Sparzanza: ”Olemme Suomessa suositumpia kuin Ruotsissa.”

sparzanza promo4Sparzanza juhlisti 20-vuotista uraansa julkaisemalla kaksi levyä käsittävän kokoelman ”Twenty Years Of Sinin” helmikuun loppupuolella. Viime aikoina yhtye on elänyt hiljaiseloa ja keskittynyt nauhoittamaan kahdeksatta studioalbumiaan. Yhtyeen kuulumisista sekä uudesta albumista uteliaana päätin tiedustella, mitä yhtyeelle kuuluu.

Terve äijät! Olette äänittäneet uutta albumia. Missä vaiheessa äänitykset ovat? Miten vuosi on mennyt tähän asti?

Fredrik: Moro. Olemme oikeastaan saaneet albumin jo valmiiksi, seuraavana on vuorossa miksaaminen. Vuosi on ollut uuden albumin ja kokoelman tekemistä, joten voisi kai sanoa, että ihan hyvin.

Voin vaikka vannoa, että monet lukijamme ovat kiinnostuneita uudesta albumistanne. Siispä, milloin kahdeksas albumi ilmestyy?

Fredrik: Koska meillä ei ole tällä kertaa mitään ulkopuolista painetta saada albumia valmiiksi johonkin tiettyyn päivämäärään mennessä, julkaisemme albumin sitten, kun meistä siltä tuntuu. Se on ehkä suurin etu siinä, ettemme enää työskentele isolle levy-yhtiölle. Voimme työskennellä ilman paineita.

sparzanza 20 years of sinOlette myös julkaisseet tänä vuonna kokoelman ”Twenty Years Of Sinin”. Oliko kappaleiden valitseminen albumille vaikeaa? Kuinka olette juhlistaneet pitkää uraanne?

Fredrik: He, jotka ostivat albumin fyysisenä kopiona, saivat kahden CD:n verran tavaraa. Kappaleiden valitseminen jälkimmäiselle oli mielenkiintoisinta prosessia, se kun sisältää ennen julkaisemattomia ja harvinaisia kappaleita. Ensimmäinen CD on tavallinen kokoelmalevy, joka on myös digitaalisena versiona. Toki kappaleiden valitseminen sille oli haastavaa, meillä kun on paljon kappaleita, joita tuolle levylle olisi voinut laittaa, mutta CD:llä on suhteellisen vähän tallennustilaa.

Joey: Tupla-albumin julkaisemisen lisäksi meillä oli synttäribileet kotikaupungissamme. Keikka oli loppuunmyyty, ja siellä oli paljon ystäviä, faneja ja yhteistyökumppaneita – ja luonnollisesti paljon olutta ja hyvä meininki. Jatkamme uramme juhlimista läpi vuoden. Aloitamme sen julkaisemalla albumimme vinyyleinä yksi toisensa jälkeen.

Palatakseni takaisin tulevaan albumiin: minkälaisesta albumista on kyse? Onko se enemmän rankkaa ja vihaista vai melodista? Vai aivan jotakin muuta?

Fredrik: Sanoisin, että olemme etsineet vähän harvinaisempaa näkökulmaa musiikistamme.  Kahta ensimmäistä albumiamme kuunnelleet ymmärtävät, mitä tarkoitan. Edelleen musiikkimme on rankkaa ja joskus hiukan vihaista, mutta siinä on 70-luvun stoner-vivahteita.

Seuraavaksi haluaisin kysyä hiukan sanoituksistanne. Monet niistä ovat enemmän tai vähemmän synkkiä, kivuliaita ja omalla kieroutuneella tavallaan kauniita. Mitkä asiat inspiroivat teitä sanoittaessa? Otatteko ideoita omasta elämästänne vai jostakin muualta? Esimerkiksi ”Mr. Fishin” sanat kertovat sarjamurhaajasta, jos en ole erehtynyt.

Fredrik: Sanoitustemme teemat ovat olleet pääasiassa synkkiä kuten pitääkin olla, ja ideat niihin olemme ottaneet lähes mistä vain. Se voi olla sarjamurhaaja, kuten mainitsit, myytti tai jopa kertomus Raamatusta (tiedoksenne: olemme ateisteja). En ole ikinä ollut rakkauslaulujen tai pinnallisten sanoitusten fani. Mikäli sellaisesta pitää, suosittelen seuraamaan Euroviisuja.

sparzanza promo5Musiikkinne ei muistuta mitään toista yhtyettä, ja teillä on selkeästi oma tyylinne. Mitkä ovat suosikkiyhtyeitänne? Oletteko ottaneet niiltä vaikutteita?

