Spektran ”Overload”-albumi on energisellä rockilla kyllästettyä

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 11.11.2021

Spektran esikoispitkäsoitto on melodista ja hyväntuulista rockia, joka saa tanssijalan liikehtimään holtittomasti. Kvartetin kasvoina toimii mm. Jeff Scotto Soto Bandissä ja Sotossa vaikuttanut kitaristi-kosketinsoittaja BJ, joka Spektran kohdalla keskittyy kitaransoiton ohessa laulamiseen. Vokaalien hoitamisen vastuun antaminen BJ:lle ei missään tapauksessa ole ollut huono ratkaisu, sillä brasilialaismuusikolla on vahva ääni, joka soveltuu erinomaisesti melodisen rockin äänimaailmaan. Omiin korviini BJ:n äänestä löytyy hieman samanlaista kaikupohjaa kuin Sonata Arctican Tony Kakolta.

BJ ohessa Spektrassa vaikuttavat myös Jeff Scotto Soto Bandistä tutut kitaristi Leo Mancini ja rumpali Edu Cominato. Bassokitaran varresta löytyy Henrique Canale, joka on myös vaikuttanut useamassa yhtyeessä uransa aikana. Näitä taustoja vasten ei olekaan enää ihme, miksi Spektran debyyttialbumi on korkealaatuisen kuuloinen. Se on kuitenkin hienoinen yllätys, kuinka sulavan ja mukaansa tempaavan kokonaisuuden brasilialaisyhtye on saanut aikaan.

Kaupallinen yhteistyö

Festariennakko: Five Finger Death Punchin ja In Flamesin tähdittämä Sauna Open Air juhlitaan viikonloppuna Tampereella →

”Overload” pitää sisässään yksitoista kappaletta, ja vaikka teokset eivät eroa keskenään radikaalisti, on Spektra onnistunut koostamaan albumikokonaisuuden, joka sisältää kontrastia. Harkitun kappalelistansa turvin kuuntelija ei turru yhtyeen antiin, vaan saa aina uutta fiilisteltävää. Sen seurauksena myös ”Runnin’ Out Of Time” -kappaleen kaltainen energiapaukku, kuin ”Since I Found You” -balladi nousevat esiin entistä selkeämmin, kuin alleviivaten tähtihetkiä.

Erikoista kyllä, vaikka ”Overload”-albumi ei pidä sisällään mitään poikkeuksellisen erikoista, kuulostaa Spektran debyyttipitkäsoitto oikein hyvälle. Albumi etenee hyvällä otteella alusta loppuun eikä minkäänlaisia hiertäviä kappaleita ole. Selitystä tälle voi toki hakea monesta suunnasta, kuten harkitusti kasatusta kappalelistasta, tai oivallisesti toteutetuista kappaleista, jotka pitävät tarttuvassa otteessaan. Väitän silti, että merkittävin tekijä on BJ ääni, josta huokuu niin harmoniaa, karismaattisuutta kuin vahvuutta. BJ:n ääni on yksinkertaisesti niin miellyttävä, että sitä jaksaa kuunnella kyllästyttämättä. ”Overload” on vahva debyyttialbumi, jonka äärelle on mukava hakeutua kerta toisensa jälkeen. Kyseessä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos jokaiselle hyväntuulisen rockin ystävälle.

9/10

Kappalelista:

 1. Overload
 2. Runnin’ Out Of Time
 3. Just Because
 4. Since I Found You
 5. Our Love
 6. Breakaway
 7. Don’t Matter
 8. Back Into Light
 9. Forsaken
 10. Behind Closed Doors
 11. Lonely Road

Spektra Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen