Soulfly

Soulfly 2013Yhdysvaltalainen Max Cavaleran luotsaama Soulfly julkaisee järjestyksessään jo yhdeksännen albuminsa nimeltä ”Savages” lokakuun 4. päivä Nuclear Blast Entertainmentin kautta. Kaaoszine tavoitti Maxin puhelimitse kotoaan Arizonasta, jossa mies oli valmistautumassa tulevaa kiertuetta varten. Lue lisää nähdäksesi Kaaoszinen tekemä puhelinhaastattelu kokonaisuudessaan, jossa keskustellaan Soulflyn uudesta albumista sekä yhtyeen tulevaisuuden suunnitelmista Suomen keikkojen suhteen.

Terve Max. Kuinkas Soulflyn vuosi on tähän mennessä sujunut?

Max: Vuosi on sujunut kokonaisuudessaan hyvin. Saimme uuden albumin valmiiksi ja nyt vain odottelemme lokakuuta, että albumi julkaistaan ja pääsemme takaisin tien päälle.

Teiltä tosiaan ilmestyy Soulflyn kanssa järjestyksessään yhdeksäs albumi nimeltä ”Savages” lokakuun 4. päivä Nuclear Blast Entertainmentin kautta.  Voisitko aluksi hieman lyhyesti kertoa meille itse albumin teosta. Oliko prosessi itsellesi kokonaisuudessaan tyypillinen vai erosiko se jollain tavalla aikaisemmista albumeistanne?

Soulfly Savages 2013Max: Tein albumin suurimmaksi osaksi poikani Zyonin kanssa noin puolentoista kuukauden aikana. Sen jälkeen siirryimme studioon Terry Daten (Pantera, Deftones) kanssa nauhoittamaan albumia. Levystä tuli mielestäni todella hyvä ja se on tällä hetkellä ehdottomasti oma suosikkini kaikista albumeista, jotka olemme koskaan Soulflyn kanssa nauhoittaneet.

Työstit tosiaan albumia yhdessä oman poikasi kanssa. Oliko albumin tekeminen jotenkin vaikeampaa kun teit sitä oman poikasi kanssa?

Max: Olen työskennellyt lähes koko elämäni veljeni Igorin kanssa, joten työskentely oman lapseni kanssa ei tuntunut niin kauhean erilaiselta. Zyon on hyvä rumpali ja hän ymmärtää hyvin omia riffejäni, joten  hänen kanssaan työskentely sujui luontevasti läpi koko prosessin.

Tuntuiko albumin tekeminen jotenkin paremmalta, kun teit levyä poikasi kanssa?

Max: Levyn tekeminen oli rehellisempää ja suorempaa, jos en tykännyt jostain asiasta niin vaihdoimme sitten sitä. Ei tarvinut tuntea pelkoa, että tulisi petetyksi albumia tehdessä kun teki sitä oman pojan kanssa. Ja koska hän on oma poikani niin tunnen hänet jopa paremmin kuin oman veljeni.

Levyn nimi on jälleen kerran yhden sanan mittainen, kuten itselläsi on yleensä ollut tapana albumeita nimetä. Oliko se jälleen itsellesi tavoitteena levyn nimeä keksittäessä?

Max: Kyllä levyn nimi tavallaan seuraa kaavaa, jonka aloitin jo vuosia sitten ollessani Sepulturassa. Tykkään lyhyistä nimistä albumeissa, jotka ovat todella voimakkaita ja saavat ihmiset ajattelemaan asioita. Sen takia päädyimme uudella albumilla nimeen ”Savages”. Levyn nimi tulee siitä tilasta, missä maailma on tällä hetkellä. Maailman pitäisi muka kokoajan kehittyä parempaan suuntaan, mutta silti surutta tapamme toisiamme ympäri maailman. Siitä on tullut nimi albumille.

Mainitsit jo aikaisemmin, että levyn tuotti Terry Date (Deftones, Pantera). Miten työskentely hänen kanssaan studiossa sujui? Toiko hän myös omia ideoita pyötään levyä nauhoitettaessa vai toimiko hän vain ”tuottajana” albumille?

Max: Hänellä oli paljon hyviä ideoita ja erityisesti lauluissa työskentelin hänen kanssaan todella tiiviisti ja muutimme monia asioita lauluja nauhoittaessa. Esimerkiksi kappaleessa nimeltä  ”Ayatollah Of Rock ‘N’ Rolla” Terrylla oli hyviä ideoita kertosäkeeseen, joten muokkasimme levyä nauhoittaessa hieman niitä riffejä. Yritimme saada levystä mahdollisimman tarttuvan ja sellaisen, että ihmiset voisivat laulaa kappaleita mukana livenä, kuten esimerkiksi ”Eye For An Eye” –kappaletta yleensä meidän keikoilla livenä lauletaan. Terryn kanssa työskentely oli mahtavaa, koska hän on ammattilainen ja tietää kokoajan mitä on tekemässä. Hänellä on lisäksi hyvä studio sekä hänen insinöörinsä Sam teki elektronisen intron sekä outron albumille, jotka kuulostavat vähän Nine Inch Nailsilta. Kokonaisuudessaan prosessi oli yksi parhaista, joissa olen ollut mukana. Studiossa vallitsi kokoajan hyvä ilmapiiri.

Tämä on järjestyksessään jo teidän yhdeksäs albumi. Oliko tällä albumilla jotain asioita, joita halusitte tehdä toisin verrattuna teidän aikaisempiin nauhoituksiinne?

Max: ”Savages” on mielestäni yhdistelmä asioita, joista tykkään Soulflyssa. Siellä on äärimmäisiä kappaleita kuten ”K.C.S”, ”Cannibal Holocaust” sekä ”Fallen”, sitä vanhaa Soulflyn groovea kappaleissa kuten ”Bloodshed”, ”Master Of Savagery” sekä ”El Comegente”, mutta myös uutta kuten kappale ”Ayatollah Of Rock ‘N’ Rolla”, joka on täysin uuden tyylinen kappale, jollaista en ole koskaan tehnyt. Siinä on jälleen kerran jotain kaikille Soulflyn faneille ja mielestäni se on paras kokonaisuus, jonka olemme koskaan levylle asti saaneet.

Albumilla vierailee mm. Mitch Harris Napalm Deathista, Neil Fallon Clutchista sekä Jamie Hanks I Declare War –yhtyeestä. Kuinka päädyit tekemään yhteistyötä heidän kanssaan tälle albumille?

Max: Kun kirjoitin tuota “Ayatollah Of Rock ‘N’ Rolla” kappaletta minulle tuli ensimmäisenä mieleen, että riffi muistuttaa jotenkin Clutchia, joten halusin Neilin mukaan tekemään kappaletta kanssamme.  Hän ei päässyt kanssamme kuitenkaan studioon, joten hän nauhoitti osuutensa Washingtonissa kiertueella ollesssaan. I Declare War on yksi omista suosikkiyhtyeistäni mitä tulee uudempiin yhtyeisiin, joten päätin ottaa yhteyttä Jamie Hanksiin ja kysyä haluaisiko hän tulla mukaan albumillemme. Hän oli asiasta innoissaan, mutta hänkin oli kiertueella, joten hänkään ei päässyt studioon nauhoittamaan osuuttaan meidän kanssa vaan nauhoitti omat osuutensa kotonaan Portlandissa.

Pidän itse monista uusista yhtyeistä, joten on aina mukava tehdä heidän kanssaan yhteistyötä erilaisissa asioissa. Napalm Death oli kiertueella Cannibal Corpsen kanssa samaan aikaan kun olimme studiossa ja heillä oli päivä vapaata, joten Mitch tuli kanssamme studioon istuskelemaan ja nauhoitimme yhdessä ”K.C.S.” nimisen kappaleen.  ”K.C.S.” kappale käsittelee intiaaneja ja sitä, kuinka he tappoivat valkoisia ihmisiä 1700 ja 1800- luvuilla erittäin brutaalisti. Kun katson elokuvia, missä on cowboyta ja intiaaneja olen aina intiaanien puolella, hah hah. Mitch sai kappaleen kuulostamaan todella voimakkaalta, joten hän oli hyvä lisä kappaleeseen.

Kun kirjoitit kappaleita esimerkiksi tälle ”Savages” albumille, niin oliko sinulla jo valmiiksi mietittynä muusikoita, jotka sopivat johonkin tiettyyn kappaleeseen vai miten loppujen lopuksi päädyt valitsemaan vierailevat muusikot albumille?

Max: Kuten esimerkiksi ”Ayatollah Of Rock ‘N’ Rolla” kappaleessa tiesin heti aluksi, että haluan Neilin Clutchista kyseiselle kappaleelle koska vain hän sopi siihen kappaleeseen täydellisesti. ”Fallen” kappale puolestaan, jolla laulaa Jamie I Declare Warista, niin halusin kappaleeseen jonkun laulajan, joka laulaa death metallia, koska se sopisi siihen. Se on todella monen eri asian summa, että keneen päädytään ja miksi.

Tälläkin albumilla on jälleen mukana muutama muusikko, kenen kanssa et ole vielä aikaisemmin työskennellyt. Onko vielä itselläsi olemassa muusikoita, joiden kanssa toivoisit vielä joskus työskenteleväsi joiden kanssa et ole vielä työskennellyt?

Max: On olemassa paljonkin muusikoita, joiden kanssa haluaisin työskennellä kuten esimerkiksi Phil Anselmo (Down, Pantera), James Hetfield (Metallica), Ozzy Osbourne (Black Sabbath) sekä Lemmy Kilmister (Motörhead). Toivon, että jonain päivänä saisin vielä työskennellä jonkun heidän kanssaan ja uskon, että se vielä joskus tulee tapahtumaan.

”Savages” albumin julkaisee Nuclear Blast Entertainment ja se on teidän ensimmäinen levy heidän kauttaan. Miten päädyit jättämään RoadRunnerin ja hyppäämään Nuclear Blastin kelkkaan?

Max: Nuclear Blast on loistava levy-yhtiö ja he taistelivat kovasti, että saivat meidät kiinnitettyä heidän levy-yhtiöönsä. Nuclear Blastille olemme suuri prioriteetti ja uskon, että he todella yrittävät panostaa meihin ja saada tämän uuden albumin menestymään mahdollisimman hyvin. Olemme tyytyväisiä, että saimme sopimuksen aikaiseksi heidän kanssaan, koska heillä on hyvät suhteet etenkin Euroopassa joka paikkaan ja heidän asemansa Euroopassa on suuri.

Oliko siihen jokin syy, että lähditte pois RoadRunnerilta? Vaikuttiko esimerkiksi viime vuonna yhtyeen tiedottama toimistojen sulku Euroopassa päätökseenne?

Max: Se on surullista, mitä on RoadRunnerille tapahtunut, mutta meidän oli yhtyeenä vain jatkettava eteenpäin. Meille oli tärkeää löytää levy-yhtiö, joka ymmärtää meitä ja musiikkiamme ja Nuclear Blast oli siihen paras valinta. Heillä on loistavat työntekijät ja he todella rakastavat yhtyeitään, joita he sinne kiinnittävät. Uskon, että työskentely heidän kanssaan tulee olemaan loistavaa.

Olet muusikkona saavuttanut jo todella paljon, mutta onko sinulla itselläsi vielä jotain tavoitteita muusikkona joita toivot saavuttavasi?

Max: Toivon, että musiikimme tavoittaisi aina vain yhä enemmän ja enemmän ihmisiä. Ajattelen yhä, että en ole vielä kirjoittanut sitä ”ultimaattista” albumia. Vaikkakaan koskaan, kun albumia kirjoitat, et tarkalleen tiedä että tuleeko siitä joskus menestys vai ei. Se vain tapahtuu jos tapahtuu.

Onko olemassa jotain erityisiä paikkoja, joissa et ole vielä käynyt soittamassa, mutta jossa haluaisit soittaa?

Max: Kyllä. Afrikassa on paljon paikkoja missä emme ole vielä soittaneet ja jopa Euroopassa on paikkoja, jonne haluaisimme soittamaan. Esimerkiksi Venäjällä on lukuisia paikkoja missä emme ole vielä soittaneet ja jotain muitakin maita, joissa haluaisimme vielä käydä. Myös kotimaassani Brasiliassa on lukuisia paikkoja, joissa toivoisin joskus vielä soittavani.

Kiitoksia paljon haastattelusta ja onnea tulevaisuuteen. Haluatko vielä lopuksi kertoa terveisiä suomalaisille faneillenne? Koska esimerkiksi näemme Soulfly:n seuraavan kerran Suomessa keikalla?

Max: Tulemme Suomeen seuraavan kerran keikalle ensi vuoden alussa, kun saavumme Eurooppaan isommalle kiertueelle. Minun oma kirjani julkaistaan myös Suomessa tammikuussa ja toivonkin, että mahdollisimman monet lukisivat kirjan. Toivottavasti kaikki pitävät uudesta albumistamme ja tapaamme keikalle silloin ensi vuoden alussa! Kiitoksia paljon.

Kommentoi julkaisua