Fredrik: Uskoisin, että tuomme jokainen omat vaikutteemme Sparzanzan musiikkiin, minkä tuloksena on yhtyeemme musiikki. Minä rakastan Faith No Morea, koska heillä on omalaatuinen äänimaailmansa ja heidän laulajansa, Mike Patton, on yksi parhaita laulajia, joita maa päällään kantaa.

Vaikutteiden ottaminen on kuitenkin tärkeää uran alussa. Luulen, että sen voi kuulla kahdella ensimmäisellä albumilla, muttei enää niin selvästi, koska meille on kehittynyt oma soundimme. Kokemuksen myötä myös kappaleiden kirjoittamisesta tulee luonnollisempaa ja oppii arvioiman, mikä toimii ja mikä ei.

Kun aloin kuunnella teitä kolme – neljä vuotta sitten, kiinnitin huomiota erikoiseen ja hiukan outoon nimeenne. Mistä keksitte ”Sparzanzan”, ja onko sillä jokin merkitys teille?

Fredrik: Yhtyeemme ensimmäinen laulaja katsoi jonkin 70-luvun elokuvan, jota kukaan ei enää muista. Elokuvassa taisi olla hahmo nimeltä ”Speranza” tai vastaava, ja entinen laulajamme yksinkertaisesti kirjoitti sen muistiin, koska se kuulosti siistille. Todennäköisesti hän kuuli sen väärin, ja se vääntyi muotoon Sparzanza. Loppujen lopuksi se on siis väärin kuultu nimi eikä sillä ole sen syvällisempää merkitystä, mutta nimen tarina on siisti.

sparzanza voodoo dollEntäpä ”Voodoo Doll”? Se ei ymmärtääkseni kuulunut alun perin imagoonne. ”Voodoo Doll” nähtiin ensimmäisen kerran ”In Voodoo Veritas” albumin kansikuvassa. Mistä sen tarina sai alkunsa?

Fredrik: Yritimme keksiä nimeä kyseiselle albumille, kun meille syntyi ajatus, että sen pitäisi liittyä jotenkin voodoohon. Kun meillä lopulta oli nimi ja kansikuva valmiina, ajattelimme sen kaipaavan jonkinlaista voodoo-logoa. Piirsin siis yhden luonnoksen nukesta, ja olemme pitäneet sitä siitä asti.

Joey: Albumin nimi on peräisin yhtyeemme jäsenen Callen paljon käyttämästä ilmaisusta ”In vino veritas”. Vaihdoimme ”vinon” tilalle ”voodoo”, ja näin albumin nimi syntyi.

Ette ole hetkeen keikkailleet synttärijuhlan lisäksi. Milloin ajattelitte aloittaa uuden kiertueen, ja kuuluuko Suomi siihen?

Fredrik: Viime aikoina olemme kuluttaneet aikaamme joko tehden sanoituksia uudelle levylle tai äänittämällä sitä, mutta kun tämä urakka on ohi, lähdemme kiertueelle. Tarkkaa aikataulua en osaa vielä sanoa, mutta Suomi on osa kiertuetta. Rakastamme Suomea, ja parhaat fanimme ovat siellä, joten emme jättäisi mistään hinnasta tulematta sinne.

Vuosien varrella olette käyneet Suomessa ahkerasti. Onko Suomessa ja Ruotsissa esiintymisessä mitään eroa?

Fredrik: Olemme Suomessa suositumpia kuin kotimaassamme Ruotsissa,  mikä totta kai vaikuttaa yleisön ja esiintymislavan kokoon. Näiden lisäksi eroa ei mielestäni juuri ole… Suomalaiset juovat ehkä enemmän.

Sparzanza promo1Mitkä ovat yhtyeenne tulevaisuuden suunnitelmat? Kun kesä lähestyy, aiotteko itsekin käydä festareilla keikkoja katsomassa? Onko jotakin tiettyä artistia tai yhtyettä, jonka haluaisitte nähdä?

Fredrik: Olemme jo järjestelleet hiukan tulevia keikkoja, mutta järjestelemme niitä myöhemmin lisää. Jatkamme uuden albumin viimeistelyä ja vinyylijulkaisujen toteuttamista. Olisi kyllä huippua nähdä Rammstein.

Kiitokset koko bändille vielä! Toivottavasti näemme teitä pian. Onko teillä terveisiä, joita lähettää Suomeen?

Fredrik & Joey: Ole hyvä, ilo on meidän puolellamme! Toivomme näkevämme teitä kaikkia kesän tulevilla keikoilla, ja toivottavasti pidätte uudesta albumista!

Kommentoi julkaisua