Spineshank

Yhdysvaltalainen alternative metallia soittava Spineshank julkaisee yhdeksän vuoden odotuksen jälkeen uuden ”Anger Denial Acceptance” nimeä kantavan albuminsa kesäkuun 19. päivä Century Media Recordsin kautta. Kaaoszine sai puhelimitse kiinni yhtyeen kitaristin Mike Sarkisyanin, joka kertoi meille hieman mietteitään uuteen albumiin sekä yhtyeen tulevaisuuden suunnitelmiin liittyen. Lue lisää lukeaksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Morjensta. Mitäs Spineshankin leiriin tällä hetkellä kuuluu?

Mike: Meille kuuluu todella hyvää. Olemme juuri valmistautumassa seuraavaa kiertuetta varten ja odotamme jo innolla, että uusi albumimme ”Anger Denial Acceptance” ilmestyisi kauppoihin. Olemme viimeiset kaksi vuotta tehneet töitä kovasti tämän albumin eteen, joten on hienoa huomata että albumi on vihdoin tulossa kauppoihin.

Palasitte yhteen vokalistinne Jonny Santoksen kanssa vuonna 2008. Voisitko kertoa meille hieman, että miten kaikki tapahtui?

Mike: Jonny ja Robert ovat olleet hyviä kavereita aina siitä lähtien, kun Jonny jätti Spineshankin vuonna 2004. Tom Decker (rumpali) sai idean kysyä Jonnya takaisin yhtyeeseen ja hän soitti Jonnylle. Jonny mietti asiaa muutaman päivä ja soitti sitten takaisin sanoen, että eiköhän tehdä se. Me olemme kaikki itsevarmoja sen suhteen, että tämä on oikein ja että meillä on vielä paljon annettavaa yhtyeenä.  Aloitimme tämän jälkeen hiljalleen tekemään uusia kappaleita Tomin kanssa, mutta koska meillä ei ollut mihinkään kiire, niin sen takia myös albumin tekeminen venyi hieman. Me emme myöskään halunneet kirjoittaa vanhoja albumeitamme uudestaan, vaan halusimme luoda yhtyeelle uuden tyylin, joka tavallaan muistuttaa vanhasta, mutta on silti jotain uutta koska edellisestä albumistammehan on jo melkein yhdeksän vuotta. Siinä ajassa me olemme kaikki muuttuneet sekä ihmisinä, että muusikoina paljon.

Olet sanonut, että tämän albumin kirjoittaminen oli huomattavasti rennompaa kuin aikaisempien albumeidenne. Olen myöskin kuullut, että RoadRunnerilla on tapana vaikuttaa joskus jopa aika paljon yhtyiden musiikkiin. Kuinka paljon RoadRunner kontrolloi teidän tekemisiä, kun olitte signattuna kyseiselle levy-yhtiölle?

Mike: Ensimmäisen kahden albumin kanssa saimme oikeastaan tehdä mitä halusimme, mutta kolmannen ”Self-Destructive Pattern”- albumin kanssa he sanelivat jo aika paljon, että mitä halusivat meidän tekevän albumin kanssa. He eivät niinkään vaikuttaneet itse musiikin tekemiseen, mutta tottakai he päättivät esimerkiksi, että mistä kappaleista teemme videoita sun muuta promootioon liittyviä juttuja. Meillä ei aina ollut täyttä vapautta tehdä kaikkia asioita mitä olisimme halunneet, mutta en näe sitä loppujen lopuksi kuitenkaan huonona asiana yhtyeemme suhteen. He vain tekivät sen minkä mielestään näkivät oikeana yhtyeelle. Sen takia tämän albumin tekeminen olikin niin helppoa, koska meille ei ollut yhtään levy-yhtiötä takanamme vaan saimme tehdä kaiken rauhassa. Meillä oli omat aikataulut, oma studio, omat välineet ja kaikki mitä itsenäisesti työskentelemiseen tarvitsimme. Sopimuksen Century Mediankin kanssa me teimme vasta silloin, kun meillä oli jo valmis fyysinen albumi käsissämme.

Kuten sanoit niin teidän edellisestä ”Self-Destructive Pattern” -albumista on ehtinyt kulua jo yhdeksän vuotta. Jos vertaat tuota albumia musiikillisesti ”Anger Denial Acceptanceen”, niin mitkä näet albumeiden suurimpina eroavaisuuksina?

Mike: Yhdeksän vuotta on pitkä aika ja kuten sanoin, olemme muuttuneet tuona aikana aika paljon.  Uusi albumimme eroaa itseasiassa aika paljonkin tuosta albumista. Koska elimme elämässämme varsin synkkiä aikoja kirjoittaessamme ”Anger Denial Acceptancea”, siitä tuli paljon synkempi ja raskaampi kuin mitä me olimme edes alunperin ajatelleet. Albumilla on paljon raskainta materiaalia mitä olemme koskaan tehneet, mutta siellä on myös kevyempiä kohtia, jotka ovat todella kieroutuneita. Mitään hauskoja asioita sinä et tältä albumilta tule löytämään, sen takaan. (naurua)

Albumin julkaisee Century Media. Miten yhteistyö heidän kanssaan on lähtenyt käyntiin?

