arion ja Temple Balls tarjoilivat onnistuneen illan, josta jäi todella hyvä maku. Herrojen kiertuetta paranee käydä katsomassa, mikäli siihen tarjoutuu mahdollisuus.

Teksti: Tanu Jänkä
Kuvat: Sini Sulkakoski