Mike: Meitä lähestyi muutama levy-yhtiö kun tarjosimme levyämme eri paikkoihin. Century Media oli yksi heistä ja he olivat heti alusta asti meidän kanssamme samalla aaltopituudella albumin julkaisun suhteen. Yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin ja olemme tehneet paljon haastatteluita albumiin liittyen, mikä on tietenkin hyvä asia ja kertoo siitä, että levy-yhtiö todellakin panostaa meihin!

Viimeisellä kolmella kappaleella albumista on kätkettynä albumin nimi ”Anger Denial Acceptance”. Onko niiden takana jokin tarina, että minkä takia levyn nimi löytyy noista?

Mike: Olen tehnyt jo monta haastattelua levyyn liittyen, mutta olet ensimmäinen joka asian on huomannut ja kysyy siitä. Kappale ”Anger Denial Acceptance” on tavallaan jaettuna kolmeen eri kappaleeseen ja ne ovat nuo kolme viimeistä kappaletta. Se oli Tom Deckerin (rumpali) idea, että leikitään albumin nimellä hieman lisää ja jaetaan tuo yksi kappale kolmeksi erilaiseksi kappaleeksi vielä. Jokainen kappale, missä albumin nimestä on sana, on sanan mukaisesti muutettu versio ”Anger Denial Acceptance” -kappaleesta. Esimerkiksi siis ”God Complex” kuvaa vihaa,” Motive Method Opportunity” kieltämistä ja ”Exit Wound” hyväksyntää. Se on idea noissa kolmessa viimeisessä kappaleessa.

Jos Spineshank olisi shotti, millainen shotti se olisi?

Mike: Minä juon vodkaa, joten se voisi olla jokin vodka-shotti. Se voisi myöskin olla sellainen pyörremyrsky-shotti, johon sekoitetaan tuhatta eri viinaa. Se kuvastaisi hyvin meidän yhtyettä, hah.

RoadRunner sulki suurimman osan toimistoistaan hiljattain. Luitko itse asiasta?

Mike: Luin ja se oli varsin surullista luettavaa, koska myös meillä oli paljon kavereita levy-yhtiössä.

Miten itse näet musiikin tulevaisuuden?

Mike:  RoadRunnerin asia ei kyllä mielestäni siihen vaikuta, koska levy-yhtiöhän myytiin Warner Musicille ja Warner teki nyt oman päätöksensä sulauttaa vain levy-yhtiön itseensä. Se oli monien tiedossa, että näin tulee väistämättäkin jossakin vaiheessa tapahtumaan. Vaikka monet luulevat, että RoadRunnerilla menee huonosti, niin se ei kyllä pidä paikkaansa. Monet RR:n bändit myyvät edelleen hyvin, mutta koska Warneria kiinnostaa vain levyistä tuleva voittojen määrä, oli tietenkin suurimman osan työntekijöistä irtisanominen yhtiölle tuloksen kannalta vain hyvästä.

Itse näen musiikin tulevaisuuden niin, että mielestäni yhtyeet julkaisevat nykypäivänä levyjä aivan liian usein ja usein levyt ovat puoliksi valmiita siinä vaiheessa kun ne löytyvät jo kauppojen hyllyltä. Yhtyeiden pitäisi todella käyttää aikaa levyn tekoon ja suunnitella se levy kunnolla alusta asti niin, että se todellakin kestää sitä kuuntelua kymmeniä kertoja. Me valmistelimme tätä ”Anger Denial Acceptance” -albumia monta vuotta ja käytimme siihen todella paljon aikaa ja vaivaa. Me halusimme, että meidän levy kestää kuuntelua ja että siitä tulisi mahdollisimman hyvä. Uskon edelleen, että jos tuote vain on tarpeeksi hyvä, niin kyllä ihmiset sitä ostavat. En minä itsekään haluaisi ostaa levyä, jossa on vain muutama kuuntelemisen arvoinen kappale ja loput paskaa. Ei ole järkeä julkaista albumia vain sen takia, että pääsee takaisin tien päälle. Pitäisi keskittyä enemmän itse albumiin, jolloin niitä myytäisiin todennäköisesti myös enemmän. Ei tietenkään ole väliä kestääkö albumin teko viikon vai vuoden, mutta pidä huoli siitä että valmis levy kuulostaa mielestäsi siltä, että olet antanut kaikkesi siihen.

Millaisia suunnitelmia yhtyeellä on tulevaisuuden suhteen? Onko suunnitelmissa kiertuetta Eurooppaan?

Mike: Ilman muuta. Todennäköisesti suuntaamme Eurooppaan kiertueelle joskus syksyllä ja olisi kiva tulla myös Suomeen soittamaan silloin. En vielä tiedä tarkalleen, että mitä maita tuo kiertue tulee pitämään sisällään, mutta olisi kiva soittaa tämän albumin tiimoilta paikoissa joissa emme ole vielä soittaneet, kuten esimerkiksi Venäjällä tai Suomessa.

Kiitoksia paljon ajastasi ja onnea tulevan albumin julkaisuun. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain suomalaisille faneillenne?

Mike: Kiitoksia tuestanne ja kärsivällisyydestämme. Valitettavasti emme ole vielä koskaan siellä soittaneet, mutta toivottavasti pääsemme myös sinne tulevan Euroopan kiertueen aikana. Ja katsastakaa myös uusi albumimme ”Anger Denial Acceptance” – toivottavasti tykkäätte siitä.

Kommentoi julkaisua